Geen cent te makken en toch naar Le Guess Who?

Gratis genieten van o.a. Boyle, IX, The Mysterons en Black Oak

Tekst: Wouter Bal / Foto: Dorien Hein ,

Als rechtgeaarde muziekliefhebber schaf je ieder jaar natuurlijk een Early Bird kaartje voor Le Guess Who? aan. Maar wellicht zat het dit jaar financieel wat tegen of heb je net al je geld in Sinterklaascadeautjes gestoken. Dan heb je geluk, want dit jaar is het gratis programma rond Le Guess Who? uitgebreider dan ooit! Muziek luisteren, interviews bijwonen, films bekijken en zelfs overnachten kan helemaal voor nop.

Traditiegetrouw organiseert 3voor12/Utrecht op donderdagavond tijdens Le Guess Who? een speciale clubavond in dB’s. Dit jaar kun je, ook zonder een Le Guess Who? polsbandje, genieten van vier Hollandse Nieuwe: Woods on Fire, IX, The Great Communicators en The Mysterons. Ben je lid van Subbacultcha? Dat muziekplatform presenteert diezelfde avond in EKKO een programma dat onderdeel is van het betaalde deel van Le Guess Who?, maar gratis te bezoeken is voor leden. Die kunnen daar onder meer The Homesick en Rats on Rafts gaan zien.

Vrijdagavond kun je als platzakke bezoeker ook je lol helemaal op. Maar liefst vijf locaties openen hun deuren zonder dat je entree hoeft te betalen. Kicking The Habit bestaat vijf jaar en viert dat in Moira. Naast Black Oak vind je daar ook interessante opkomende internationale acts als Hooton Tennis Club en Hop Along. Metalheads kunnen terecht in dB's waar de Utrechtse metalband Terzij de Horde een avond vol snoeiharde gitaren presenteert. Naast Terzij de Horde zullen Nefast, Laster en Gnaw Their Tongues het podium betreden. Liefhebbers van luistermuziek kunnen beter naar de Stadsschouwburg. In de Blauwe zaal kun je daar, comfortabel wegzakkend in het pluche, Chantal Acda en Moon Moon Moon gaan bekijken. In ACU vind je aantrekkelijke buitenlandse bands als Grooms en Bully, terwijl je in Kargadoor terecht kunt voor zwaardere kost van Insect Ark en Thisquietarmy.

Aangezien je zaterdag al weer vroeg in de stad wil zijn voor Le Mini Who?, het gratis zusje van Le Guess Who?, is overnachten natuurlijk wel zo handig. Slapen in een hotel kost veel geld, maar gelukkig is er een goedkoop alternatief: couchsurfen. Leg contact via de Facebookpagina van Le Guess Who? en breng de nacht door in het huis van een Utrechter. Bijkomend voordeel is dat je meteen nieuwe vrienden maakt. Aan de inwendige mens is ook gedacht: dit jaar kun je onder de noemer Le Feast aanschuiven voor een feestmaal in een onbekende huiskamer. Niet gratis, maar wel goedkoop, want er wordt afgerekend volgens het pay what you want principe.

Zaterdag en zondag staan overdag geheel in het teken van Le Mini Who? Je kunt er terecht voor opkomende Utrechtse bands als Boner Petit en Boyle, maar ook voor een aansprekende internationale naam als Kite Base (met Savages-bassiste Ayşe Hassan). Tegelijkertijd organiseert 3voor12 in de oude gevangenis Wolvenplein sessies en interviews met acts die op Le Guess Who? staan. Je krijgt daar de kans grote internationale acts van dichtbij en in een kleine setting te zien.

Voor nog meer interviews met artiesten moet je in RASA zijn, waar zaterdag en zondag de eveneens gratis toegankelijke Volkskrant Artist Talks plaatsvinden. Onder meer jazzsensatie Kamasi Washington, postpunkpioniers The Pop Group en de Braziliaanse psychedelische rockband Os Mutantes zullen daar door journalisten van de Volkskrant aan de tand worden gevoeld.

Ben je meer visueel ingesteld? Ook daar is aan gedacht. Dit jaar presenteert Le Guess Who? voor het eerst ook een filmprogramma, wat je kosteloos kan bezoeken. In het Louis Hartlooper Complex worden verschillende documentaires vertoond, waaronder Bob and the Monster, waarin de worsteling van Bob Forest (die vrijdagavond ook optreedt in Leeuwenbergh) met drugs te zien is. Gedurende het hele weekend kun je daarnaast in TivoliVredenburg terecht voor Le Gig Poster, een internationale zeefdrukexpositie met 45 ontwerpers uit de hele wereld.

(Gratis)Te zien tijdens Le Guess Who?: Hooton Tennis Club, Hop Along, Chantal Acda, Bully, Boyle en anderen, donderdag 19 - zondag 22 November 2015 @ diverse locaties, Utrecht.