LGW15: Jacco Gardner: In gesprek over het cureren van een avond op Le Guess Who?

“Mijn ideale programma heeft The Zombies die Odessey and Oracle in zijn perfectie uitvoert”

Tekst: Wouter Bal / Beeld: Julian House, Nick Helderman, Shawn Brackbill ,

Op de zondagavond vindt tijdens Le Guess Who? onder de noemer Cabinet of Curiosities een door Jacco Gardner gecureerde avond plaats in Pandora van TivoliVredenburg. Voor die avond wist Gardner onder andere Os Mutantes en Nick Garrie te strikken. Wij waren benieuwd naar zijn ervaringen als curator en vroegen naar zijn overwegingen bij het aantrekken van acts.

In 2012 speelde Jacco Gardner, enkele maanden voor het verschijnen van zijn succesvolle debuut Cabinet Of Curiosities, zelf op Le Guess Who?, een optreden dat door hem als heel erg belangrijk wordt getypeerd. “Er is toen veel uit Le Guess Who? voortgekomen. Vanaf dat moment ging het eigenlijk pas echt rollen. Le Guess Who? was een soort van startschot, omdat het het enige type festival in zijn soort is in Nederland.” Hij leerde er onder meer gelijkgestemde acts als de Amerikaanse band Allah-Las kennen, waar hij vervolgens ook mee op tournee ging in Amerika. “Het doet ook wat met je als artiest en de manier waarop je over festivals nadenkt. Het was één van de eerste festivals waar ik speelde waarbij heel duidelijk merkbaar was dat de programmering gemaakt was op basis van iemands smaak en ideeën over goede muziek, die niet per se commercieel was. Om daar onderdeel van te zijn en ook echt het gevoél te hebben dat ik daar ook onderdeel van ben, dat was heel memorabel.” In de jaren daarna bleef Gardner in contact met programmeur Johan Gijsen en zagen ze elkaar onder andere op South By Southwest. Gijsen was uiteindelijk ook degene die Gardner afgelopen zomer vroeg om mee te denken aan het cureren van een podium op Le Guess Who?. “Dat vond ik een hele eer. Ik was wel heel druk op dat moment, maar ondanks een drukke tour is het me denk ik wel gelukt om met een mooie lijst artiesten te komen.” 

Gardner kreeg vervolgens geheel de vrije hand bij het cureren van een avond. “Ik was zelf denk ik nog wat kritischer op het hele verhaal dan zij, maar dat komt denk ik ook omdat het echt een podium gecureerd door mij is. Ik kreeg meteen al het gevoel dat ik kon bedenken wat ik wilde en dat ze daar sowieso wel in vertrouwden.”

Realistisch

“Waar ik zelf veelal naar luister is naar muziek van artiesten die niet meer live spelen. Ik moest dan op zoek naar bands die geïnspireerd zijn door die artiesten en daar hele goede muziek mee maken. Dat is nu heel aardig gelukt.” Gardner moest zich daarbij ook wel haalbare doelen stellen: “Mijn ideale programma heeft The Zombies die Odessey and Oracle in zijn perfectie uitvoert met alle instrumenten die ze daarbij gebruikten op de plaat. Dat gaat een beetje ver, dus moet je dan ook wel een beetje realistisch blijven en denken: welke bands spelen er nu nog live. Dan vallen er al heel veel af.”

Uiteindelijk bleek het door Gardner aangeleverde wensenlijstje zeker haalbaar. Bij alle acts die bovenaan zijn lijstje stonden is het uiteindelijk gelukt om ze te boeken. Voor iedere band had hij overigens andere redenen om ze op Le Guess Who? te willen hebben. Zo is hij al jaren fan van de Zweedse psychedelische rockband Dungen. Qua timing kwam het dan ook mooi uit dat die dit jaar een nieuw album uitbrachten (Alas Sak) en weer op tour gingen. Een act die Gardner nog nooit live zag, maar wel bewondert is het Braziliaanse Os Mutantes. “Die tropicalia beweging uit de jaren zestig en zeventig vind ik echt heel tof, daar zitten allemaal dingen in die sindsdien niet meer gebeurd zijn in de popmuziek, ook niet een variatie daarop. Een hele eer dat zo’n legendarische band nu ook op dit festival staat.” 

