Eenentwintig acts uit provincie Utrecht in Popronde 2015 Eenentwintig acts uit provincie Utrecht in Popronde 2015

Recordaantal inschrijvingen en negen nieuwe steden

, Tekst: Marc van der Laan / Foto: Bram Oosterhuis

Eenentwintig acts uit provincie Utrecht in Popronde 2015

Recordaantal inschrijvingen en negen nieuwe steden

Tekst: Marc van der Laan / Foto: Bram Oosterhuis ,

Op Pinguin Radio zijn op 1 mei de namen bekend gemaakt van de bands en artiesten die zijn geselecteerd voor het reizende muziekfestival Popronde. Tussen de 137 bands die van 17 september tot en met 28 november 2015 in de deelnemende steden spelen, zijn er dit jaar maar liefst eenentwintig met wortels in onze provincie.

De Popronde biedt al meer dan tien jaar een nieuwe lichting opkomende Nederlandse bands de mogelijkheid om zich te presenteren aan publiek, pers en programmeurs van plaatselijke podia en festivals. In de periode september tot en met november treden op één avond circa 25 bands op in kroegen, muziekcafés en theaters in het centrum van de deelnemende steden. Alle optredens zijn gratis toegankelijk. Acts die eerder meededen met de Popronde - voordat ze doorbraken naar een groter publiek - zijn onder andere: Blaudzun, De Staat, Go Back To The Zoo, Lucky Fonz III, Voicst en Kensington. Afgelopen jaar hebben bands als Adam & the Relevants, Emil Landman, John Coffey en Rondé succesvol deelgenomen aan de Popronde.

Recordaantal inschrijvingen en negen nieuwe steden
Het succes van de Popronde blijkt ook uit het aantal inschrijvingen. Dit jaar waren er wederom meer inschrijvingen dan ooit tevoren: maar liefst 1.200 acts probeerden een plekje te verwerven, waarvan de
selectiecommissie 137 bands en acts heeft uitverkoren. Die 137 zijn er ook meer dan de 120 geselecteerde acts die de afgelopen jaren deelnamen. Chris Moorman van de Popronde legt uit: “Er zaten zoveel goede acts tussen de aanmeldingen dat we besloten hebben niet star vast te willen houden aan een vast getal, maar dat we de kwaliteit het aantal geselecteerde acts wilden laten bepalen.” De Popronde breidt dit jaar uit met negen nieuwe steden: Assen, Heerenveen, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Roermond, Weert en Zutphen. Deze nieuwe Poprondes zijn vooral op zondagmiddagen. Het totaal aantal deelnemende steden komt daarmee op 40, inclusief het eindfeest in Studio K in Amsterdam.

Eenentwintig acts uit provincie Utrecht
Het volledige overzicht met de deelnemende bands en artiesten is te vinden op de website van de Popronde. Van de 137 bands zijn er eenentwintig met wortels in de provincie Utrecht en dertien van de geselecteerde bands hebben eerder op één van de edities van Club 3voor12/Utrecht gespeeld. Tussen de uitverkorenen vinden we ook Alexi Lalas, de laatste winnaar van een 3voor12/Utrecht Award. De acts uit de provincie zijn Aaumffie, Alexi Lalas, Boner Petit, The Brahms, Counter Jib, De Duiven (eigenlijk 1/4 Utrechts, de andere leden komen uit België), Echo Movis, Geysers, Go Go Kill, Jasper Mook, Jesse Woodson, Mary Fields, My Blue Van, Niek Pronk, OHWLE., Pocket Knife Army, Postcards From Mars, Rhinorino, Sandyland, Stillwave en Yakumo. Verder zijn ook geselecteerd de in Naarden woonachtige Angelo Boltini (in september 2014 nog te zien bij de Club 3voor12/Utrecht) en A Polaroid View, dat in 2011 bandwedstrijd Clash of the Titans won. Ook inlakech, dat begin februari met een mooie release-show in EKKO zijn debuut-EP presenteerde, neemt dit jaar deel aan de Popronde.

Selectiecommissie
De selectiecommiss
ie bestond dit jaar onder andere uit 3voor12-redacteuren Ingmar Griffioen en Christiaan Walraven, Roosmarijn Reijmer (3voor12 Radio), Jasper van Vugt (OOR/Herman Brood Academie), Frank van der Lende (3FM), Joey Ruchtie (Eurosonic/Noorderslag), Henk Kanning (Pinguin Radio) Koen ter Heegde (Subroutine Records), Hannah Vink (muziekredacteur DWDD), Frank Kimenai (Lexicon Bookings), Ricardo Jupijn (The Daily Indie), Martijn Crama (manager en docent Music Management), Bas Barnasconi (Van Katoen/Bazzookas/Pinguin Radio), Maarten Middendorp (boeker bij Agents After All) en natuurlijk de juryvoorzitter Mischa van den Ouweland (Popronde).

In de komende maanden bepalen de kroegen, muziekcafés en theaters in overleg met de lokale coördinator welke bands we terug gaan zien in Utrecht (22 oktober) en Amersfoort (21 november). Net als voorgaande jaren doet 3voor12/Utrecht weer verslag van Popronde.


Te zien:

Popronde Utrecht, donderdag 22 oktober 2015 @ diverse podia, cafés en theaters, Utrecht
Popronde Amersfoort, zaterdag 21 november 2015 @ diverse podia, cafés en theaters, Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht