Champagne en paraplu’s op Snowstar Records-jubileum in Club Nine

Utrecht viert feest met platenbaas Cedric Muyres

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Anahí Clemens ,

Het is alweer 12,5 jaar een begrip in Utrecht en de laatste jaren ook in de rest van Nederland: Snowstar Records. Het label onder leiding van Cedric Muyres ontwikkelde zich van een DIY punkrocklabel tot een sterk Utrechts indiemerk. Met de jaren kreeg het label steeds meer een eigen geluid en de laatste tijd zoekt het weer de breedte op. Om dit te vieren staan er deze avond drie bands op het podium met elk een duidelijk eigen geluid.

De vroegkomers verheugden zich natuurlijk al op het beloofde presentje voor de eerste vijftig bezoekers. Dit blijkt een paraplu te zijn. Vandaar dat een groot deel van het publiek de avond met paraplu in de ene en een biertje in de andere hand doorbrengt. De aftrap wordt verzorgd door Kim Janssen, die misschien wel gelijk de beste show van de avond neerzet. Janssen werkt hard aan een nieuw album en brengt vanavond een aantal nieuwe nummers ten gehore. Vergezeld door een band klinkt hij ten opzichte van zijn platen opvallend uptempo en radiovriendelijk en die kwaliteiten passen hem zeer goed. Het zou niet lang moeten duren voor dit nog veel breder wordt opgepikt.

Van een heel andere orde is de bijzondere Zeeuwse folk van Broeder Dieleman. De artiest heeft het duidelijk naar z’n zin – het is natuurlijk ook een beetje zijn eigen feestje - en groet tijdens de eerste nummers veel bekenden in de zaal. Het is tekenend voor deze avond waarop de Utrechtse indiescene is samengekomen om naast gezellig bij te kletsen en gemoedelijk feest te vieren ook aandachtig van prachtige muziek te genieten.

De afsluiting is toevertrouwd aan Berlijnse Amerikaan Ian Fisher, wiens bijzonder goede nieuwe plaat Nero onlangs op Snowstar Records verscheen. Voor hij aan zijn set begint, ontkurkt de trotse labelbaas Cedric Muyres nog even de champagne en dan is het podium voor Fisher. Hij kiest (al dan niet) voor de gelegenheid voor een set vol uptempo feestnummers en weet zo een avond vol intieme indie en folk te verheffen tot een zeer geslaagd verjaardagsfeest voor Snowstar Records. Hopelijk is er over 2,5 jaar weer zo’n feestje.


Gezien: 12,5 jaar Snowstar Records met Ian Fisher, Broeder Dieleman & Kim Janssen, donderdag 14 april 2016 @ TivoliVredenburg, Utrecht