Lianne La Havas wordt een echte souldiva

Britse zangeres lost bijna alle verwachtingen in

Tekst: Chris Bernasco / Foto: Koen Peters ,

Lianne La Havas maakte dit jaar indruk met haar tweede album, Blood, en haar live-optreden op Lowlands. Afgelopen vrijdag stond de jonge Britse soulzangeres in TivoliVredenburg. Was ze in staat om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen?

Vanaf het begin staat La Havas' concert in het teken van Blood. Achter haar op het podium prijkt de grote plant die ook de albumhoes siert. Ze opent de set met 'Green & Gold', het centrale nummer van Blood, waarin ze haar Jamaicaanse roots bezingt. Het publiek in de Ronda heeft duidelijk op La Havas gewacht. Het geeft haar een warm onthaal en krijgt al snel meerdere "I love you, Utrecht"'s van de frêle zangeres terug. Enigszins verlegen neemt ze later een witte roos van een fan in ontvangst, die ze beleefd in de muziekstandaard steekt – zoiets is voor haar kennelijk nog geen gewoonte.

Na ‘Is Your Love Big Enough?’, de titeltrack van haar debuutalbum uit 2012, neemt La Havas wat gas terug. De vijfkoppige begeleidingsband speelt subtiel en gedisciplineerd. Zozeer dat je soms zou willen dat het strakke keurslijf even wordt afgeworpen. Bijvoorbeeld in het funky slot van ‘Unstoppable’, dat lijkt te smeken om een fiks uitgerekte climax. Ondertussen toont La Havas met jazzy pop, tegendraadse soulrock en prachtige ballads haar veelzijdigheid. Ondersteund door alleen haar gitaar weet La Havas' stem de zaal in haar eentje stil te krijgen. En wat een mogelijkheden heeft die stem: helder, loepzuiver, fluister-hees in ballads, licht spottend in jazzy nummers en extatisch in stevigere nummers. Het lijkt allemaal geen moeite te kosten.

Bij een paar nummers ruilt La Havas haar gitaar in voor een bas – ze krijgt dan meteen een ruigere uitstraling. Maar de mooiste metamorfose toont ze wanneer ze zonder gitaar, in haar strakke rok en shirt met blote rug, kaarsrecht achter de microfoon plaatsneemt. Dan staat ze er helemaal alleen voor, oog in oog met het publiek. Geheel comfortabel is ze nog niet in die rol, maar toch zie je hier iets bijzonders tevoorschijn komen: een zangeres met het karakter van een singer-songwriter en de persoonlijkheid van een performer. Als de schijn niet bedriegt ontpopt Lianne La Havas zich langzaam tot souldiva.

Gezien: Lianne La Havas, vrijdag 29 november 2015 @ TivoliVredenburg, Utrecht