The Medicine is een project dat organisch moet groeien

Prace vertelt over zijn nieuwe muzikale project

Tekst: Maarten Braun / Foto: Eva de Kort ,

Afgelopen week verscheen er een fraaie video van The Medicine, het nieuwe project van de Utrechtse producer Prace. Het is de voorbode van nog veel meer en de artiest vertelt graag over zijn nieuwe project. De eerste track, ‘Were You For Real’, is in ieder geval een feit.

“The Medicine is voor mij eigenlijk een project om meer naar de basis van muziek terug te gaan. Ik maakte voorheen vrij abstracte muziek, met meerdere lagen en wilde het nu anders aanpakken”, vertelt Prace. Hij vertelt dat er ook veel invloeden van muziekstijlen van over de hele wereld in terugkomen: “In ‘Were You For Real’ zitten stukjes reggae, Colombiaanse invloeden, maar uiteraard ook elektronische beats en de zang van Ntjam Rosie. Kleine stukjes worden zo één geheel.”

Reis
De vraag is hoe je als producer bij bepaalde geluiden komt. Voor een vorig project (The First Statement) ontstond de inspiratie bijvoorbeeld tijdens een reis. Is dat nu weer zo? “Nee”, antwoordt hij, “dit keer ben ik niet op reis geweest. Hoe ik bij bepaalde geluiden en stijlen kom, is zelfs lastig te zeggen. Het samplen komt door mijn verleden als hiphop-dj en -producer. Je haalt ergens kleine stukjes vandaan, die ook weer hun oorsprong ergens anders hebben, zoals bijvoorbeeld in de funk en gebruikt deze voor iets nieuws”.

Maar Prace geeft aan dat het voor dit project meer is dan samplen: ”Ik probeer de gedachte van een stijl te samplen, zodat je meer een referentie naar die bepaalde muziekstroming krijgt. Je kunt dan bepaalde instrumenten uit bijvoorbeeld reggae laten terugkomen, maar dat je niet direct reggae als genre herkent. Er is dan sprake van een andere context en dat maakt het project interessant.”

Hoewel de inspiratie dus niet tijdens een reis is opgedaan, speelt reizen als metafoor wel een rol bij het project. “Je zou kunnen zeggen dat ik met The Medicine wel op reis ga. Daarmee bedoel ik enerzijds dat ik er wel mee op pad moet en anderzijds dat er nog niet een specifiek einde aan zit, omdat de muziek nog moet groeien.”

Stappen
De eerste track is gelanceerd en er zullen er snel meer volgen. “Ik heb nu ongeveer acht nummers in vergevorderd stadium klaar liggen, waarvan ik de helft zo snel mogelijk wil lanceren. Maar er moeten nog wel wat puntjes op de I worden gezet. Voor de volgende track zoek ik bijvoorbeeld nog de juiste zangeres.”

Het project zelf is nog niet af. Prace geeft aan dat het moet groeien. “Ik zie het als een natuurlijk proces. Ik zoek nu ook muzikanten bij mijn project om verder te gaan. Het is als het ware nooit af, maar groeit op een organische manier.” Hij geeft wel aan dat er volgens zijn ideeën wordt gewerkt aan The Medicine, waardoor niet iedereen altijd compleet vrij is. ”Ik probeer het uiteindelijk ook zo te maken dat ik het alleen kan uitvoeren, met één of twee vaste muzikanten of zelfs met een band. Dat moet het project wel uniek maken en ook dat moet groeien.”

En hoe komt het publiek achter The Medicine? “Meer video’s maken is natuurlijk leuk en een goede manier, al vergeet iedereen snel weer wat hij heeft gezien. Ik wil op veel meer manieren mijn tracks promoten, dat kan bijvoorbeeld ook met een pop-upconcert of via andere guerrilla-acties.” Eigenlijk kiest Prace een andere route, door niet eerst een album of ep te maken en daarmee op pad te gaan. “Ik merk dat de conventionele manier voor mij niet werkt en dat ik het op een andere manier wil brengen. Door buiten de gebaande paden te gaan, schep je minder verwachtingen en zijn luisteraars meer open minded, iets dat goed bij de muziek en de manier van werken past.” Overigens moet het project uiteindelijk wel op vinyl uitkomen, maar alle andere mogelijke uitingen blijven open.