LGW16: Melancholie en energie tijdens Club 3voor12/Utrecht

Luisteren naar Frank Valenza en Stillwave en dansen bij bFAKE

Tekst: Bas Koppe / Foto’s: Clio Squadroni ,

De laatste clubavond van het jaar vindt traditiegetrouw plaats tijdens het Le Guess Who? festival. Deze keer met een internationaal tintje. Want naast lokale helden Frank Valenza en Stillwave staat ook het intercontinentale bFAKE op de bühne van dB’s.

Het eerste optreden van de avond is van Frank Valenza, het alias van Guiseppe Valenza, en zijn band. Na twee jaar staat de ex-frontman van Bodypolitics weer op de planken. Toen die band uiteenviel, is hij thuis veel muziek gaan maken. Met zijn huidige band laat hij vanavond het resultaat horen: strakke gitaarpop met een melancholische ondertoon. Die melancholie komt vooral door het feit dat de meeste nummers over de jeugd van de zanger in Italië gaan. Maar eerst vertelt de zanger over hun diner, waarbij alle bandleden vijf pizza’s per persoon weggewerkt zouden hebben. 


Tijdens hun halfuur blijkt dat Valenza een echte frontman is die het publiek graag vermaakt. Wanneer hij van gitaar moet wisselen, zingt hij vrolijk door. En ook wanneer er door problemen met de basgitaar een nieuwe moet komen, praat hij met het publiek en maakt hij grapjes.

Hoe langer de band speelt, des te duidelijk wordt het dat ze meer kunnen dan goed verzorgde popliedjes spelen. Met zijn ogen dicht improviseert Valenza erop los. Het laatste nummer van de set is een klein liedje, met alleen gitaar, basgitaar en toetsen, dat eindigt in een vraag en antwoordspel tussen zanger en toetseniste. De hele tijd blijft het publiek aandachtig luisteren.

Aan het begin van de show van Stillwave blijft een deel van de mensen aan de bar hangen. Maar wanneer drummer Joris Keizer een soundscape met zware bassen instart, willen sommigen toch weten wie dat geluid produceert. Het Utrechtse trio verzorgt binnenkort de aftershow van The Cure in de Ziggo Dome, komt volgend jaar met een debuutplaat, en gaat naar Engeland. Maar voor het zover is doen ze dB’s aan. 


De muziek van de band doet denken aan de donkere new wave van de late jaren 70/vroege jaren 80. Tussen de nummers door is er niet veel contact met het publiek, behalve als bassist Marcel Jongejan vertelt dat hij het een eer vindt om tijdens Le Guess Who? op te treden. Tijdens de instrumentale stukken zoekt de band wel steeds contact met elkaar. Het publiek neemt alles geboeid tot zich.

Het laatste nummer van de show kent een lange opbouw. Langzaam gaat de band steeds harder spelen en lijkt alles tot een climax te komen. Deze wordt abrupt afgebroken en de band begint bijna weer van voor af aan om uiteindelijk tot een nog grotere climax te komen. Gitarist Michaël van Putten bespeelt met één hand zijn snaren en bedient tegelijkertijd zijn keyboard. Wanneer Stillwave het podium verlaat, zoemen de versterkers nog na. En een aantal oren waarschijnlijk ook.

Twee Zuid-Afrikaanse rappers, PinKi en Da Bruin, en een Nederlandse dj, DJ DNA, dat is bFAKE. Wat begon als eenmalige samenwerking voor een project in Kytopia, is intussen tot iets veel groters gegroeid . De afsluiter van de avond heeft met Krafwerk Vocoder een bescheiden hitje op hun naam staan. Terwijl DNA opwarmt, komen de twee frontmannen het podium op. Getooid in een bloemetjesjurk en biertjes in hun hand. De drankjes delen ze uit aan de mensen die vooraan staan. 


Aan het begin van de set blijkt dat een deel van de bezoekers naar huis is gegaan of een ander feestje van Le Guess Who? bezoekt. Naarmate het optreden vordert, ontstaat er in het publiek een soort scheidslijn. De mensen dichtbij het podium dansen. Achteraan kijkt men het tafereel met een biertje in de hand aan. Het verassende aan het optreden is dat hun ode aan de Duitse pioniers van de elektronische muziek niet het laatste nummer is.

Wanneer het trio klaar is met hun optreden hebben de mensen vooraan nog niet genoeg gehad. Omdat alle nummers al gespeeld zijn, herhaalt de band als toegift een aantal liedjes. Het lijkt wel of deze nummers met nog meer energie worden gebracht. Tijdens het laatste nummer duikt rapper Da Bruin het publiek in om mee te dansen. Hierna zijn de liedjes echt op en is het feestje echt afgelopen.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht tijdens Le Guess Who? 2016 met Frank Valenza, Stillwave en bFAKE, donderdag 10 november oktober 2016 @ dB’s, Utrecht.

De volgende editie van Club 3voor12/Utrecht vindt plaats tijdens de Nieuwjaarsdduik op zondag 15 januari 2017 vanaf 14.00 @ dB's, CAB-Rondom 100, Utrecht (naast station Zuilen) (toegang = gratis).