Op ontdekkingsreis tijdens Knalland’s Kwartiertje

Zes kwartiertjes lang genieten van cultureel talent in Kanaleneiland

Tekst en foto’s: Melanie van Leeuwen ,

Zaterdagavond 17 oktober kon je je onderdompelen in de magische wereld van creatief Kanaleneiland. Op alweer de derde editie van Knalland’s Kwartiertje nam collectief Knalland ons mee op reis door Eiland 8, een deel van Kanaleneiland dat barst van de creativiteit en ideeën. In zes optredens van een kwartier werden we verrast met muziek-, dans-, poëzie- en theaterstukken die plaatsvonden op verschillende locaties; van een nieuwbouw appartement tot een tuin tussen de hoge flats.

Zonder enig idee wat ons te wachten staat, worden wij naar binnen geleid in een ruimte waar Maask ons met een brede grijns op staat te wachten. We zijn zijn eerste groep van vanavond. Maask is een vakkundige beatboxer, mc en dj en zorgt voor een aantal kneiterharde tracks. Binnen no-time danst iedereen mee, maar wel op een van de twee dansjes waaruit Maask de bezoekers laat kiezen. Een goed begin van de avond.

Van Maasks danshol gaan we naar Zoë Wijnsouw in een gerenoveerd appartement op drie hoog. Hier zien wij de danseres in een 15 minuten durend soloproject. Zwierig weet ze ons te betoveren en af en toe valt er zelfs een mond open.

Onder het genot van een biertje van De Leckere (waar je overigens vrij voor mag betalen, oftewel: wat vind je de avond waard) zoekt iedereen rustig een plekje. De rust wordt echter verstoord door Grupo Revolver. Al Russisch dansend en wodka drinkend nemen deze twee heren ons mee in een fysiek theaterspel met veel hilariteit. Liefde of testosteron, wie wint het gevecht?

In een magische tuin met flikkerende lichtjes neemt iedereen plaats, nu onder het genot van een bekertje Glühwein. Wij begraven onze gezichten in onze sjaals, terwijl Alma Mathijsen ons een stukje voorleest, over haar oom die de eenzaamheid in Nederland probeert te ontvluchten in Thailand. Er ontstaat een vragensessie over liefde, de verschillende vormen en de waarheid hiervan. Eerlijk en enthousiast beantwoordt Mathijsen elke vraag.

In een ruimte die zowel kerk als moskee is worden we in een romantisch belichtte kamer geleid. Er zijn Marokkaanse thee en enkele lekkernijen en Sue the Night neemt haar plek in. Ze zijn met de helft van de band, maar dat maakt vrij weinig uit. Iemand vraagt: “Waar moet ik jullie van kennen?” Ze antwoorden: “Van ‘The Whale’, maar die spelen wij vanavond niet!” Na wat gelach vult de stem van Suus de Groot de ruimte en iedereen is meteen weggespeeld. “Ik ben blij dat ik jullie nu wél ken,” wordt er geprijsd.

Last but not least worden we hartelijk ontvangen door Mohamed van het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland. Daar staat de jonge rapgroep Pure Music ons op te wachten. Ze zijn moe van de drukke dag geven ze aan, maar zodra de eerste beat klinkt krijgen ze hun energie echter weer terug en rappen ze makkelijk enkele nummers weg.


Gezien: Knalland’s Kwartiertje, zaterdag 17 oktober 2015 @ Eiland 8