Een randprogramma dat je doet voelen, zien, proeven en luisteren

Een overzicht van alles wat er nog meer te beleven valt tijdens Le Guess Who? 2016

Tekst: Helena Cazaerck / Foto: Juri Heinsch ,

Le Guess Who? ken je natuurlijk wel, maar wat dacht je van een randprogramma waarvan je oren gaan suizen? Gedurende het weekend vallen er naast muziek ook een heleboel andere dingen te ontdekken. Een filmpje kijken? Geen probleem. Of wat dacht je van een diner bij een Utrechts gezin? Het kan allemaal. We hebben voor jou alles op een rij gezet.

Grootste platenbeurs ter wereld
12.500 vierkante meter aan vinyl en cd’s. Moeten we nog meer vertellen of geeft dit je al ogenblikkelijk een narcotisch orgasme? Op zaterdag 12 en zondag 13 november kunnen jij en andere muziekliefhebbers van over de hele wereld versmelten in deze gekte en die welverdiende euro’s op tafel gooien. Dan toch maar geen nieuwe schoenen deze maand.

Deze 46e editie van de Mega Record & CD Fair brengt uiteraard ook hulde aan heel wat dode mensen, want blijkbaar zijn dode artiesten net nog dat tikkeltje interessanter. Kom gerust een kaarsje branden voor Prince of laat je Bob Dylan bijbel signeren door Clinton Heylin.

Le Mini Who?
Heb je je loon helemaal weggeveegd op de record fair, geen probleem. Le Mini Who? maakt op zaterdag de Breedstraatbuurt een stuk interessanter met een dosis gratis lawaai. Ruim vijftig Nederlandse en Belgische bands spelen er vanaf 14.00 uur in cafés, shops, en restaurants. Een koffie in Café de Zaak was nog nooit zo een spektakel. Zondag verplaatst Le Mini Who? zich naar de Ooster- en Westerkade (aanvang 13.00 uur). Le Guess Who? festival heerst over de avond en de nacht, maar vergis je niet: Le Mini Who? is de nachtvlinder van de dag.

Le Feast
Schuif eens bij een vreemde aan tafel. Zaterdag 12 november kan je je stoute schoenen aantrekken, die doos pizza van de dag ervoor in je koelkast laten liggen en je culinair laten verassen door een onbekende. Le Feast brengt mensen bij elkaar en voedsel naar je maag, wat wil je nog meer? Schrijf je in voor donderdagavond 10 november 00.00 uur.

Le Bazarre
Op zaterdag 12 november bezet de leukste reizende markt van het land tussen 12.00 en 18.00 uur de Neude. Een heleboel prachtige rommel en kunst die je de hele avond met je kan meezeulen. Toch niet zo een marktfanaat? Treur niet, ook voor jou is hier wat te vinden: drank en vuur.

Filmprogramma in Le Guess Who?
In het Louis Hartlooper Complex kan je, op vertoon van je LGW?-entreebandje, naar een film geselecteerd door een van de vier bands die dit jaar als curator optreden. Op vrijdag speelt de door Wilco gekozen ’Prestige Ingredients, een kortfilm over de dynamische Parijse eetcultuur. Liever iets donkerder? Savages gaat voor Voice of the Eagle: The Enigma of Robbie Basho, over de eeuwigdurende strijd in het hart van een artiest. Zaterdag kiest Julia Holter voor What No One Knows, een mengeling van zowat alle soort video’s die je ooit zag met als thema de beperkingen van het filmmedium. Zondag kiest Suuns voor een muzikale reis met Voix du Maroc.

Le Gig Poster?
Meer dan vijvenveertig Amerikaanse en Europese zeefdrukkunstenaars exposeren in TivoliVredenburg tijdens Le Gig Poster ongeveer honderd werken. Het gaat over unieke concertposters die gemaakt zijn in samenwerking met de betreffende muzikanten en concertzalen. De meeste van de posters zijn te koop, grijp dus je kans om een ​​gesigneerde limited edition zeefdruk te pakken te krijgen van je favoriete band of artiest!

How the World Occurs: Craigie Horsfield tentoonstelling
Ook het Centraal Museum Utrecht is van de partij dit jaar. Het pakt uit met een tentoonstelling van Craigie Horsfield. Met je Le Guess Who? entreebandje kun je gratis de sfeer opsnuiven. Horsfield staat bekend om zijn ontroerende beelden van mensen en landschappen. Na New York, Londen, Parijs, Sydney en Antwerpen presenteert de kunstenaar zijn grootste solotentoonstelling in Nederland met veertig werken in diverse media, waaronder fotografie, wandtapijten en fresco’s. Hou je het dit weekend toch liever bij muziek dan kan je de tentoonstelling nog bezoeken tot en met 5 Februari 2017.

Fototentoonstelling Juri Hiensch
Verspreid over de Utrechtse binnenstad vind je twintig zuilen met festivalbeelden van vaste Le Guess Who? huisfotograaf Juri Hiensch. Speciaal voor deze tiende editie van Le Guess Who? maakte hij een selectie uit de duizenden foto’s die hij door de jaren heen nam. Nieuwsgierig hoe het festival er tien jaar geleden uitzag? Je vindt de foto’s terug bij de Neude, Ledig Erf, TivoliVredenburg, Nijntje Pleintje, De Helling, Domplein, Leeuwenbergh, Janskerk, Hoog Catharijne en Schouwburgplein.

Le Guess Who? Hotel Schip!
Geen zin om thuis te slapen? Boek dan gerust zonder enig schuldgevoel een bescheiden kamertje in het Le Guess Who? Hotel Schip 'Olympia'. Voor 110 euro slaap jij met je liefste een nachtje op een boot. Zeeziek? Vanaf de kade kan je er ook een kijkje naar nemen.