Perfectionistisch Laternpoll neemt tien jaar de tijd voor debuutalbum Circus

Zanger Tim Meijer: “Dit is de plaat die ik altijd heb willen maken.”

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Robert Stienezen ,

De Achterhoekse skatepunkband Laternpoll bracht rond de eeuwwisseling uiterst snelle en technisch onderlegde melodische punkrock van een - voor eenvoudige punkrockers in hun tienerjaren - verbazingwekkend hoog niveau. In 2002 verscheen een split EP met hun vrienden van The Almighty Kingpin, maar daarna werd het stil. Te stil. Iedereen wist dat er vanuit Utrecht aan nieuw materiaal gewerkt werd, maar langzaam maar zeker vervloog de hoop dat het ooit nog zou verschijnen. Zouden Tim Meijer (zang, bas), Roy Terhorst (gitaar), Teun Berting (gitaar) en Sander Koot (drums) ooit nog deze langverwachte plaat voltooien?

Ondertussen werd er wel degelijk muziek gemaakt door de heren, onder meer bij Tenement Kids, GOLD en Dead Giveaway. Na tien jaar grappen, zeuren en wachten was het moment opeens daar. Op 17 mei 2015 verschijnt een linkje naar Circus, het fantastische debuutalbum van Laternpoll. Liefhebbers van zo’n beetje alles wat uit de Fat Wreck Chords en Burning Heart schuur kwam (denk aan NOFX, Satanic Surfers, Lagwagon, No Fun At All), zullen met de oren staan klapperen bij het horen van Circus. Laternpoll heeft misschien ruim de tijd genomen, maar levert een album af dat op veel manieren urgent, fris en goed voelt. 3voor12/Utrecht sprak met zanger Tim Meijer, onder andere over waarom het zo lang moest duren. Meijer: “Een goede dosis perfectionisme in combinatie met chronische luiheid doet wonderen.” 

Hoe is het album tot stand gekomen? Hebben jullie er echt tien jaar aan gewerkt of heeft het heel lang op de plank gelegen?
“De plaat was echt nu pas af. Eenieder van ons heeft het druk gehad met van alles en nog wat, van het spelen in andere bands en het flippen van veggie burgers tot het bereizen van de wereld en fanatiek spelen van videogames. Tien jaar zijn dan zo voorbij.”

Staan jullie nog altijd achter de muziek (snelle melodische skatepunk) of zijn jullie er inmiddels overheen gegroeid?
“We hebben allen altijd al een brede muzikale smaak gehad, maar punkrock is daar tot op de dag van vandaag een wezenlijk onderdeel van gebleven. Ik betrap mezelf erop in de trein of tourbus toch nog vaak na veel geshuffle uit te komen op een Strung Out plaatje en vervolgens drie uur onafgebroken punkrock te luisteren. We staan nog steeds volledig achter deze plaat, zowel muzikaal als tekstueel. Al zijn de teksten wellicht hier en daar wat basaal en grammaticaal niet perfect, maar ach het blijft punkrock hè.” 

Voelt Circus voor jullie nog net zo urgent en fris als voor ons?
“Ja, verbazingwekkend genoeg wel. Zelfs na tien jaar kloten met het materiaal. Dit is de plaat die ik altijd heb willen maken, eindelijk is het hoofdstuk afgesloten.”

Het album komt uit op Trilob Records als digital download en op cassette tape. Is dat een bewuste keus?
“Dirk Trilob is een ouderwetse cassette-fanboy. De voorwaarde voor een digitale release was het ding ook uit te brengen op tape. Zelf heb ik geen cassettespeler.”

Je hoort duidelijk NOFX en daarnaast ook bands als Satanic Surfers, No Fun At All en Lagwagon terug in jullie muziek. Luisteren jullie deze bands nog steeds? Welke grote voorbeelden hebben de tand des tijds wel doorstaan en welke niet?
“De bands die we in 1998 luisterden zijn over het algemeen ook de bands die vandaag de dag nog het meest voorbij komen over onze speakers. Af en toe probeer ik eens een ‘nieuw’ bandje uit maar na drie nummers val ik dan toch weer terug op Propagandhi.” 

Op de split met The Almighty Kingpin uit 2002 zongen jullie over bier, onzin en politieke misstanden. Is dat nog steeds zo?
“Haha. Over bier hebben we eigenlijk nooit gezongen, ook al doet de titel van een nummer dat wellicht vermoeden. Freddie Mercury zei ooit eens dat hij met zijn muziek vooral de luisteraar niet de les wilt lezen, ik doe met Laternpoll eigenlijk niets liever.”

Heeft de plaat een thema of betekenis die in de teksten naar voren komt?
“Meerdere thema’s passeren de revue. Nostalgie, menselijke kleinzieligheid en de apocalypse zijn hierbij favoriet. Een uiterst vrolijk plaatje.”

Alle bandleden zijn actief gebleven in andere bands. Gitarist Roy Terhorst speelt nog steeds punkrock in Dead Giveaway. Waar zijn de andere bandleden mee bezig?
“Roy is inderdaad momenteel de enige die het punkrockvaandel hooghoud, de held. Sander en ik hebben een mooi avontuur gehad met Tenement Kids en blijven beiden bezig met verschillende muzikale projecten. Teun loopt enge ziektes op in verre oorden en flipt bij thuiskomst enkel die befaamde veggie burgertjes van ‘m.”

Wat alle fans willen weten: komen er shows? En het antwoord eigenlijk al wetende: wat moet er gebeuren om jullie op de planken te krijgen?
“Een petitie getekend door minstens 250 man zou een goed begin zijn. Verder wil ik bij de release Satanic Surfers als hoofdprogramma, een reünie optreden van zowel The Almighty Kingpin als Undeclinable Ambuscade en vegan M&M’s in de backstage!”