Kort Utrechts Popnieuws Week 51

Kypski, Reiger, Oskamp, Laster, Pizza Knife, Malibu en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een bomvolle editie met o.a. aandacht voor Kypski, Reiger, Oskamp, Laster, Pizza Knife en Malibu.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Kypski komt met nieuwe track
De Utrechtse dj en producer Kypski, bekend van de band C-mon & Kypski, heeft vorige week een nieuwe track online gezet: 'Headcrack'. Kypski, het alias van Thomas Elbers, maakt het nummer met twee Vestax Controller One draaitafels. In een eerdere video noemt hij dat een “legendary turntable”. Kypski is volgens djworx waarschijnlijk de enige dj ter wereld die twee van deze apparaten heeft. De draaitafel is erg zeldzaam, in totaal zijn er maar 100 van gemaakt, dus als je er één kan vinden is ‘ie waarschijnlijk erg duur.

Check overigens ook even Kypksi's ode aan DJ Jean.


Nieuwe single van PIZZA KNIFE
En ook de skatepunkers van PIZZA KNIFE komen met een nieuwe single. ‘Vanilla Wish’ is ouderwets ragwerk zoals we het gewend zijn van de ‘pizza-georienteerde’ Utrechtse punkband; toch is het minder goed werk (en minder herrie) dan bijvoorbeeld ‘White Devil’, het nummer dat ze deze zomer maakten over Donald Trump.


Reiger maakt video van tourtje
In november opende Reiger een aantal keer voor de bands The Posies en Bettie Serveert. De avonturen die ze meemaakten werden vastgelegd en deze video kwam daar uit rollen.


Oskamp doet Kerst
Het is vanavond Kerstavond dus om helemaal in de sfeer te komen hebben we dit nummer van Oskamp voor je. Begin volgend jaar komt hun nieuwe tokkelplaat uit: Mooierd. Het duo maakt popliedjes die doen denken aan Kings of Convenience en Simon & Garfunkel. Als voorproefje op het nieuwe album coverden ze deze klassieker uit 1976, origineel door André Hazes gezongen. “George Michael en Chris Rea kunnen inpakken,” aldus de mannen.


Obscure dansmuziek
Iets minder Kerst: catchy black metal. Of in ieder geval, het "catchiest" nummer dat Laster ooit gemaakt heeft. ‘Bitterzoet’ van het Utrechtse blackmetalachtige trio, staat online op Invisible Oranges, een black metal blog. De plaat waar het nummer op staat is vanaf 9 januari 2017 te koop op cd, cassette en dubbel LP. Obscure atmosferische coldwave black metal met een popmelodie; wat dat ook is, je kunt het nu luisteren.


Seven to Eleven in finale Art Rocks
De Utrechtse poprock-band Seven to Eleven heeft een plek bemachtigd in de finale van de Art-Rocks wedstrijd. Tweehonderd artiesten en bands lieten zich voor de wedstrijd inspireren door een kunstwerk. Daarvan zijn er nu nog zes over, waaronder dus Seven to Eleven. De Utrechtse band keek naar het werk ‘Zelfportret als mens’ door Barend Blankert en schreef daarover het nummer ‘Past Lies’.

“Het kunstwerk trok onze aandacht door de totale, eenzame, neerslachtigheid waarmee de man op zijn stoel hangt. In ons lied proberen we dit te vangen”, zegt de band. “We hebben nagedacht over de reden achter de verslagen houding van de man en daar een tekst over geschreven. Het lied gaat over een man die zich radeloos afvraagt hoe het kan dat hij zo van iemand houdt en toch door zijn leugens zijn kansen keer op keer verpest. In de tekst hoor je de wanhoop van de man, omdat hij ergens wel weet dat het hem niet lukt diegene gelukkig te maken.”

Dinsdag 17 januari is de finale in Paradiso. De winnaars krijgen duizend euro, entree voor jou is zes-en-een-halve euro.


Boventoonpodium Klangkörper in de kerk
Niet het gebruikelijke muzieknieuws, maar toch heel interessant. Op zaterdag 14 januari 2017 is de eerste editie van Klangkörper, een podium voor boventoonmuziek, in de Antoniuskerk in Lombok. Drie artiesten bijten het spits af: Borg Diem Groeneveld, Rowan Hartsuiker en Danibal. "Boventoonmuziek is voor veel luisteraars een bijzondere en verrijkende ervaring. Het neemt je mee op een avontuurlijke reis langs onontdekte klanklandschappen", zegt de organisatie. Boventoonzang, Mongoolse keelzang en een mondharp – we gaan het zien, op 14 januari.


Naar de Filistijnen met The Philistines
Een nieuwe video van The Philistines: ‘Prunella Popgun’. Vers van hun selftitled EP. Zelf karakteriseren de rockdino’s hun muziek als “byrdiaans beatlesque popliedjes gepaard aan neo-psychedelica en onversneden riff-rock”. Dure woorden, dus beluister het zelf maar en beoordeel of dat waar is.


Video: ‘Countrymuziek’ van Malibu
Malibu bevindt zich muzikaal op het hele spectrum in de driehoek tussen pop, hiphop en punk. Eclectisch noemen wij dat ook wel, zelf spreekt de Utrechts/Tilburgse band van gare pop. Hun Nederlandstalige teksten gaan over mensen met goede bedoelingen, professoren, slackers, wolven, hippies en zielepieten. De band mixt bravoure met een laathetlekkerlos-mentaliteit. Op vrijdag 3 februari releasen ze in dB’s de cassette van hun gelijknamige debuutalbum. Vooruitlopend daarop is deze week de video van het nummer ‘Countrymuziek’ verschenen.