Popronde Utrecht: deze acts mag je niet missen

Reizend muziekfestival staat 22 oktober weer in Utrecht

Tekst: Willemijn Kranendonk / Foto: Annemiek Haandrikman ,

45 opkomende bands op bijzondere locaties. Wie wil dat nou niet? Het leukste, gratis festival van Nederland, Popronde 2015, strijkt 22 oktober neer in Utrecht. Dit landelijke festijn reist ieder jaar langs circa veertig steden. Lokale bands krijgen de kans om op te treden buiten eigen regio en om tourervaring op te doen. Utrecht wordt omgetoverd tot één groot podium met o.a. optredens in: De Centrale Bibliotheek, Coffee Company en De Zaak.

Op een rijtje wat je niet wilt missen:

Wie: Santa Fé
Wat: Alternatieve pop
Waar: Hi-Fi Klubben
Hoe laat: 19:00

Met een waar achtergrondkoor maken ze een weg vrij voor een nieuw soort popmuziek. Eentje met alternatief gebruik van de mogelijkheden. Deze Groningse band heeft vorig jaar een EP genaamd Maneki Neko uitgebracht. Geluidswinkel Hi-Fi Klubben waar ze vanavond optreden, zal een mooi contrast bieden.

Wie: A Polaroid View
Wat: Indie
Waar: Jij&Wij
Hoe laat: 20:00

3FM Serious’ Talent: A Polaroid View. Een band waar je misschien al van gehoord hebt. Zo niet: ga een kijkje nemen. Hun opzwepende indie muziek die gegarandeerd van het podium spat, is een vrolijk feestje om stiekem bij te dansen. Ze zijn momenteel druk bezig met het opnemen van een nieuwe plaat in samenwerking met producer Thijs van der Klught. Deze verschijnt na de zomer. Jij&Wij met haar rode muren is de uitgelezen plek voor dit vreugdvolle optreden.

Wie: HAEVN
Wat: Indie
Waar: Café Hofman
Hoe laat: 21:00

Misschien wel bekend van de Nederlandse Volvo en/of BMW reclame. Met de prachtige fluweelzachte stem die klinkt alsof hij geheimen in je oor fluistert en de lichte, fleurige melodieën, voelt het als in een donzen dekbed gewikkeld liggen. Hofman zal de intieme locatie zijn waar deze muziek om vraagt.

Wie: Inlakech
Wat: Alternatief
Waar: Stadgenoot
Hoe laat: 21:00

Vijf gedreven muzikanten rondom zangeres en songwriter Nienke Lohuis. Dit multi-talent draagt ten overvloede bij aan de lieflijke en mysterieuze sound die deze alternatieve band heeft. Ze passen zo in het rijtje van Ben Howard, James Vincent McMorrow en Bon Iver

Wie: KIN
Wat: Poprock
Waar: Willem Slok
Hoe laat: 22:00

Alternatieve rock-invloeden, zorgvuldig gemixt met de geslaagde sfeer van Sigur Rós. Deze oorspronkelijk Manchesterse band is opgericht door Kim Foster. Nadat ze naar Groningen verhuisde, werkte ze samen met leden uit onder andere Vox Von Braun. Nu zijn ze een kwartet en met het uitbrengen van hun nieuwe plaat, SLOWTV, hebben ze het solotijdperk definitief achter zich gelaten. De band is nu dynamischer en in het fijne café Willem Slok, zullen ze goed tot hun recht komen.

Wie: Blue Crime
Wat: Duistere indiepop
Waar: Theatercafé De Bastaard
Hoe laat: 22:00

De duistere indiepop met dromerige en toch duistere elementen, trekt je mee in een sprookje waarvan je nog niet weet of het goed gaat af lopen. De Amsterdammers maken veel gebruik van gitaren. Door hun eigen sound, vervullen ze de verwachtingen goed. Het Theatercafé De Bastaard waar ze optreden is kleinschalig en gezellig. Dit zal meewerken aan het duistere sprookjesgevoel.

Wie: The Homesick
Wat: Dwarse popliedjes
Waar: Het Gegeven Paard
Wanneer: 22:30

Deze inmiddels welbekende band kon natuurlijk niet ontbreken op ons lijstje. Met het nieuwe nummer Boys hebben ze zich gekwalificeerd voor de Popronde. De muziek die een beetje aan de jonge Beatles doet denken, maar dan met funk elementen, zal een beetje wringen met de setting van Het Gegeven Paard. Door de semi-chique uitstraling van dit Café in combinatie met de keldermuziek van deze band, zal het een bijzonder experiment zijn om naar te kijken en te luisteren. 

Wie: Echo Movis
Wat: Afrikaanse psychedelica
Waar: Stairway to Heaven
Hoe laat: 23:30

Afrikaanse snufjes + psychedelische uitspatters + dansen zonder schaamte = Echo Movis. Een onbekende muziekstijl die, ondanks dat, toch heel dansbaar blijkt te zijn. Komende maand spelen ze alweer hun honderdste show. Eerder kwam hun album: Beautiful Glitch uit en kwamen ze langs bij 3FM. Om je avond goed af te sluiten of juist goed te beginnen: dit de ideale band en locatie.