The Mysterons, IX, The Great Communicators en Woods on Fire op Hollandse Nieuwe @ Le Guess Who? 2015

Vier acts op gratis toegankelijke Club 3voor12/Utrecht - Hollandse Nieuwe editie

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Ook dit jaar slaan Le Guess Who?, 3voor12/Utrecht, Hollandse Nieuwe en dB's de handen ineen om je een avond veelbelovende bands te presenteren. Zet donderdag 19 november vast in de agenda voor vier bands van eigen bodem, die je helemaal gratis kunt bewonderen, ook zonder LGW?-polsbandje. De line-up bestaat uit Woods on Fire, IX, The Great Communicators en The Mysterons. 3voor12/Utrecht maakt tijdens deze speciale Club 3voor12 Utrecht/Hollandse Nieuwe-editie in dB's video-opnames van de vier bands. Hieronder lees je welke namen je de 19e op het podium kunt verwachten.

Tijdschema:
21.15 Woods on Fire
22.05 IX
22.55 The Great Communicators
23.45 The Mysterons

De line-up van donderdag 19 november:

Woods on Fire
Het Utrechtse Woods on Fire speelt meeslepende, gelaagde nummers vol subtiele details en geluiden. In november van het vorige jaar verscheen het in Berlijn opgenomen debuutalbum, waarop het vijftal zich laat beïnvloeden door onder meer noise, postrock, pop, IDM en shoegaze. Het geluid is soms vergelijkbaar met Radiohead, zeker ook vanwege de typerende zang, maar de repeterende beats, groovende bas en inventief gitaarspel zorgen voor een dynamisch geheel. De band staat op het punt om de studio in te gaan voor een nieuwe plaat, maar speelt eerst nog op Le Guess Who?.


IX
Al sinds de middelbare school is Marnix Dorrestein bezig om een indrukwekkend cv op te bouwen. Hij drumde bij het legendarische Sheriff of Hong Kong, speelde met Jelte Tuinstra en Willem Wits in Metro Mortale, was gitarist/zanger bij Über-Ich, rondde een studie aan het conservatorium af en co-produceerde het meest recente studioalbum van Herman van Veen. Met Jasper Slijderink (toetsen) en Jelle Huiberts (drums) vormde hij eerder de vaste band van Kris Berry & Perquisite. Maar sinds een tijdje is Dorrestein solo. In IX (spreek uit: 'iks') heeft Dorrestein al zijn krachten gebundeld. Op zijn onlangs in het oude Veronica-zendschip gereleaste IXtape laat hij een enorme liefde en kennis horen van popmuziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Een deels elektronisch instrumentarium, exotische invloeden en de smaak van de maker zorgen ervoor dat IX eerder futuristisch dan nostalgisch klinkt. Samen met Slijderink en Huiberts is hij ook nog eens in staat om het geluid op een dynamische, catchy en dansbare manier te vertalen naar het podium.


The Great Communicators
Het uit Den Haag en Amsterdam afkomstige The Great Communicators maakte vorig jaar veel indruk tijdens het reizende festival Popronde. De indieband combineert strakke gitaarpartijen met catchy zanglijnen tot liedjes waarin invloeden van Broken Social Scene, Yeah Yeah Yeah’s en Bombay Bicycle Club te horen zijn. In het voorjaar van 2014 verscheen de door David Newfeld (Broken Social Scene) gemixte debuut-EP Bide Your Time. Op dit moment zit het zestal in Kytopia, waar ze samen met producer Simon Akkermans werken aan het debuutalbum dat in het begin van 2016 moet verschijnen. Donderdag 19 november geeft The Great Communicators een voorproefje van de nummers op dat album met een optreden tijdens Le Guess Who?, op de Club 3voor12 Utrecht/Hollandse Nieuwe-editie.

The Mysterons
Het kan heel snel gaan met opkomend talent. Nog geen twee jaar geleden wilden Sonny Groeneveld en Brian Pots voor een conservatoriumopdracht een Ennio Morricone-freestyle doen. Ze vroegen studiegenoten Josephine van Schaik, Pyke Pasman en Peter Peskens om mee te spelen en The Mysterons was geboren. Pasman, Groeneveld en Peskens kun je al kennen van Jungle By Night en Pots is gitarist en zanger van PAUW. Van Schaik neemt bij The Mysterons de vocalen voor haar rekening. Met verrassende tempo- en maatsoortwisselingen en spookachtige liedjes weet de band de luisteraar steeds te boeien. Vorig jaar speelden ze hun eerste festiva, Into The Great Wide Open, en via Noorderslag stroomden ze afgelopen zomer al door naar Lowlands. In juli is band uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe van de Maand.


Te zien: #LGW15 Club 3voor12/Utrecht Hollands Nieuwe editie met Woods on Fire, IX, The Great Communicators en The Mysterons, donderdag 19 november 2015 @ dB's, CAB-Rondom 100, Utrecht (naast station Zuilen) (toegang = gratis)