“Wie bén jij?”

Nick Garrie ontmoette Gardner in 2013 op Phonofestivalen, een klein festival in het Noorse Bergen. Garrie zag de show van Gardner en sprak hem na het optreden aan. Hij vermoedde dat Gardner zijn muziek wel zou kennen, omdat hij veel dingen uit zijn eigen muziek weer terug hoorde in de muziek van de Nederlander. “En ik dacht, wie bén jij? Ik kende hem echt helemaal niet, hoewel de muziek die hij maakte juist de muziek was waar ik altijd naar op zoek ben. Ik had het gevoel dat ik alles al kende, totdat hij mij vertelde over zijn album uit 1969.” Nadat hij dat album (The Nightmare of JB Stanislas) uiteindelijk wel had beluisterd viel direct ook het kwartje. Toen hij hoorde dat hij een avond op Le Guess Who? zou cureren mocht Nick Garrie dan ook niet ontbreken.

Nick Garrie staat doorgaans alleen op het podium, maar speciaal voor deze avond op Le Guess Who? gaat de band van Jacco Gardner drie liedjes meespelen. “Als ik nadenk over wie zijn muziek het beste kan spelen, wie het beste zijn backing band zou kunnen zijn, dan denk ik ook meteen aan mijzelf en de mensen in mijn band. Ik vind het ook heel leuk om hem, omdat hij al sinds 1969 niet meer in Nederland heeft opgetreden, ook goed te laten klinken. Om zo dicht mogelijk bij het geluid van zijn plaat te komen.” 

Makkelijker te boeken

Bij het cureren van een festivalavond bleek de beschikbaarheid van de bands vooral erg belangrijk. “Je moet er wel rekening mee houden dat niet alle artiesten die je aandraagt, dat die ook allemaal kunnen. Daarom moesten ook een aantal namen aan het lijstje worden toegevoegd die wat makkelijker te boeken zijn.” Death And Vanilla, die Gardner simpelweg via internet ontdekte, is zo’n band. Ze gaan pas voor hun eerste album op pad en waren daarom een hele goede optie, vooral ook omdat de sound en compositie van hun liedjes zo goed bij die van hemzelf passen. Andere bands lagen al wat meer voor de hand omdat hij er mee op tournee is, zoals Michael Rault en Eerie Wanda waarin ook twee leden uit zijn eigen band spelen. Michael Rault leek Gardner ook een goed idee voor de balans van het festival omdat hij een iets meer glammy artiest is en het muzikaal gezien anders is dan de andere acts.  

Brian Wilson

Gardner is uiteindelijk erg tevreden met het eindresultaat hoewel hij eigenlijk nog wel een iets veelzijdiger kant van zijn muzieksmaak had willen laten zien. “Ik heb niet alle kanten van de muziek die ik zelf heel tof vind kunnen belichten. Er zijn echter maar een beperkt aantal plekken op zo’n festival. Helaas is de avond niet eindeloos.”
Gevraagd naar een droomartiest voor het festival, geeft hij aan dat dat Brian Wilson zou zijn geweest. “Maar als je ziet hoe die nu op het podium zit is het misschien ook maar beter van niet. Als hij een glas water omstoot, dan is hij voor de rest van de show uit zijn concentratie en weet hij niet meer wat hij moet doen. Dan hoop ik misschien ook weer te veel op iets wat niet realistisch is.” 

Te zien: Cabinet of Curiosities (Le Guess Who?) met Jacco Gardner, Os Mutantes, Dungen, Nick Garrie, Michael Rault, Death And Vanilla en Eerie Wanda, zondag 22 november 2015 @ TivoliVredenburg Utrecht .