Club 3voor12/Utrecht juni: zwoele zomeravond die eindigt in een bezwete pit

Zomerse avond met jaren tachtig electro, theatrale electropop en mathcore

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Rob Sneltjes ,

De juni-editie van onze showcase-avond Club 3voor12/Utrecht was tevens de laatste van dit seizoen. Met LGHTNNG, REINDIER en Mary Fields stonden er deze keer drie bands op het podium van dB’s die in het najaar ook te zien zijn tijdens het reizende festival Popronde. Als deze acts representatief zijn voor de rest van de geselecteerde artiesten valt er vanaf september weer veel moois te ontdekken.

LGHTNNG
Het Groningse LGHTNNG bestaat nog maar drie maanden en speelt op de Club pas zijn tweede show ooit. In die korte periode heeft de band echter al twee nummers uitgebracht (Sharks + Run) die op het YouTube-kanaal NewRetroWave al bijna 25.000 keer zijn bekeken en zijn ze geselecteerd voor de Popronde 2015. Dat het pas de tweede show is is zeker aan het begin te merken. De door de jaren tachtig geïnspireerde electropop wordt nog wat onwennig gebracht, niet alle overgangen lopen even soepel en ook de gitaar klink aanvankelijk nog wat iel. Mogelijk missen ze ook het vierde bandlid, dat er volgens de bandfoto en de namen op het Facebook-profiel wel zou moeten zijn. Ondanks deze kleine haperingen klinkt de retro-sound eigentijds en heeft de band in de persoon van Doortje Hiddema ook een opvallende frontvrouw. Met de sterke laatste drie nummers (waarin ook een mooi stukje van Kate Bush’ ‘Running Up That Hil’) laat LGHTNNG de potentie horen waarop de Popronde-selectie gebaseerd is. 

REINDIER
De voorgaande twee keer dat we REINDIER zagen bestond de band slechts uit twee mensen. Op de Club staan echter drie muzikanten op het podium. Maar uit alles blijkt dat REINDIER, waarvan recent de debuut-EP verscheen, het project is van Reinier van Harten. Met zijn kekke overhemd, halsketting en make-up trekt hij alle aandacht naar zich toe. De drummer en toetsenist hebben konijnen-/vleermuismaskers en moeten verder anoniem blijven lijkt het wel. Met hun goede spel zorgen ze er wel voor dat de theatrale electropop van REINDIER aan diepgang en finesses heeft gewonnen. Van Harten is echter duidelijk degene die de baas is. Zijn goede stem heeft een groot bereik en hoewel wisselingen tussen hoog en laag vaak irritatie op kunnen roepen past het goed bij de mix van pop en elektronica, die ook een enigszins filmisch gehalte heeft. Mooie verrassing en zeker een tip voor als de Popronde jouw stad aandoet. 

Mary Fields
De reputatie is Mary Fields al vooruit gesneld. Een week voor het optreden op de Club heeft de band een sterke show gegeven op het eindexamenfestival van de Herman Brood Academie, waarna al vergelijkingen met The Dillinger Escape Plan en die andere Utrechters John Coffey werden gemaakt. In dB’s begint het echter rustig, met een korte a-capella gospel. Dat blijkt echter de spreekwoordelijke stilte voor de razende storm te zijn die Mary Fields live is. Compromisloos ramt het vijftal zijn math-/noisecore het publiek in. De adrenaline-kick is zo groot dat de bandleden zelf ook niet meer te houden zijn. Chris Greevink bespeelt zijn orgel meer met zijn voeten en ellebogen dan met zijn handen en bassist Beau Ringeling doet, met de bas nog in zijn handen, vrolijk mee met de pit. Zanger Moss Lieveld moet wel een beetje in de buurt van de microfoon blijven maar als hij echt niet meer te houden is zijn er ook nog een paar fans die een nummer mee willen zingen. Drummer Tim Giesen is de rustigste van het stel en zorgt zo voor een stabiele basis. Het voorgaande klinkt misschien alsof het een zooitje ongeregeld is, maar dat is muzikaal zeker niet het geval. De mannen beheersen hun instrumenten en nemen op gezette tijden ook even gas terug voor een stukje jazz of prog. Wij sluiten niet uit dat Mary Fields tijdens de Popronde min of meer hetzelfde gaat doen als John Coffey in 2012: elke tent waarin ze spelen achterlaten als een rokende puinhoop. Een welgemeend advies: we hebben één van de nummers gefilmd en check die video als die op de site komt.  

Gezien: Club 3voor12/Utrecht juni met LGHTNNG, REINDIER en Mary Fields, donderdag 25 juni 2015 @ dB’s, Utrecht.