Pondertone is terug met nieuw album From Now On

‘’Ik heb wel de overtuiging dat we iets heel bijzonders aan het doen zijn’’

Tekst: Desi van Driel ,

De afgelopen tien jaar was het vrij stil rondom de band Pondertone. Frontman Patrick Tersteeg werd begin dit jaar zelfstandig ondernemer en vond zijn passie terug. Hij besloot om meer tijd te besteden aan zijn band. Nu is Pondertone terug met een nieuw album From Now On.

"Vijf jaar geleden was muziek noodgedwongen een hobby. Ik zat van negen tot vijf op kantoor en als ’s avonds de kinderen op bed lagen, maakte ik muziek," aldus Tersteeg. Sinds Tersteeg voor zichzelf werkt, is dat heel anders. "Als ik nu denk dat het tijd is om muziek te maken, dan doe ik dat. Ook tijdens kantooruren. Ik ben erachter gekomen dat Pondertone heel belangrijk is voor mij persoonlijk." Tersteeg ziet Pondertone niet alleen als iets persoonlijks, maar ook als het hart van zijn onderneming. "Alles wat ik maak en doe met communicatie, beeld en het vertellen van verhalen, daar is Pondertone het ideale podium voor. Dat is ook meteen de beste manier om mezelf te laten zien aan potentiële opdrachtgevers. Ik werkte acht jaar lang op bureaus als grafisch ontwerper. Ik zat daarbij vaak in een proces waarin ik vooral dingen moest uitvoeren en kon weinig van mezelf laten zien. Ik bedoel daar niet mee dat ik niet met plezier heb gewerkt, maar het is creatief gezien een enorme beperking. Als je achter een bureau zit, kan je heel weinig van jezelf laten zien. Als zelfstandige is het juist het allerbelangrijkste dat je jezelf laat zien," zegt Tersteeg. Zichzelf laten zien doet hij bijvoorbeeld bij de aankomende albumpresentatie die zaterdag plaatsvindt in EKKO: "Ik heb alles precies gemaakt zoals ik vind dat het goed is. Een klein voorbeeld: als je een kaartje koopt voor een optreden, krijg je een pdf met je ticket. Toen ik twintig jaar geleden naar concerten ging, bewaarde ik concertkaartjes en die plakte ik in mijn aantekenboekje. Daar ben ik op een gegeven moment maar mee opgehouden, want die pdf’s hebben totaal geen persoonlijkheid. Toen ik de presentatie ging organiseren, heb ik ook meteen besloten dat ik zelf de entreekaartjes ging ontwerpen. Alleen maar om die beleving te kweken. Ik zou het heel tof vinden als mensen muziek weer kunnen beleven zoals ik muziek het liefste beleef. Dat je je betrokken voelt bij hetgeen waar je naar gaat kijken of luisteren."

From Now On

Na tien jaar verschijnt nu het nieuwe album From Now On. Een album dat volgens Tersteeg heel anders is dan Snake & Apacolips, het vorige album. "Het grootste verschil is dat ik het heel lang lastig vond om persoonlijke dingen te schrijven. Ik deed er dan een soort sausje overheen of schreef in de derde persoon. Toen ik vijf jaar geleden aan dit album begon, merkte ik dat ik dat niet meer had en dat het veel makkelijker was om persoonlijke dingen op te schrijven. Hoe dat komt? Ik ben bang dat het toch met de leeftijd te maken heeft," lacht Tersteeg. "Een tijd lang was muziek ook een belangrijke uitlaatklep, een soort verwerkingsproces waarbij ik dingen opnieuw bleef schrijven om er maar mee om te kunnen gaan. Dat heb ik nu niet meer, ook omdat in mijn leven alles hartstikke goed gaat. Nu hoef ik dingen niet meer te verwerken, maar kan ik het opschrijven zoals het is. Het hele proces is anders. Daarom heb ik ook bedacht het album From Now On te noemen."

Met behulp van Lukida, een platform voor culturele ondernemers, heeft Tersteeg het nieuwe album laten crowdfunden. "Het is een soort van crowdfunding, maar dan in abonnementsvorm." Door een jaarabonnement te nemen op Pondertone krijg je als eerste de nieuwe muziek te horen, ontvang je kaartjes voor de album-release en allerlei andere leuke extra’s. "Het verschil met crowdfunding is dat dat meestal eenmalig is en dit is doorlopend. Abonnees krijgen ergens volgend jaar de mogelijkheid hun abonnement voort te zetten. Doordat mensen ons doorlopend steunen, kunnen wij nu al plannen maken voor een volgend album," aldus Tersteeg.

Nieuwe Bezetting

Tersteeg speelde vijftien jaar lang met Tom Swart, die toetsenist is bij Blaudzun. Bij gelegenheid was er een complete band bij. Toch heeft Tersteeg er wel eerder over nagedacht om in een andere bezetting te spelen: "Ik voelde me beperkt omdat ik gitaar, bas en zang deed. Ik heb toen besloten om alleen te zingen en iemand anders te vragen om bas te spelen. Dat is een grote verandering voor mij." De bezetting is overigens niet helemaal nieuw. Roel Jorna en Jeroen Pelgrom speelden bijna altijd mee wanneer Tersteeg en Swart met band optraden. André Wieringa doet ondertussen ook al een jaar mee en sinds een half jaar is ook Menno Bakker van de partij. En dat gaat goed. Tersteeg: "We werken goed samen en hebben veel lol en dat is ook belangrijk." Tersteeg speelt nu dan wel samen met een band, maar muziek schrijven doet hij zonder. "We schrijven de muziek niet met de band. Het uitwerken van de nummers doe ik nog steeds met Tom. Hij heeft onder andere de toetsenpartijen voor het nieuwe album ingespeeld en hij heeft mee geproduceerd en gearrangeerd. Met de band bewerken we de muziek, zodat het anders is bij de live uitvoering. Dat doen we omdat we het leuk vinden om iets anders te maken of omdat het niet mogelijk is om te spelen zoals het op de plaat staat. Ik vind het ook niet interessant om de plaat integraal uit te voeren. In die zin vind ik het ook heel erg leuk dat we in de repetitieruimte toch een creatief proces hebben."

Er is in de afgelopen tien jaar dus een hoop veranderd. Tersteeg is zeer trots op het resultaat. "Het album waar we hiervoor aan hebben gewerkt was een heel moeilijk en zwaar proces om gaande te houden. Vanaf het moment dat we aan From Now On begonnen, ging het veel makkelijker. Ik vind dat je dat ook echt terug hoort. Ik heb wel de overtuiging dat we iets heel bijzonders aan het doen zijn en ik hoop dat mensen dat willen delen."

Te zien: Pondertone, zaterdag 7 november 2015 @ EKKO.