Ode To The Quiet spreekt tot de verbeelding

‘Als het aan mij zou liggen zou elke track een eigen videoclip krijgen’

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto: Pascal Bosmann ,

De nummers staan er op; de Utrechtse band Ode To The Quiet heeft de opnamen voor het debuutalbum achter de rug. “Er wordt nu gewerkt aan het artwork”, aldus zangeres Marianne Oldenburg. “De release staat gepland voor maart van dit jaar.” Tot die tijd is de band vaak live te zien. Er zit ook een videoclip aan te komen. “Dat past ook goed bij ons. We krijgen vaak te horen dat onze muziek zo beeldend is.”

Omslagpunt
Oldenburg en drummer Otto de Jong zitten bijeen op een voor hen vertrouwde plek; de repetitieruimte in Vechtclub XL waar de band een deel van z’n tijd doorbrengt. “Oh, er is opgeruimd”, zo merken ze verbaasd op bij binnenkomst.  “We treffen hier nog weleens een grotere bende aan.” De twee vormen samen met gitarist Tobias Kerkhoven de kern van Ode To The Quiet. In deze bezetting, maar onder de naam Mary Had A Little Band, bracht het drietal eerder al een EP uit.

“Op een gegeven moment was er een omslagpunt”, zegt Oldenburg. “Er moest iets gebeuren. Begin 2012 hebben we besloten om een andere koers te gaan varen. Ik ben toen veel nummers gaan schrijven. We hebben veel met z’n drieën bij mij thuis gezeten om ideeën uit te wisselen en dingen te proberen. We hebben lange sessies gemaakt.” Uiteindelijk leidde dit alles tot de geboorte van Ode To The Quiet. “Onder deze naam zoeken we wat meer het experiment op en maken we minder traditionele popliedjes.” De Jong vult aan: “Zonder dat het vaag en abstract wordt.” “Ik kwam de zinsnede ‘ode to the quiet ones’ tegen in een gedicht”, zegt Oldenburg. “Dat vond ik een mooie zin, hij sprong eruit. Het was een van de eerste bandnamen die ik ben gaan opschrijven.” Voor haar is de naam ook echt een ode aan de bescheidenheid. “Ik vind het een waardevolle eigenschap, bescheidenheid siert de mens; je moet niet van de daken schreeuwen. Maar de naam laten we ook heel erg open voor eigen interpretatie. Er zijn ook mensen die denken dat het over de muziek gaat. Dat terwijl we muzikaal gezien vaak van heel stil naar heel bombastisch gaan.”

Bassist
De band heeft het album opgenomen in de Mailmen Studios van Martijn Groeneveld. De Jong en Oldenburg kijken positief terug op die samenwerking. “Ik denk dat het niet beter had kunnen gaan dan zo. Het scheelt ook dat we vaker met hem hebben samengewerkt. Tijdens de preproductie kwamen we regelmatig bij hem aanzetten met demo’s. Hij wist ons dan altijd goed te sturen.” De Jong: “We hebben ook lekker veel tegelijk kunnen opnemen. ” Oldenburg bevestigt: “Het was inderdaad fijn werken, ja. Het album hadden we er in vijf dagen op staan.”
Voor de opnamen hebben de drie de hulp ingeroepen van bassist Daniele Labbate. “Hij kwam ook met veel goede ideeën”, aldus De Jong. “En hij nam een aantal synthesizers mee, wat helemaal te gek was.”

Nu de band klaar is met de opnamen van het album, staat het drietal voor een nieuwe uitdaging: het vinden van een bassist die het drietal kan komen versterken tijdens de optredens. “Misschien worden het er drie, die we constant afwisselen”, aldus Oldenburg.  
Oldenburg staat open voor de mogelijkheid dat een nieuwe bassist ook daadwerkelijk het vierde, vaste bandlid wordt. “Als we een iemand vinden die echt bij ons gaat horen is dat tof. Alleen, we zijn met z’n drieën al zo lang bezig; het is moeilijk om er iemand bij te vinden die net zoveel tijd, zin en geld in de band wil steken als wij.”

Filmisch
De komende tijd zal Ode To The Quiet een aantal keer live te zien zijn, onder andere tijdens Club 3voor12/Utrecht. “Hopelijk word je door onze muziek opgetild vanaf het begin en pas weer losgelaten als we weer klaar zijn”, zegt Oldenburg. “Het wordt een grote gigantische trip denk ik, hoop ik. Wat we tot nu toe merken is dat we de aandacht goed vast kunnen houden. Ik hoop ook dat mensen nieuwsgierig worden naar waar de nummers over gaan. Dat mag wat ons betreft altijd lekker vaag blijven.” De Jong: “Het wordt ook zeker niet quiet. We gaan soms behoorlijk los.”

De band krijgt vaak te horen dat hun muziek zo beeldend klinkt; filmisch. “Bij het horen van onze muziek zien mensen vaak beelden voor zich”, zegt Oldenburg. “Ik herken dat, want dat heb ik zelf ook nog steeds als ik de nummers zing. We hebben het zelfs al even gehad over een nieuw genre: Cinematic Stargaze.”

De stap naar het maken van videoclips lijkt dan een logische. En inderdaad is op donderdag 16 januari de clip bij We Have A Map (Rêverie) van Ode To The Quiet in première gegaan op Kicking The Habit. “Deze clip vertelt echt een verhaal”, zegt Oldenburg. “Het is een korte film.” Ze hoopt dat ze nog veel meer videoclips kunnen maken bij hun nummers. “Het is iets wat bij ons past. We hebben wel veel ideeën voor andere clips, maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Als het aan mij zou liggen zou er bij elke track op het album een videoclip komen. Ik denk wel heel erg in verhaaltjes.”

Te zien: Ode To The Quiet, Project Bongo, Fablewright, 30 januari, dB’s, Utrecht