Kort Utrechts Popnieuws Week 43

Amber Arcades, Eefje de Visser, Geysers, Bonnie ‘Prince’ Billy, Pythius, Gluren bij de Buren en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met aandacht voor Amber Arcades, Eefje de Visser, Geysers, Bonnie ‘Prince’ Billy, Pythius, Gluren bij de Buren en meer.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Amber Arcades releast nieuwe Patiently EP
Deze week is een nieuwe EP van Amber Arcades verschenen. De Patiently EP van de band rond Annelotte de Graaf loopt vooruit op het debuutalbum dat in 2016 moet verschijnen. De nieuwe nummers zijn afgelopen mei opgenomen in de Strange Weather studio in Brooklyn met een band die bestond uit leden van Real Estate, Quilt and Kevin Morby. Achter de knoppen zat producer (Beach Fossils, The Men, Destruction Unit). Het nieuwe geluid van Amber Arcades is minder folky en ligt in het verlengde van het eerdere sterke ITGWO met dromerig, bijna psychedelisch gitaarspel en de mooie stem van De Graaf.


Eefje de Visser te gast in Utrecht College Tour
Sinds vorig jaar bestaat Utrecht College Tour, een initiatief van Studium Generale Hogeschool Utrecht, uitgevoerd door studenten. Daarin worden inspirerende en interessante personen uit de wereld van de cultuur en sport, de politiek, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties geinterviewd. Het afgelopen jaar zijn er gesprekken geweest met onder anderen burgemeester Jan van Zanen, acteur Nasrdin Dchar, cabaretier Youp van 't Hek en schrijvers Ronald Giphart en Arthur Japin. Woensdag 28 oktober is singer-songwriter Eefje de Visser te gast. De Utrecht College Tour met Eefje de Visser begint om 19.30 uur in de Kargadoor (Oudegracht 36). Daarna is er tijd voor de studenten in de zaal om hun vraag aan haar stellen.


Draag bij aan een gefilmde documentaire van Bonnie ‘Prince’ Billy’s Royal Dutch Tour
Van 15 tot en met 21 september 2014 tourden Bonnie ‘Prince’ Billy & the Cairo Gang door Nederland. Ze speelden hun nummers akoestisch op bijzondere en intieme locaties, in Utrecht in de Doopsgezinde kerk aan de Oudegracht. Tijdens deze door Leo Meijer (This Leo Sunrise) en Tonnie ‘Broeder’ Dieleman opgezette Royal Dutch Tour werden ze gefilmd door Simona Valley. Niet alleen de optredens zijn vastgelegd, maar ook de locaties waar werd gespeeld. De geschiedenis van de bijzondere optreedplekken werd toegelicht door o.a. door interviews met betrokkenen uit Middelburg, Utrecht, Zwolle, Rotterdam, Nijmegen, Winsum en Amsterdam. Het audio-/visuele verslag van deze zevendaagse tour gaat Simona Valley nu in eigen beheer uitbrengen. Indien je bij deze unieke gebeurtenis was of geinteresseerd bent in de film kun je haar hier supporten.
 
Tijdens de Royal Dutch tour hebben Bonnie Prince Billy & the Cairo Gang ook spontaan een viertal nummers opgenomen in de serpentine-records studio te Utrecht. Deze nummers zijn uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 300 stuks 10-inch vinyl genaamd 'Tip the glass and feel the bottom'. Ook de beelden van deze sessie worden uitgebracht.

Geysers releast STAR EP
Een paar weken geleden schreven we al over de nieuwe EP van Geysers, het project van de Utrechtse elektronische muzikant Alexander van der Linden. Deze week is die EP STAR verschenen, nauwelijks vier maanden na de debuut-EP Kaleido Sun. Op deze tweede EP neemt Van der Linden de luisteraar in achttien minuten mee “op een trip langs lichtpunten door een donkere nacht. Wat de nummers gemeen hebben zijn de hoge, maar kraakheldere vocalen, die ondersteund worden door analoge synths en drumcomputers.” Op zaterdag 21 november doet Van der Linden een showcase in Hutspot, tijdens Le Mini Who?

