Le Guess Who? 2016 warmt op voor tiende editie met An Introduction To …

Organisatoren vertellen over achtergronden en verbanden in programma van jubileum-editie

Tekst: Marc van der Laan ,

Op dinsdag 1 november stelt het Le Guess Who?-team persoonlijk het programma van 2016 voor. Als opwarmer voor de tiende editie vertellen ze onder andere over het opmerkelijke levensverhaal van de Grande Dame van de Samba en over twee nichtjes uit een klein dorpje in Niger die voor het eerst Afrika verlaten. Maar ook krijg je te horen wat Jonny Greenwood (Radiohead), Geoff Barrow (Portishead) en Stephen Mallinder (Cabaret Voltaire) op Le Guess Who? komen doen. En wist je al dat één van de festivalartiesten het artwork van dit jaar maakte, of dat leden van Golden Era’s Digable Planets al eerder op het festival stonden? Ook de vraag of Sunn O))) (deels) weer komt wordt beantwoord.

Onder de naam An Introduction to Le Guess Who? geven programmeurs Bob van Heur en Johan Gijsen, assistent-programmeur Jacob Hagelaars en hoofd marketing Barry Spooren een toelichting op het programma van dit jaar voor iedereen die fan is van het festival. “De ‘familie bij elkaar brengen’ zeggen we vaak, als we het over het programma hebben”, legt Barry Spooren uit. “Voor deze avond geldt dat ook een beetje, maar dan wat betreft de bezoekers. Ook omdat veel van onze communicatie zich online afspeelt, en normaal gesproken in het Engels is, leek het ons goed om het persoonlijke contact aan te halen.”

Programmeur Johan Gijsen licht toe: “Op Le Guess Who? halen we de schotten weg tussen verschillende soorten muziek, van Tibetaanse Monnikenzang tot het Nederlands Kamerkoor, van religieuze Ethiopische muziek tot Savages. Diep ingewijde muziekliefhebbers steken de oceaan over om dit te kunnen meemaken, terwijl de lokale bezoekers en geïnteresseerden, door de grote hoeveelheid en diversiteit, soms door de bomen het bos niet meer zien. Dit maakt dat we op het idee kwamen An Introduction to Le Guess Who? te organiseren om op deze wijze wat achtergronden en weetjes te vertellen. En met medewerking van Nederlandse artiesten die zich verwant voelen met het festival.” Het Le Guess Who?-team neemt namelijk ook een aantal vrienden mee: festivalartiesten zoals Terrie Ex en Annelotte de Graaf (van Amber Arcades) vertellen over hun persoonlijke favorieten uit het programma. Host van de avond is broeder Dieleman.

In eerdere jaren waren er ook al allerlei verbanden tussen de artiesten die op het festival stonden, maar op deze jubileum-editie is dat misschien wel meer dan ooit het geval. Deze verbanden willen de organisatoren graag delen met geïnteresseerde bezoekers. Gijsen: “Evenals voorgaande jaren graven we diep in de historie van de (pop-)muziek en zijn er wederom gigantisch veel (onzichtbare) lijnen tussen de verschillende acts. Artiesten ontmoeten inspiratiebronnen en zielsgenoten. Dit komt tot uiting in de grote curatorschappen, maar ook in het reguliere programma. Er valt zo gigantisch teveel te vertellen. The Ex bijvoorbeeld, die staan met één been in de Ethiopische muziek, maar wat hebben Ryley Walker en Elza Soares met The Ex?”

De entree voor An Introduction to Le Guess Who? is gratis. EKKO gaat om 19.30 uur open en het programma loopt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Te zien: An Introduction to Le Guess Who? 2016, dinsdag 1 november 2016 (20.00 uur – 22.00 uur, deur 19.30 uur open) @ EKKO