Club 3voor12/Utrecht Oktober: Beatboxende Britten tussen Utrechts talent

Bezielende indiepop, dynamische poprock en moderne folk

Tekst: Wies van der Heyden / Foto's: Sabrine Baakman ,

Na de spetterende honderste Club3voor12/Utrecht vorige maand, gingen we donderdag met minstens zo veel enthousiasme weer los. Vanaf oktober wordt de clubavond geprogrammeerd door een nieuw team bestaande uit Vic Willems, Emiel Schaap en Joris Postulart. Zij kiezen getalenteerde artiesten met doorbreekpotentie die gratis te bekijken zijn op de clubavond in dB’s. Op deze 101e editie stonden KIND, Heymoonshaker en NORDEN op het programma en ze zorgden samen voor een avond vol bezieling en intensiteit.

KIND opent de avond groots. Het podium wordt gevuld door acht muzikanten met verschillende muzikale achtergronden: van klassiek en barok tot jazz en pop. Zanger en toetsenist Stef Veldhuis studeert Musician 3.0 aan het Utrechtse Conservatorium en schrijft de rauwe, intuïtieve nummers. De rauwheid vermengd met de muzikale achtergronden van de zeven mede-muzikanten resulteert in sfeervolle indiepop. De liedjes beginnen klein, met een piano en de sterke stem van Veldhuis. Maar het geluid bouwt zich op naarmate de instrumenten één voor één bijvallen en mondt uit in een bezielende climax waarna het geluid wegzakt in een hypnotiserend, zinderend eind. De sfeervolle meerstemmigheid van twee in het zwart geklede muzen geeft de muziek een prettige volheid die dB’s in een warm muzikaal bad dompelt. Het rustige 'Crashed' is één van de weinige liedjes die klein blijft, wat een verademende afwisseling is van de soms ietwat overweldigende muzikale bezetting. Bij de afsluiter van de set wordt door het publiek flink meegeklapt en het eindigt met een duet tussen viool en blazer. KIND gemist? Op 13 december studeert Veldhuis af aan het conservatorium in de Metaal Kathedraal en dat belooft bijzonder te worden.

Tussen de twee Utrechtse bands staat de Britse band Heymoonshaker. De twee bandleden begonnen als straatmuzikanten, maar zijn sindsdien uitgegroeid tot een youtube sensatie. Woensdag stonden ze in Paradiso, vandaag mogen we ze in dB’s verwelkomen. "We are Heymoonshaker and we are here to make you happy, that’s it", roept beatboxer Dave Crowe waarna hij zijn beatboxskills het publiek in werpt. De band heeft veel fans meegenomen die hen na elk nummer een daverend applaus geven. Het is een interessante combinatie; de moderne beatboxsound met de donkere folk vergezeld door Andrew Balcon met een intens rauwe stem inclusief scherp randje. Soms zinderen de beats onder de donkere gitaren, dan knallen ze weer naar voren in een heftige beatboxsolo. Dave Crowe pompt zijn beats het publiek in als een levende drumcomputer. Hij houdt nog een gevat verkooppraatje voor het eerste blues meets beatboxalbum ter wereld Shakerism en voor het tweede, Noir, dat ze vorige week hebben uitgebracht. Hij doet dit inclusief droge humor en beatboxgeluidseffecten waar het publiek smakelijk om moet lachen. De afsluiter is 'Feel Love' en Heymoonshaker wenst iedereen liefde, respect en vrijheid toe.

NORDEN is de naam waaronder zanger en componist Jeffrey Noordijk zijn eigen werk creëert en deelt. Ook Noordijk studeert Musician 3.0 aan het Conservatorium in Utrecht. Deze opleiding is expliciet gericht op het opleiden van autonome, muzikale makers. Op 18 september bracht hij zijn debuut-EP uit getiteld Crossing Lines. Noordijk ziet de stem als het ultieme instrument om emoties over te brengen aan het publiek. De drie zangeressen die hij heeft meegenomen zingen harmonieus meerstemmig en ondersteunen Noordijks krachtige stem. De muziek varieert van redelijk ingetogen naar snoeiharde rock en Noordijks stem komt zowel hoog als laag goed tot zijn recht. De band zet een energieke en dynamische show neer. 'Fade Away' sluit het optreden knallend af. Er wordt flink gedanst, waarop Noordijk als afsluiter schreeuwt: "Dankjewel dB’s! Facking goede vibe!"


Gezien: Club 3voor12/Utrecht oktober met KIND, Heymoonshaker en NORDEN, donderdag 29 juni 2015 @ dB’s, Utrecht