Een zomerse droomavond met Mevrouw Tamara

In drie kwartier passeren verschillende emoties de revue

Tekst: Daniëlle Peters / Foto's: Johan Breij ,

Een gezellige borrelavond onder de hete zomerzon verandert snel in een zomerse droomavond zodra Mevrouw Tamara op het podium staat bij Café Hofman. Het borrelrumoer verdwijnt op de achtergrond, het terras raakt leeg en de mensen verzamelen zich binnen. Muisstil droomt iedereen met Mevrouw Tamara mee.

Mevrouw Tamara wil mensen verbazen en een nieuwe kijk op alledaagse dingen geven. Een klein reisje uit het drukke leven wordt daarom door haar in eigenzinnige Nederlandse teksten en dromerige muziek gegoten. Deze Nederlandse singer-songwriter heeft al een behoorlijke waslijst met samenwerkingen op haar naam staan met onder andere Kim Janssen, Case Mayfield en Bird on the Wire. Maar ook bekend van het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland, waar ze in 2012 in de finale stond. Nu staat ze samen met haar bandleden Pete Barnes, Harmen Sielcken en Floyd Atema op de planken. Ondertussen zijn ze druk bezig met het debuutalbum Zo Lang Mogelijk, wat in september uitkomt.

Om luisteraars nog meer te betrekken bij de muziek, maakt Mevrouw Tamara van de totstandkoming van haar debuutalbum een Zo lang mogelijk-project. Abonnees krijgen toegang tot een website waar elke maand een conceptalbum verschijnt. De muziek wordt uitgelegd en de beleving versterkt door verschillende applicaties. Hiermee kun je liedjes mixen, meezingen of bijvoorbeeld spelletjes spelen. Eigenzinnig en creatief is het zeker. Vindt de muziekliefhebber dit te omslachtig? Dat zal de tijd uitwijzen. Aan het einde van dit project ontvangt elk abonnee een fysiek album met boek thuis. En dat is leuk in deze toch wel digitale wereld.

Voordat zij op het podium verschijnt, verzorgt A Brighter Light het voorprogramma. Een goede opwarming van de avond. Muzikaal is het erg goed en met zijn achtergrond als cabaretier zit de sfeer er meteen in.

Daarna is het de beurt aan Mevrouw Tamara. Alhoewel ze al flink wat podium ervaring heeft, komt ze in Café Hofman wat verlegen over. Soms zelfs een beetje onwennig. Maar omdat ze zo eigengereid is, heeft het iets onschuldigs en is het puur. De handgeschreven setlist dat op het podium ligt, versterkt deze puurheid alleen maar. Elk nummer kondigt ze aan en na een lach zuigt ze iedereen in de zaal meteen weer mee in haar muzikaliteit en droomwereld.

Kunstmuziek, dat is wat het is. Ze begeleidt zichzelf op een elektrische piano en gitaar en onder begeleiding van haar band komt de droomsetting perfect tot stand. Ook het solonummer 'In de war' laat zien dat ze heel wat in haar mars heeft: door middel van vooraf opgenomen zang, wat wordt versterkt door live gitaar en zang, kom je terecht in een heus Tamara-koor. In het nummer 'Grote Gedachten' zingt zij: "Ik wil niet veranderen, laat mij maar dwalen." En daar zijn we het helemaal mee eens.

Binnen drie kwartier zorgt Mevrouw Tamara ervoor dat er zowel een lach, een denkrimpel als een frons op ieders gezicht is verschenen. "Fijn dat het zo stil is, dat speelt fijn." Na deze droomachtige show wachten we met smart op haar album.


Gezien: Mevrouw Tamara, donderdag 17 juli 2014 @ Hofman Café, Utrecht