Interview: Alexi Lalas zet in op de spontaniteit van het moment

Van eenkoppig project naar bandformatie

Tekst: Justin Doornekamp / Foto's: Raymond Dekker ,

In een opnamestudio hier ver, ver vandaan... Oké, niet zo heel ver hier vandaan - gewoon in de Utrechtse bossen, bij de stoplichten links - werkte Alexi Lalas afgelopen maanden hard aan de opvolger van debuutplaat The Best Is Yet To Come.

Het is evenwel een idyllische omgeving om een plaat op te nemen. Aan de bosrand hebben de heren van Alexi Lalas al vanaf hun dertiende een vaste stek om muziek op te nemen. Het is van oudsher een oud schuurtje naast een grote boerderij, dat door de band werd opgeknapt tot opnamestudio. Of ‘geluids-atelier’, zoals de leden het zelf noemen. De schuur werd geïsoleerd, er kwamen ramen in en werd er een verwarming aangesloten om de schuur ook tijdens de winter warm te houden. De exacte locatie van de studio zal voor de meesten altijd onbekend blijven. Vanwege de tientallen meiden die anders voor de deur staan? “Ik hoop het niet,” lacht frontman Rinse Visser (The Dance, en ex-3voor12/Utrecht Selecteert Destructive Cult), die stelt dat de studiolocatie vooral geheim blijft vanwege praktische redenen.
 

Van eenkoppig naar bandformatie

Het heeft ook wel wat, in het geheim een plaat opnemen. De band heeft in de afgelopen maanden gewerkt aan de opvolger van het debuut The Best Is Yet To Come, dat de naam It’s a Better Version of You kreeg. Het album wordt half oktober uitgebracht in eigen beheer. Waar Visser de eerste plaat nog helemaal in zijn eentje opnam, heeft hij voor de opvolger de hulp ingeschakeld van Wout de Kruif, Bram de Gruijter en Mark de Groot. Van een eenkoppig slaapkamerproject naar een collaboratie, dat vraagt ook om een nieuwe sound. In hoeverre It’s a Better Version of You nog een opvolger, in plaats van een opzichzelfstaand debuut? Visser benadrukt dat het nieuwe album, ondanks dat Alexi Lalas nu bestaat uit meer leden, écht een opvolger is. “De nieuwe nummers liggen in het verlengde van het oude materiaal en dat zal onze fans zeker tevreden stellen,” aldus de frontman, die lachend vervolgt: “als we die al hebben.”
 

Visser omschrijft het nieuwe bandgeluid als warmer, energieker en levendiger. Dat is ook een beetje toe te schrijven aan de manier waarop Alexi Lalas de plaat heeft opgenomen: ouderwets met een taperecorder. “Klanken krijgen hierdoor een eigen karakter. Neem je digitaal op, dan klinkt alles precies zoals je het erin hebt gestopt. Als je iets inspeelt op tape, blijft het altijd een verrassing hoe het klinkt.” 

Spontaniteit van het moment

De keuze voor tape weerspiegelt ook de manier waarop de band werkt. “We moeten direct beslissingen maken, omdat we maar een beperkt aantal sporen hebben.” Hij maakt de vergelijking met een fotograaf die analoog zijn foto’s schiet. “Hij zal beter kijken, voordat hij iets fotografeert. Wij luisteren beter, voordat we iets opnemen. Deze manier van werken houdt de spontaniteit van het moment overeind.” 

Hoewel veel bands het opnemen met een taperecorder mogelijk als een beperking zien, vindt Visser de keuze voor tape juist veel werk besparen. “We kunnen niet eindeloos opnemen om later nog alles uit te zoeken. Dat scheelt veel tijd.”

Tijd die de frontman bij het maken van zijn debuutplaat nog wel eens verspilde. “Vroeger ging je veel te lang door op bepaalde dingen en bleef je eindeloos dingen veranderen. Dat is een valkuil als je een plaat zelf produceert.” 
 

Duidelijke rolverdeling

Visser is blij dat hij de productietaken voor It’s a Better Version of You grotendeels kon doorschuiven naar De Kruif. “Ik kan mij nu meer richten op het muziek maken, omdat ik minder bezig hoef te zijn met het technische deel.” De frontman had er geen moeite mee om delen van het opnameproces uit handen te geven. “We weten precies wat we aan elkaar hebben. De rolverdeling is duidelijk.” 

Evenwel blijft Visser vetorecht houden op beslissingen, merkt De Kruif op. “Het is belangrijk dat ik die ruimte ook geef. Ik breng mijn ideeën in, maar uiteindelijk heeft hij wel het laatste woord.” Of hij dat niet als vervelend ervaart? “Nee, ik voel me daar comfortabel bij,” aldus De Kruif.


Te zien: album-release Alexi Lalas en EP-release van T I A N, zaterdag 12 december 2015 @ EKKO