dB’s viert uitbundig jubileum

Australische Cosmic Psychos kers op typerende muzikale taart

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Zaterdag 19 juli vierde dB’s zijn 20-jarig jubileum voor (ex-)medewerkers, vrienden en relaties. De oefenruimtes annex concertzaal zijn al jaren een belangrijke factor in het muzikale landschap van Utrecht. Bij deze mijlpaal moest uiteraard stil gestaan worden. Een stampvol dB’s had wel zin in dat feestje en men liet zich zelfs door de nietsontziende hitte van de dag niet tegenhouden.

Bij het binnengaan van het podium krijgt elke bezoeker uiteraard een stempel. Geheel in de stijl van de bekende medewerker Bram wordt de stempel voor deze gelegenheid bij de meesten ook midden op het voorhoofd gezet. Buiten bevindt zich de traditionele Biergarten waar stenen kruiken bier worden geschonken en om af te koelen is er zelfs een met discolampen verlicht opblaasbadje.

Binnen is van alles te doen. Elke oefenruimte heeft zijn eigen inrichting en activiteit. Zo zijn er onder andere: een verkleedruimte, tafeltennistafel met stroboscoop, een bierproeverij met muziek verzorgd door de organisatoren van metal/sludge/noise-avond Footprints in the Void en brengt het collectief Drop! een Drum 'n Bass-avond. In de achterste ruimte kan lekker gejamd worden door wie daar zin in heeft.

Natuurlijk is er ook live-muziek. In oefenruimte 8 spelen Danny Black & Yasmin (country-)klassiekers zoals Jackson, bekend van de uitvoering van Johnny Cash en June Carter, en Kathleen van Townes van Zandt. Met bandleden uit The Fire Harvest, This Leo Sunrise, Grizzly Adams en LaVette is sprake van een who is who van de Utrechtse muziekscene. Danny Black laat daarbij een staaltje onvervalste rock en roll zien. Want ondanks behoorlijk wat fysieke problemen maakt hij de set van meer dan een half uur vol, in een ruimte waar het kwik bijna de veertig graden aantikt.

In de zaal maken de Australische vrienden van
The Onyas en Cosmic Psychos het toch al geslaagde feest compleet. dB's heeft in de twintig jaar van het bestaan een aantal mooie tradities opgebouwd en één daarvan is dat de Cosmic Psychos, wanneer ze in Europa zijn, het Utrechtse podium aandoen. De regelmatige dB's-bezoeker heeft ze vast wel een keer gezien maar voor de nieuwkomers: de legendarische Australische band bestaat sinds 1982 en is van grote invloed geweest op de grungebands van het begin van de jaren negentig. Het ‘doorbraakalbum’ Blokes You Can Trust was de eerste klus van Butch Vig nadat hij Nirvana's Nevermind had geproduceerd. 

Ruim dertig jaar later is bassist Ross Knight nog de enige van de drie bandleden die er vanaf het begin bij is, maar de met veel fuzz gespeelde punkrock van de zelfverklaarde farmers klinkt nog steeds hetzelfde. Het enige waaruit blijkt dat we toch wat jaren verder zijn is dat Knight heel graag het licht in de zaal aan wil hebben: om zijn vrienden te kunnen zien staan, maar ook om de 'dots' op zijn bas te zien zodat hij weet wat hij doet. Een feestje bouwen kun je in ieder geval nog steeds aan de blokes overlaten en met een intermezzo van Jan Schellink, een gastoptreden van Bloedhoests (en dB's medewerker) Ernst
en heftig dansende of in de pit duikende medewerkers wordt het een optreden dat toch weer anders is dan anders.

Het is die verscheidenheid, vrijheid en ruimte voor (soms bizarre) eigenzinnigheid die dB’s tot een bijzondere plek maakt. Wil je jouw favoriete bandje zien optreden? Dat kan. Wil je liever zelf jammen? Dat kan ook! Wil je al polka-dansend overgooien met een roze teddybeer? Vraag het maar, geen idee is te gek. Die doe-waar-je-zelf-zin-in-hebt mentaliteit is kenmerkend. Hopelijk kunnen we daar nog jaren van genieten. Gefeliciteerd dB’s!

NB: op een later moment doet dB's de viering nog een keer dunnetjes over met een groot publieksevenement.
 

Gezien: jubileumfeest dB's, zaterdag 19 juli 2014 @ dB’s, Utrecht