Kort Utrechts Popnieuws Week 25

Prace, Skynjun, De Leuke Festival, Groene Helden, Gaudeamus Muziekweek, Le Grand Départ en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een overvolle editie met aandacht voor Prace, Skynjun, De Leuke Festival, Groene Helden, Gaudeamus Muziekweek, Le Grand Départ en meer.

Nieuw werk van Prace
Na lange tijd is er weer nieuw werk van Prace (o.a. The First Statement). Sinds de zomer van 2014 werkt hij aan zijn nieuwe project The Medicine. Wat het precies is weet hij zelf eigenlijk ook nog niet precies. Er is sprake van off-the-radar concerten met zelfgemaakte instrumenten, maar daar vertelt hij binnenkort meer over op onze site. Check voor nu het nummer ‘Were You For Real (feat. Ntjam Rosie)’.

‘Zaterdag’ is eerste track voor Skynjun
Skynjun is een nieuw elektronisch duo uit Utrecht. Na eerder een remix voor Van Pi te hebben gemaakt, hebben ze nu een eerste eigen nummer uitgebracht. ‘Zaterdag’ bevat slepende percussie en dromerige soundcapes en is gratis te streamen/downloaden via Soundcloud.


Eerste editie De Leuke Festival
Zaterdag 11 juli 2015 vindt op Strand Oog In Al (SOIA) de eerste editie van De Leuke Festival plaats. De Leuke Festival is een gezamenlijk initiatief van Wat Als Het Leven? en Fluff Disco. Op het festival kun je elf uur lang dansen op glimmende pop, glitter disco, glijdende hiphop en dampende dancehall, verspreid over drie podia. Wat Als Het Leven? en De Fluff Disco staan al enkele jaren bekend om hun kleurrijke feesten in Utrecht en Amsterdam: dresscodes, themaparties, gekke acts, confetti, schuren, daggeren, over-de-top en meer. Na avonden in HAL16, Sugarfactory, EKKO, AIR Amsterdam, Tivoli en De Melkweg is de tijd rijp voor een feest in de buitenlucht. En hoewel De Leuke Festival een feest is met een flinke knipoog is de programmering ook niet mis.
Zo heeft hiphoplegende Extince ruimte gevonden in zijn drukke agenda om zijn allergrootste hits ten gehore te brengen. Ook Zwolle is goed vertegenwoordigd op De Leuke Festival. Zo nemen Great Minds-leden Sticks & Dr. Moon de decks even over, zet Rico een rave-set neer en worden The Socaboys (Follow the Leader) en Ross & Iba (Wassenaar) van stal gehaald om de jaren 90 en 00 te laten herleven. DJ Moortje laat horen waarom hij de godfather van de bubbling wordt genoemd, tijdens Singlefeestje bepaal je zelf wat er gedraaid wordt en er zijn beats van DJ Aiscream. Meer informatie, ook over de randprogrammering, vind je op de Facebook-pagina van het festival.

Benefietfeest in EKKO voor schoon water Kameroen
Op vrijdag 3 juli organiseert stichting UMEF in samenwerking met LiveBuild het benefietfeest Groene Helden in EKKO. De opbrengst van de avond gaat in zijn geheel naar het waterpoject van het dorp Lobange in Kameroen. De Groene Helden-dj’s die deze avond meedoen zijn Lauhaus, Anil Aras & Samuel Deep, Wesdex & Judah Darenville, Erik Heijting, Luna Ludmilla en Bridge the Gap.
Voor wie LiveBuild nog niet kent: LiveBuild is een organisatie die zich inzet voor duurzame waterprojecten en onderwijs in Kameroen, een land waar nog veel moet gebeuren. LiveBuild heeft veel kennis van het land Kameroen en wist al meerdere projecten succesvol te volbrengen. De opbrengst van Groene Helden gaat naar het waterpoject in Lobange. Dit afgelegen dorp werd recent nog gekweld door een cholera-uitbraak die zeventien mensen het leven kostte. Door vervuilde bronnen krijgen ziektes zoals deze maar ook tyfus, dysenterie en andere infecties vrij spel. Voorlichting, schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen kunnen dit voorkomen.

Groots muziekfestival in binnenstad Utrecht tijdens Grand Départ
In de binnenstad van Utrecht wordt tijdens de Grand Départ op 3 en 4 juli een groots muziekfestival georganiseerd. Tournée de la Musique maakt van de Neude, het Janskerkhof en het Domplein muziekpodia. Op het door TivoliVredenburg, Poppodium EKKO, De Helling, dB's en RASA georganiseerde festival staan onder andere Danny Vera, Broken Brass Ensemble, de New Yorkse-band Too Many Zooz, Janne Schra, DeWolff, My Baby en Joris Linssen & Caramba. Het volledige programma vind je hier.

Nieuwe cypher voor hiphopcollectief The Front
De 16e van de maand ligt al weer achter ons en dat betekent dat het Amersfoortse hiphopcollectief The Front met een nieuwe cypher komt (track waarin de rappers opeenvolgend rappen). Op deze ‘Zes10’ bundelen ze de krachten met Utrecht. Mats de Lamme Luiwammes en Tivo de Skeffneckuz van Ongezond en N-ILL doen mee op deze track.

Derde single van V For Vivants album
Meer hiphop uit Amersfoort, nu van Vivants. Na 'V For Vivants' en 'We Just Livin' is ‘Lost in You’ de derde videoclip van het V For Vivants album.

Beatsofreen releaset single 'Bloom'
Op 26 juni verschijnt de The Dimensions EP van de Utrechtse producer Beatsofreen. Vooruitlopend daarop is deze week de single ‘Bloom’ uitgebracht, waarop de Canadese songwriter/zangeres Joanna Borromeo een bijdrage levert.

Nieuwe single Sailing to Suez
‘Silver Throne’ is de nieuwe single van het Utrechtse duo Sailing To Suez.

Gaudeamus Muziekweek presenteert programma 2015
Gaudeamus Muziekweek presenteert jaarlijks de nieuwste muziek van jonge pioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gewaardeerde festival. Dit jaar vindt het festival plaats van 9 t/m 13 september. Van klassieke cross-over en minimal soundscapes tot moderne composities vol (live) elektronica: Gaudeamus Muziekweek '15 biedt alles om ondergedompeld te worden in de nieuwste muziek. Op het programma onder andere elektrisch gitaarkwartet Zwerm, dat een jongensachtig baldadig programma speelt en cellist Maarten Vosdie een exclusief voorproefje geeft van zijn nieuwe album samen met Greg Haines. Het slotconcert is van ensemble-in-residence Slagwerk Den Haag en Niels Broos (Kytopia) met performance door Club Guy & Roni. Het volledige programma staat op de website.