Tien tips voor Le Mini Who? 2016

Deze acts moet je zien op de gratis variant van Le Guess Who?

Tekst: Liselot van der Klift ,

Het centrum van Utrecht staat aanstaande zaterdag en zondag weer geheel in het teken van Le Guess Who? Maar ook het kleine broertje Le Mini Who? wil je écht niet missen. De gratis variant zorgt opnieuw voor een levendig programma in de Breedstraatbuurt en de Ooster- en Westerkade. Wij hebben speciaal voor jullie tien acts op een rij gezet die het zeker waard zijn om te bekijken.

Squirrel (zaterdag, Stadsgenoot, 14:15-14:45)
"I was lost and feeling sorry for myself", zingt singer-songwriter Joram Tornij, voorheen zanger van Most Unpleasant Men, doodeerlijk op zijn single 'Remember'. Met zijn nieuwe soloproject Squirrel brengt hij ons frisse en intieme indiefolk die af en toe wordt aangedikt met een vleugje elektronica. Hij betreedt zaterdag niet alleen het podium; live wordt hij vergezeld door singer-songwriter Janna Lagerström.


Reiger (zaterdag, café de Stad, 15:15-15:45)
Matthijs Peeters heeft als gitarist van The Gasoline Brothers en Sandusky al een behoorlijk indrukwekkende carrière achter de rug. Toch wist hij nog ruimte te maken voor een nieuwe uitdaging. In 2015 besluit hij dat het tijd is voor een soloproject onder de naam Reiger. Zijn debuut-EP, genaamd EP#1, is rauw, vuig en eigenwijs. Live bestaat Reiger uit Peeters, Robin van Saaze, Diets Dijkstra en Otto de Jong.


Drive Like Maria (zaterdag, Loudmouth, 16:15-16:45)
Het geroemde powertrio Drive Like Maria was al te bewonderen op festivals als Pukkelpop, Lowlands en Zwarte Cross en als voorprogramma voor niemand minder dan ZZ Top en AC/DC. In 2009 maakte de band een denderende start met debuutalbum Elmwood, waar we de krachtige hitsingle 'I'm On A Train' van kennen. Dit jaar verscheen al een gedeelte van het drieluik Creator, Preserver, Destroyer, met de vertrouwde vuige gitaarrock à la Queens Of The Stone Age die we van de band gewend zijn.


Mountain States (zaterdag, Stathe, 16:45-17:15)
Hoewel de kou toeslaat en het bijna tijd is om je handschoenen uit de kast te halen, voert de dreampop van de Nijmeegse Mountain States je nog even terug naar de warme zomeravonden. De vierkoppige band houdt het spannend door hun dromerige melodieën af te wisselen met rauwe collegerock. De band streeft een eigen stijl na, wat resulteert in originele, veelbelovende nummers. 


La Corneille  (zaterdag, 't Hoogt, 17:45-18:15)
Vorige week presenteerde de Utrechtse band La Corneille hun nieuwe single 'Eli' en dat was even wennen. Het nummer is een stuk ruiger dan de intieme, harmonieuze folk die we van het debuutalbum I Was A Bird kennen. Van de band rondom frontman Guy Corneille mag je ook live een gevarieerde set verwachten. Het drietal deed eerder mee aan de Popronde en heeft onder meer Duitsland en Noorwegen van zijn tourlijstje mogen afstrepen. 


Alex Cameron (zaterdag, Kapitaal, 19:15-19:45)
De Australische singer-songwriter Alex Cameron is een excentrieke verhalenverteller.  De synthpopnummers op debuutalbum Jumping the Shark nemen je mee langs de levens van trieste, bizarre figuren uit de showbusiness. "I am the goddamn drunkest ugliest girl at the bar", zingt hij op 'Real Bad Lookin'. Om vervolgens verder te gaan met: "Who the hell are you to tell me that I can't leave my kid in the car." 


Mohama Saz (zaterdag, Moira, 20:15-20:45)
Laat je meeslepen en raak in trance bij de wereldmuziek van Mohama Saz. Op hun debuutalbum More Iran worden veel muzikale invloeden gecombineerd; van jazz naar flamenco, van psychedelica naar rock. Wat je vooral sterk hoort terugkomen, in tegenstelling tot wat de albumnaam doet suggereren, zijn de Turkse invloeden. De samenkomst van deze verschillende stijlen zorgt voor een rijk geluid dat blijft fascineren. 


Cocaine piss (zaterdag, ACU, 22:00-22:30)
De female-fronted punkband Cocaine Piss valt niet alleen op door zijn bizarre bandnaam, maar ook door de harde, extreem korte nummers. Op het recent uitgebrachte album The Dancer komen maar twee van de veertien nummers boven de twee minuten uit.  De muziek is ruig, agressief, wild en nodigt het publiek uit een mega moshpit te starten. 


Stahlr (zondag, Koffie Leute, 13:00-13:30)
Omarm de duisternis samen met Stahlr, het nieuwe project van Anne Broekman (MTT) en producer Krampfhaft. Voor dit muziekproject werd Broekman geïnspireerd door oude horrorfilms, brutalisme en actrices in de tijd van stomme films. Het resulteerde in donkere, bedwelmende nummers die het beste te omschrijven zijn als futuristische wave.


Violet Fall (zondag, Koffie Leute, 14:30-15:00)
Zondagmiddag kan je onder het genot van een grote bak koffie bijkomen met de hemelse elektronica van Violet Fall. De minimalistische techno in combinatie met de meeslepende zang van Jenny Thiele neemt je mee naar hogere sferen. Met hun vorig jaar uitgebrachte EP City Tracks geeft het drietal je even de tijd om weg te dromen, om je vervolgens weer goed wakker te schudden. Ideaal voor als je het zaterdag iets te gezellig heb gemaakt.


Te zien: Le Mini Who? 2016, zaterdag en zondag, 12 + 13 november 2016 @ Breedstraatbuurt, Ooster- en Westerkade, Utrecht. Entree is gratis.