Het is dinsdagmiddag 16.30 uur en over het Centraal Station in Utrecht klinkt: "Free the Refugees! Free the Refugees!". Bij de piano in de centrale hal speelt een hippie-achtige groep muzikanten. Het is How to Throw a Christmas Party dat eerder op de dag in het AZC in Oog in Al speelde.

Dat de leden van How to Throw a Christmas Party veel plezier hebben met elkaar en met het maken van muziek is allang voordat ze het Centraal Station bereiken duidelijk. Via Facebook worden meerdere filmpjes gedeeld waarbij de band muziek maakt in de bus, op weg naar het station. Dit plezier straalt af op de mensen op het station. In eerste instantie kijken ze nog een beetje vreemd naar de band, maar al snel verschijnt er een lach op het gezicht.

De band speelt meerdere energieke nummers. Voor het laatste nummer wordt het publiek gevraagd om dichtbij te komen. In deze intieme setting zet Lydia van Maurik het nummer 'Lift Her Up' van het meest recente album Beaches of Bethlehem in. Het publiek luistert aandachtig naar Van Maurik die hen meeneemt naar het meisje in de roze jurk die de oversteek naar Europa wilde maken, maar in de Middellandse Zee verdronk. Niet geheel toevallig komt de opbrengst van de cd-verkoop ten goede aan Stichting Bootvluchteling. Meer hier over in het video interview met dat woensdag 23 december op onze site verschijnt.

De band tourt door Nederland en heeft vandaag (dinsdag 22 december) geen show gepland. Dat lijkt een goed idee, want de groep telt veel vermoeid ogende gezichten. In eerste instantie zijn de bandleden nog van plan om gezamenlijk naar de nieuwe Star Wars-film te gaan, maar daar wordt van afgezien uit vrees dat men tijdens de film in slaap zal vallen. Vroeg naar bed dus en weer geheel fit voor de laatste shows in Groningen (23-12) en Middelburg (24-12).