3voor12/Utrecht tipt, week 25

Town of Saints, Daniel Cane & The Rebellion, Kraantje Pappie, Clash of the Titans, Crimson Inc., Lydia Lunch, Jeffrey Lewis

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Ook voor de mensen die dit weekend niet op Best Kept Secret zitten is er nog voldoende te doen in Utrecht. Zo kun je vrijdag naar Kraantje Pappie in TivoliVredenburg, zaterdag naar de finale van de Clash of the Titans in De Helling en zondag naar dB's voor de enige Nederlandse show van de oermoeder van No Wave, Lydia Lunch. Klik voor deze en andere tips.

Wie: The T.S. Eliot Appreciation Society + Town of Saints
Wat: Première tourdocumentaire Een hele toer

Wanneer: donderdag 18 juni 2015
Waar: Mirliotn Theater
Schade: € 7,50

Vorige winter hebben de Nederlands/Finse indiefolkband Town of Saints en The T.S. Eliot Appreciation Society samen door Duitsland en Zwitserland getourd. Filmmaker Lotte van Leengoed reisde mee om het tourleven, het spelen van shows in het buitenland en de alledaagse voor- en tegenspoed vast te leggen. Deze korte film (20') wordt op donderdag 18 juni voor het eerst vertoond in het Mirliton Theater in Utrecht, waarna beide acts een show spelen. Town of Saints, dat bij het Utrechtse label Snowstar Records zit, is sinds het begin van het bestaan constant op tour geweest door Europa en heeft naam gemaakt met energieke liveshows. Voor deze show in het Mirliton Theater spelen Harmen en Heta weer als vanouds met zijn tweeën. Utrechter The T.S. Eliot Appreciation Society staat bekend om zijn rauwe folkmuziek. Na een eerste EP verscheen in 2013 het enthousiast ontvangen debuutalbum A New History, dat in de Tivoli Spiegelbar gepresenteerd werd. Hierna volgden vele shows in Nederland en Duitsland. Op dit moment werkt hij aan een tweede plaat, waarvan hij nu voor het eerst live een aantal nummers zal spelen.
Het Mirliton Theater is een klein theater uit de jaren '70, gevestigd in Hoog Catharijne. Er zijn maar weinig plaatsen, dus koop je ticket vooraf om zeker te zijn van een plaats.


Wie: Daniel Cane & The Rebellion
Wat: pop met een rauw randje

Wanneer: donderdag 18 juni 2015 (21.30 uur)
Waar: Hofman Café
Schade: gratis

Daniel Cane & The Rebellion heeft begin deze maand in het Nijmeegse Merleyn de nieuwe EP Home gepresenteerd. Daarop hoor je goed uitgevoerde, lieve popliedjes met soms een rauw randje. Donderdag 18 juni geeft de band een terrasconcert bij Hofman Café.


Wie: Kraantje Pappie
Wat: nederhop
Wanneer: vrijdag 19 juni 2015 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Schade: € 14
 
De Groningse rapper Kraantje Pappie ging onlangs met wat producers en collega-rappers naar een vakantiehuisje en kwam een midweek later terug met 42 nieuwe tracks. Na wat schaven, polijsten en boetseren werd deze oogst aan de fans gepresenteerd in de vorm van drie gratis platen: Guardian Van De Real Shit I, II en III. Op de albums staan samenwerkingen met onder andere Jiggy Djé, Hef, Jan Smit, Jonna Fraser, FATA, Abbeye, Aziz en de Gelogeerde Aap. Op vrijdag viert Crane in TivoliVredenburg de release van Guardian Van De Real Shit met een eenmalige, grootse hiphopshow. Support komt van Great Minds, Abbeye en ander muzikaal spektakel.
 
Na afloop van de show kun je gratis blijven hangen bij de afterparty: Club Rivièra gehost door Lean Back, dé hiphopparty van Utrecht!

Wie: Jorn ten Ham + Jesco + SATER. + Raptor + DIRT-A-GOGO
Wat: finale Clash of the Titans
Wanneer: zaterdag 20 juni 2015 (20.00 uur)
Waar: De Helling
Schade: 6

De Clash of the Titans is de grootste bandwedstrijd van Utrecht. Nog vijf acts zijn in de race om te bepalen wie de de opvolger wordt van LaVette. De bands spelen allemaal een minuut of 20, waarna de jury in beraad gaat om te bepalen wie de winnaar wordt van de editie van 2015. Tijdens het juryberaad verzorgt J
.A.E. (van de StropStrikkers die lang geleden de Clash hebben gewonnen) het muzikale vermaak.


Wie: Lydia Lunch’s Retrovirus
Wat: no wave

Wanneer: zondag 21 juni 2015 (20.30 uur)
Waar: dB's
Schade: € 10 excl fee vvk / € 12 aan de deur

Lydia Lunch is zangeres, muzikant, dichteres, schrijfster en actrice maar vooral bekend als de Godmother van de NO WAVE-beweging, onder meer via haar band Teenage Jesus and the Jerks. Ze werkte onder anderen samen met Jim Thirlwell (Foetus), Nick Cave, Michael Gira (Swans), The Birthday Party, Einstürzende Neubauten, Sonic Youth en Die Haut om maar een paar namen te noemen. Zondag staat ze in dB's met Bob Bert (Sonic Youth/Chrome Cranks/Pussy Galore) op drums voor haar enige Nederlandse show.


Wie: Crimson Inc.
Wat: roots
Wanneer: zondag 21 juni 2015 (15.00 uur)
Waar: Café de Stad
Schade: € ..

Crimson Inc. is een Utrechtse roots-band die zijn wortels diep in de americana, country, folk en bluegrass heeft en daar ook nog wat singer-songwriter aan toevoegt. Het nieuwe album heet Hold Fast en wordt op zondag 21 juni gepresenteerd in Café de Stad.


Wie: Jeffrey Lewis & the Jrams + Niek Pronk
Wat: lo-fi singer-songwriter

Wanneer: zondag 21 juni 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10

De uit New York afkomstige cultheld Jeffrey Lewis schrijft niet alleen liedjes maar is ook een cartoonist. Hij is wel eens de Jonathan Richman van nu of een geestelijk stabiele Daniel Johnston genoemd. Maar bovenal is het een moderne held. Zijn songmateriaal is een combinatie tussen verhalende folk en opruiende indiepunk. Support komt van de Utrechtse singer-songwriter Niek Pronk die - toeval of niet - behalve liedjesschrijver ook illustrator is.