IAMTHECITY wordt net zo eigenwijs als dansbaar

Ontdekkingsfestival in Fluor biedt balans tussen experiment en energie

Tekst: Freek Liebrand ,

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 november is de tweede editie van IAMTHECITY in Amersfoort; een festival voor ontdekkers. Met onder meer Clark, Nathan Fake, Letherette, Dollkraut, Elias Mazian, OIJ, David Douglas en Sofie Letitre biedt het festival een mooie mix aan internationale, nationale en lokale artiesten. De eerste editie in 2013 was een echte ontdekkingstocht met een gevarieerd en spannend programma van acts uit verschillende genres. Voor deze editie is nog nadrukkelijker gekozen voor een spannend, experimenteel en eigenwijs programma. 3voor12/Utrecht sprak met organisatoren Robert Koole en Anne Marijn Meyer van Fluor om ze uit te horen over dit bijzondere festival.

Coherent programma
Op de vraag of er bewust een keuze is gemaakt voor een meer coherent programma is Koole duidelijk: "Jazeker. De eerste editie was te breed. Dan komen mensen voor een bepaalde act, maar haken af bij iets anders. Dit keer wilden we een duidelijker concept bieden dat qua energieniveau gedurende het festival gelijk en interessant blijft." Meyer vult aan: "De vorige editie miste wat energie. Ook vonden we dat de moeilijkere indiebandjes niet goed werkten in die setup. Daarom kiezen we dit keer voor een dansbaar en visueel sterk programma. De visuals vormen een belangrijk onderdeel van de beleving."

Het programma is ook duidelijk meer elektronisch dan de vorige editie. Koole en Meyer geven de volgende redenen: "We willen dit keer zorgen voor een dansbaar programma. Bovendien is de tendens dat popmuziek steeds elektronischer wordt. Gelijktijdig wordt elektronische muziek steeds meer live gespeeld. Die cross-over staat centraal op het festival."

Clark is een 'must see'
Clark is echt een headliner waar ze trots op zijn. Hij heeft dan ook één van de betere elektronische releases van het jaar op zijn naam staan. "Zijn show op Down the Rabbit Hole bewees ook nog eens dat het behoorlijk dansbaar is", vertelt Koole. Hij vervolgt: "We zijn dan ook erg blij dat hij in Amersfoort staat." Clark is een echte must see dus. Verder tippen Koole en Meyer onder andere Yakumo Orchestra, Letherette en Gajek. Koole: "Yakumo Orchestra komt met een grote live band. Ze spelen met een volledig analoog, modulaire synthesizer, dus met draadjes en knopjes, dat werk. Live componeren ze de beat, ondersteund door blazers, percussie en een zangeres. Hun tropische klanken zullen zeker voor een feestje zorgen." De meest obscure act die ze tippen, is waarschijnlijk Gajek. "Met zijn bijzondere soundscapes en ijzersterke visuals gaat die iets heel gaafs neerzetten", aldus Meyer. Ook staan er dit jaar veel nieuwe 'ontdekkingen' die volgens de organisatoren nog heel groot zullen worden. Onder andere de Amsterdamse producer OIJ en de Utrechters David Douglas en Sofie Letitre.

Geen fijnproeversfestival voor 'early adaptors'
IAMTHECITY is voor mensen die op zoek zijn naar een feestje, maar niet bang zijn om iets nieuws te gaan zien. Het is een redelijk gewaagd programma, maar Koole stelt ons gerust: "Mensen hoeven niet bang te zijn voor vage shows met een eindeloze ruis en dan een keer een verloren beat." Hij vervolgt: "We pretenderen zeker geen fijnproeversfestival voor early adapters te zijn. Wel zijn we er voor nieuwsgierige mensen die zin hebben om te dansen. Het programma is een beetje over het randje, maar bewust niet zo moeilijk mogelijk gemaakt."

Koole en Meyer denken zowel Amersfoort als de rest van Nederland op de been te kunnen krijgen. Meyer legt uit: "We verwachten zeker mensen uit de grote steden, maar we organiseren dit ook nadrukkelijk voor de Amersfoortse achterban. Dat nieuwsgierige zit wel in de stad. Zie bijvoorbeeld het succes van Into the Woods. Is er ergens een gaaf feestje, dan loopt de hele stad uit om dat te gaan ontdekken."
 

Te zien: IAMTHECITY met o.a. Clark, Nathan Fake, Letherette, Dollkraut, Elias Mazian, OIJ, David Douglas en Sofie Letitre, vrijdag 6 en zaterdag 7 november 2015 @ Fluor, Amersfoort.