Utrechtse prodcuer Pythius releast tweede EP op Blackout
Het gaat goed met de Utrechtse Drum & Bass-producer Pythius. Zijn nieuwe EP New Order is onlangs verschenen bij Blackout en heeft het al tot nummer 1 geschopt in de D&B-charts van Beatport. Met de nieuwe EP bevestigt Pythius zijn reputatie als opkomende en getalenteerde D&B-producer.

Nieuw seizoen Singer Songwriteravond in Café Tilt!
Na de zomerstop (en een extra onderbreking vanwege het eerste Back Roads Rootsfestival op 27 september) gaat de Singer Songwriteravond in Café Tilt! weer van start. Op de singer-songwriteravond spelen drie verschillende singer-songwriters of bands ieder een set van ongeveer een half uur. Door de opstelling verandert het café in een intiem podium en zit het publiek lekker dichtbij de artiesten. De Singer Songwriteravond is elke laatste zondag van de maand en wordt geprogrammeerd door Potman Jr., die de artiesten selecteert uit z’n eigen netwerk en aanmeldingen. De eerstvolgende editie is op zondag 25 oktober en dan staan de volgende acts op het programma: Crimson Inc. (met een beetje minder Inc.), Elizabeth Daniel (BE) en Sebastiaan Benjamin. De optredens beginnen om 21.00 uur en de toegang is gratis. Verder staan er voor dit seizoen edities gepland op de volgende zondagen: 25 oktober, 29 november, 31 januari, 28 februari, 27 maart, 24 april en 29 mei.
 
Artiesten en woonkamers gezocht voor nieuwe editie van Gluren bij de Buren Utrecht
Op zondag 31 januari 2016 vindt er in heel Utrecht een nieuwe editie plaats van Gluren bij de Buren. Tijdens Gluren bij de Buren kunnen inwoners van Utrecht verschillende optredens van artiesten uit eigen stad bijwonen in de woonkamers van straat-, wijk- of stadsgenoten. Hierbij dient het vloerkleed als podium en de bank als tribune.
De organisatie is op zoek naar inwoners die deel uit willen maken van het Gluren bij de Buren festival. Heeft u een woonruimte die u openbaar wilt stellen? Alles kan, alles mag! Van woonboot, tot flatje, van woongroep tot luxe villa. Gluren bij de Buren is in elke wijk van Utrecht op zoek naar minimaal drie woonkamers die tijdens de uitvoering kunnen functioneren als poppodium voor één dag! Naast woonkamers is Gluren bij de Buren ook op zoek naar artiesten uit Utrecht die hun liefde voor kunst willen verspreiden. Van smartlap tot jazz en van kindertheater tot poëzie. Elke artiest speelt tijdens Gluren bij de Buren minimaal drie keer een set van 30 minuten in de aan zijn/haar toegewezen woonkamer. Uiteraard is het voor artiesten ook mogelijk om in hun eigen woonkamer een optreden te verzorgen. Vorig jaar werden maar liefst 141 woonkamers in heel Utrecht gevuld met lokale artiesten. Aanmelden als artiest of woonkamer kan via www.glurenbijdeburen-utrecht.nl en is mogelijk tot uiterlijk 7 december 2015. Op de website van Gluren bij de Buren is ook meer informatie te vinden over het project.
 
Gluren bij de Buren Woerden op zondag 1 november
Speaking of Gluren bij de Buren, op zondag 1 november 2015 is Woerden voor de eerste keer in de ban van dit festival. In meer dan 25 woonkamers, verspreid over de hele stad, vinden die middag voorstellingen plaats. In al die woonkamers vindt minimaal driemaal hetzelfde optreden plaats. In het programma zie je in een oogopslag wie er bij jou in de buurt te bewonderen is, en hoe laat dat is.