Kort Utrechts Popnieuws Week 46

Feiertag, Femme Vanille, Nachtmusik, Vierkant, DJ Hagy en Schoppenheer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met aandacht voor Feiertag, Femme Vanille, Nachtmusik, Vierkant, DJ Hagy en Schoppenheer.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Nieuwe track: 'All I'm Giving' van Feiertag
'All I'm Giving' ft. David Dam is de nieuwe single van de Utrechtse producer Feiertag. Het nummer is afkomstig van zijn EP High Expectations, die op 27 november verschijnt via Boogie Angst.

Femme Vanille komt met tweede album
Op 21 januari 2016 komt Femme Vanille met het tweede album Another Time. Daar laat de band een ander geluid horen dan op het debuut: naast hun warme, dromerige sound is nu ook een alternatieve, bijtende kant te horen. Met deze nieuwe plaat roept de Utrechtse band herinneringen op aan de eerste albums van St. Vincent en er zijn ook invloeden te horen van Patrick Watson, Feist en Regina Spektor. Het nieuwe, filmische geluid komt ook tot uitdrukking op de eerste single Another Time, die deze week is verschenen. De band presenteert het album op 21 januari in EKKO. Voorafgaand aan de release geeft Femme Vanille een preview van haar nieuwe album met een reeks korte Silent Disco Concerten tijdens de Culturele zondag, op 10 januari in de foyer van TivoliVredenburg in Utrecht.

Nachtmusik 2015 @ Pandora
Grenzen tussen muziekstijlen vervagen steeds meer. Een mooi voorbeeld daarvan is Nachtmusik, dat plaatsvindt in TivoliVredenburg op vrijdag 27 november. Nachtmusik is de afterparty van het Buma Classical congres dat dit jaar samen met Johan Gijsen (programmeur van TivoliVredenburg, Le Guess Who? en Into The Great Wide Open) werkt aan een grenzeloze, eclectische avond waarop barok naast experimenteel staat en een strijkkwartet gemixt wordt met elektronica. Voor Nachtmusik hebben ze de traditionele ideeën over klassieke muziek en concerten zoveel mogelijk van tafel geveegd en zijn ze met een schone lei begonnen. De avond is gevuld met korte optredens uit het complete spectrum waarin nu 'klassieke' muziek wordt gemaakt. De bar blijft open en je kunt gaan en staan waar je wilt. Zoals Gijsen zegt: "In een festivalsetting kun je juist dingen als experimentele jazz en klassieke muziek in het aanbod verweven. Daarom vind ik het leuk om dingen als Machinefabriek en Maarten Vos te combineren met zoiets als Hildegard von Bingen of met iemand als Niek Kleinjan. Als je ziet dat mensen daar ademloos naar kunnen luisteren, echt geraakt en geïnspireerd raken, daar haal ik mijn voldoening uit.” Nachtmusik vindt plaats in de Pandora, waar voor de gelegenheid drie podia gemaakt worden. Naast Machinefabriek, Niek Kleinjan en Maarten Vos zijn er o.a. ook optredens van Slagwerk Den Haag, Oscar Verhaar en presenteren Gwyneth Wentink, Wouter Snoei en Arnout Hulskamp 'In Code'. Het volledige programma vind je hier.

In Code by Gwyneth Wentink, Wouter Snoei and Arnout Hulskamp from Canto Ostinato Audio Visual on Vimeo.


HKU-studenten lanceren nieuw concept Vierkant
Onder de noemer Vierkant organiseren zes studenten HKU muziekmanagement een reeks van drie evenementen die allemaal rond hetzelfde concept georganiseerd worden. Vierkant is een avond waarop niet alleen plaats is voor muziek, maar ook voor cabaret, poëzie en beeldende kunst. Hoewel de studenten vrij spel kregen met het concept, mochten ze niet alle soorten muziek op het podium neerzetten. Omdat de Kargadoor zich tussen woonhuizen op de Oudegracht bevindt zijn zware bassen en luide drums dan ook niet toegestaan. Ze zien dit niet als een obstakel, maar eerder als een kans om iets nieuws aan te bieden. Zo speelt Ziggy Splynt 14 november een akoestische set, iets wat ze niet eerder gedaan hebben. De volgende edities van Vierkant vinden plaats op zaterdag 14 november en zaterdag 12 december in de Kargadoor (Oudegracht 36, Utrecht). Meer informatie vind je op facebook.com/vierkantevents of kargadoor.nl
 
Nieuw DJ HAGY-nummer: ‘Longrun’
‘Longrun’ is een nieuwe track van DJ Hagy en, als we goed geïnformeerd zijn, een voorbode van meer nieuw werk.

Schoppenheer komt met nieuwe EP en video
Na eerder al vijf albums gemaakt te hebben komt rapper, dichter, pianist, producer en humorist Schoppenheer met een EP. Schoppenheer studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, bracht eerder de track ’Narcotica Psychotica’ uit, in samenwerking met producer Delic (Opgezwolle, Fakkelteit) en bereikte in 2013 de halve finale van De Grote Prijs van Nederland. Op 20 november verschijnt de EP Simpel Vermaak, waarvan 'Wajong in Pari$' de eerste single is.