Interview: 10 jaar met… Patrick Tersteeg (Pondertone)

"Pondertone is mijn uitlaatklep, mijn verwerkingsproces, mijn oplossing voor alles"

Tekst: Marc van der Laan / Foto: Daan Verschuur ,

3voor12/Utrecht vraagt in 2014 aan diverse muzikanten hoe zij de afgelopen tien jaar hebben ervaren. Dit keer vragen we het aan Patrick Tersteeg van Pondertone. Pondertone was één van de drie bands die op 27 januari 2005 speelde op de allereerste editie van Club 3voor12/Utrecht.

Op dat moment was de band rond Tersteeg en Tom Swart al geen onbekende meer. In 2001 presenteerde het duo het debuutalbum Selotape Frankenstein en wonnen ze De Kleine Prijs van Utrecht. In 2003 volgende het goed ontvangen Silence Is Now, en in 2005 Snake & Apacolips. In die jaren stond Tersteeg midden in de Utrechtse scene: behalve in Pondertone speelde hij ook in Gloricz Jim. Daarnaast ontwierp hij platenhoezen voor diverse Utrechtse bands zoals The Yearlings, Paper Moon, Walker Diver, Stretcher, Pondertone en Gloricz Jim. Vanaf 2006 werd het rustiger rond de band, zo rustig dat we ons eigenlijk afvroegen of Pondertone nog wel bestond. Zo af en toe waren er tekens van leven, zoals een support-show bij The Light Brigade of een verzamelalbum dat in 2011 verscheen met covers die de band tussen 2004 en 2011 heeft opgenomen. Maar Pondertone is terug.

2015 wordt voor Tersteeg een belangrijk jaar: dan verschijnt het nieuwe album From Now On en worden er - in een nieuwe bezetting - optredens gegeven. Op From Now On gaat hij nog dieper in op de materie die hij op voorgaande albums al onderzocht. Kenmerkende Pondertone-thema’s zoals leven, dood, liefde en eenzaamheid worden gecombineerd met (mis)communicatie, herinneringen, dromen, dronkemansgelal en verwondering. Met als verschil dat Tersteeg zegt nog persoonlijker en directer te worden. In zijn muziek en teksten probeert hij de wereld om zich heen te begrijpen. Soms gaat hij daarbij tekeer als een gestoorde profeet. Dan weer probeert hij op onbeholpen wijze troost te bieden. Maar wat hij ook doet, 'het liedje' blijft voor Tersteeg altijd het belangrijkste.

In hoeverre was je tien jaar geleden al bezig met muziek?

"Het waren de beste tijden voor Pondertone. Silence Is Now had uitstekende recensies gekregen en daardoor hebben we op mooie plekken kunnen optreden. Die optredens kregen dan meestal ook goede recensies etcetera. Tegelijkertijd waren we twee nieuwe albums aan het maken."

Wat zijn belangrijke momenten geweest voor jou als muzikant?

"Tijdens een open podium van studievereniging Awater in 2000 heb ik vier liedjes gespeeld. Roel Jorna heeft dat opgenomen. Deze opnames heb ik ingezonden voor de Kleine Prijs van Utrecht - singer/songwriter. De hoofdprijs bestond uit een dag studiotijd bij de Mailmen Studio. Daar hebben we toen de basistracks voor Silence Is Now opgenomen, wat ons meest succesvolle album was.

Daarnaast heb ik twee keer in de bovenzaal van Paradiso opgetreden. Dat is heilige grond. Al mislukt verder alles wat ik in mijn leven doe, dat is waar ik mijn kleinkinderen met trots (tot vervelens toe) over zal vertellen."
 

Waar hoopte je tien jaar geleden dat je nu zou staan? En is dat gelukt?

"Jarenlang was het mijn bedoeling om in 25 jaar tijd twintig albums uit te brengen. Laten we zeggen dat ik daarin nogal een achterstand heb opgelopen. Door allerlei omstandigheden kon ik na 2005 minder tijd besteden aan mijn muziek dan ik eigenlijk wilde. De belangrijkste factor was dat ik sinds 2006 jarenlang veertig uur per week op een kantoor heb moeten werken. Gelukkig ben ik tegenwoordig zelfstandig ontwerper en werk ik vanuit huis."
 

Wat vind jij kenmerkend aan de Utrechtse muziekscene?

"Dat is tevens de belangrijkste reden waarom ik zo blij ben dat ik in Utrecht woon: het is een groot uitgevallen dorp. Iedereen kent vrijwel iedereen. Het is altijd gezellig. De inwoners hebben weinig pretenties. In de muziekscene was veel interactie en samenwerking. Er werd veel georganiseerd. De scene is misschien verder geprofessionaliseerd, maar verder is er volgens mij weinig veranderd. Toen ik besloot om weer met Pondertone op te treden hoefde ik dan ook niet lang na te denken wie ik daarvoor wilde vragen."
 

Pondertone is terug. Wat is je drijfveer?

"Pondertone is mijn uitlaatklep, mijn verwerkingsproces, mijn oplossing voor alles. Ik kan er niet mee stoppen. Ik voel dat ik iets heel belangrijks moet vertellen en dat lukt me niet in mijn dagelijks (ontwerp)werk. In 2015 komt er een nieuw album. Dat gaat nog dieper in op de materie. Op 28 oktober spelen we in dB's en gaan we voor het eerst wat van het nieuwe werk spelen."
 

Dat optreden is wel zonder bandlid van het eerste uur Tom Swart. Hij had geen tijd meer?

"Na 15 jaar samenwerking heeft Tom moeten besluiten te stoppen met Pondertone, in ieder geval voor wat optreden betreft. De vriendschap is zeker niet over en de reden is dan ook weinig smeuïg. Hij speelt sinds een aantal jaren in de band van Blaudzun. Dat is onmogelijk te combineren met iets anders."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"In 2015 komt het nieuwe album From Now On uit en gaan we weer optreden. Daar heb ik heel veel zin in. Daarnaast ligt er nog heel veel materiaal op de plank. Het is even stil geweest, maar van nu af aan gaan jullie heel wat van ons horen."


Te zien: Pondertone + Harlan T. Bobo, dinsdag 28 oktober 2014 (20.30 uur) @ dB's, Utrecht. 
Pondertone treedt op met een volledige band die naast Patrick Tersteeg bestaat uit Roel Jorna, Jeroen Pelgrom, André Wierenga en Michel van der Woude.

De eerste tien bestellers/kopers van een ticket voor het optreden in dB's krijgen het Pondertone album Snake & Apacolips uit 2005 cadeau.