Club 3voor12 beleeft Amersfoorts debuut in nieuwe Fluor

Van dromerige pop tot stevige rock in oude Prodentfabriek

Tekst: Arnout de Vries / Foto's: Rob Sneltjes ,

Tot voor kort was De Kelder het voornaamste poppodium van Amersfoort. Dit jaar zijn de deuren echter gesloten en is Fluor er voor in de plaats gekomen. Een nieuw begin én een mooie gelegenheid om Club 3voor12 ook in Amersfoort te laten plaatsvinden. Donderdag 15 oktober was de eerste editie van een regelmatig terugkerende avond waarop lokaal talent zich in de kijker kan spelen.

Het is allemaal nog spannend en wat onwennig; een nieuwe zaal, die bovendien wat verstopt zit op het voormalige bedrijventerrein De Nieuwe Stad. Weliswaar om de hoek van voormalige popzaal De Kelder, maar het is toch even zoeken. De industriële sfeer van de Prodentfabriek maakt in ieder geval dat Fluor een bijzondere locatie is. Club 3voor12 speelt zich af in het café van Fluor dat aangekleed is met wat stoelen en banken en met wat foto's aan de muur, maar dat verder nog vrij kaal oogt. Toch voelt het geenszins ongezellig aan.

Op deze donderdagavond worden de bands op grappige, poëtisch aandoende wijze aan elkaar gepraat door presentator Robert van Laar, die al meteen hoog opgeeft van de line-up. Hij zou er zelfs een vriend uit Arnhem jaloers mee hebben gemaakt. Het is uiteraard een kwestie van smaak, maar er staan op het podium wel drie artiesten die al de nodige naam hebben gemaakt in de omgeving.

PHOS, het pseudoniem van Eveline Vroonland, bijt het spits af. Vorig jaar was ze al Serious Talent bij 3FM en dit jaar bracht ze haar debuutalbum Never Obsolete uit, geproduceerd door Skiggy Rapz. Hierop is dromerige popmuziek met elektronische begeleiding te horen. Op het podium doet ze het in haar eentje, waarbij ze gebruik maakt van onder andere keyboard, drumcomputer en een looper (zo loopt ze haar eigen stem). Het zorgt voor een rustig begin met een sfeervol belicht, met af en toe een aanstekelijk, dansbaar liedje.

Vervolgens is het de beurt aan Willem Wits: een cultfiguur in Amersfoort. Hij was onder andere lid van de band Metro Mortale en drummer bij Herman van Veen, en komt binnenkort met een nieuw album; Kinderliedjes voor Volwassenen. Met een band, bestaande uit een gitarist, saxofonist en keyboardspeler, laat hij voornamelijk nieuw werk horen. Dat klinkt de ene keer ingetogen en emotioneel, en het andere moment juist vrolijk en uitbundig. Zo laat hij bijvoorbeeld het publiek meezingen dat de leuke meiden op zijn, maar zingt hij ook over een overleden dierbare van hem.

Afsluiter is indierockband Aestrid: een band met een zekere reputatie in het live-circuit. Hun laatste album No Map or Address werd vorig jaar uitgeroepen tot Utrechts album van het jaar door de redactie van 3voor12/Utrecht. Het trio laat de nodige nummers van dat album horen in een strakke show met veel lang uitgesponnen gitaarstukken. Het is het laatste optreden voor ze hun nieuwe album gaan opnemen, en de band gaat er vol voor. Een knallende afsluiter van een avond die rustig begon.

Het publiek wist het Fluor Café goed te vinden, want het is al aardig druk. Er zijn ook veel positieve reacties; iedereen is zichtbaar enthousiast over het debuut van Club 3voor12 in Amersfoort, een debuut dat bovendien opvallend soepel verloopt. Het meest enthousiast is presentator Van Laar en met mooie woorden sluit hij een geslaagde avond af.
 

Gezien: Club 3voor12 Amersfoort met PHOS, Willem WIts en Aestrid, donderdag 15 oktober 2015 @ Fluor, Amersfoort