Weekagenda week 51

Onze tips: Saint Pepsi, Fratsen, ZeeZout, A Perfect Weekender, Run the Jewels, How To Throw A Christmas Party

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Het lijkt erop dat de Utrechtse podia nog even een eindsprint hebben ingezet naar de rustige kerstdagen. Onze live-tips voor deze week zijn Saint Pepsi, Fratsen, ZeeZout (met o.a. Ben Ufo en Motor City Drum Ensemble), Run the Jewels en - om in de kerstsfeer te komen - How To Throw A Christmas Party. En je kunt jezelf bijna het hele weekend laten vermaken door de mensen achter Perfects.nl en St. Paul. In samenwerking met Excelsior Recordings verzorgen ze A Perfect Weekender met A Perfect Night Out op zaterdagavond en A Perfect Sunday Afternoon op, je raadt het al, zondag.

Wie: Saint Pepsi + Frankrijk
Wat: vaporwave
Wanneer: donderdag 18 december 2014 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10

Saint Pepsi is een producer/muzikant uit Long Island die altijd al veel beter was in het liedje dan in het knip- en plakwerk van zijn collega-producers. Zijn debuut
, Fiona Coyne, laat horen dat hij tot veel meer in staat is dan zolderkamergepriegel. Naast een kraakheldere productie en transparante gitaren hoor je een super-catchy refrein en blazers.Voorprogramma deze avond is Frankrijk (aka Leon Kooi) wiens EP 'Requiem for City Streets' met pure, dansbare popliedjes recent verscheen.

Wie: Fratsen
Wat: Nederlandstalige polka-punk
Wanneer: vrijdag 19 december 2014 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 16

Fratsen is de band van André Manuel: zanger, schrijver, cabaretier en allround held uit Diepenheim. Fratsen werd eind jaren tachtig opgericht en verwierf dankzij de messcherpe Nederlandstalige teksten en vrolijke punkpop met hoempapa-invloeden een cultstatus. Na zes albums stopte de band in 1996, maar in 2009 en 2013 waren er ineens reünieoptredens. Die bevielen zo goed dat er een nieuw en erg sterk album werd opgenomen waarmee de band nu tourt. Zeer zwaar aanbevolen!

Wie: Ben UFO, Midland, Motor City Drum Ensemble
Wat: ZeeZout
Wanneer: vrijdag 19 december 2014 (23.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora + Cloud Nine
Schade: € 19,50

ZeeZout is een Haagse organisatie die naam heeft gemaakt met feesten en festivals in Amsterdam. Ze stonden al eerder in Utrecht, in HAL16, maar pakken het nu groots aan met maar liefst twee zalen in
TivoliVredenburg: Pandora en Cloud Nine. Headliner in de Pandora is de uit Leeds afkomstige dj Ben UFO, een topper uit de experimentele UK scene met een mix van o.a. house, techno, jungle en garage. Ben UFO wordt bijgestaan door stadgenoot Midland. De Cloud Nine wordt vanavond gehost door Motor City Drum Ensemble met een lange house/disco set. Deze Duitse grootheid kan de fiets pakken want hij woont al een tijdje in Utrecht. Residents uit de SALT-agency stal L'Atelier en Halve Soul maken de line-up compleet.

Wie: o.a. Rats on Rafts, Jelle Paulusma, Clean Pete en Hanneke Hendrix, St. Paul
Wat: A Perfect Weekender
Wanneer: zaterdag 20 en zondag 21 december 2014
Waar: EKKO
Schade: zaterdag €10, zondag €8 en passe-partouts (beperkt aantal) à €15

Het digitale liefhebbersplatform Perfects.nl organiseert samen met DJ St. Paul een kerstweekend in EKKO. De zaterdagnacht heet A Perfect Night Out en is geïnspireerd op de dampende dansvloer van Best Kept Secret's Stage FOUR. St. Paul nodigt gasten uit en draait alle eindjes aan elkaar. De zondag (A Perfect Sunday Afternoon) is vormgegeven in samenwerking met Excelsior-Recordings. Jelle Paulusma speelt nummers van zijn nieuwe, veelgeprezen album en Clean Pete en schrijfster Hanneke Hendrix hebben een vrije opdracht. En St. Paul verzorgt samen met Dr. Loop een pittige, maar feestelijke popquiz.

Wie: Run the Jewels + Joe Kickass
Wat: hiphop
Wanneer: zaterdag 20 december 2014 (19.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 20

Rapgroep Run the Jewels debuteerde vorig jaar met een gelijknamige mixtape: een verrassende samenwerking tussen rapper Killer Mike en rapper/producer El-P. Ondanks hun verschillende achtergronden (‘dirty south’ vs. de alternatieve scene in New York) was er een overduidelijke, sterke chemie. Nu zijn ze terug met een nog betere, hardere en bozere plaat - inclusief lyrische recensies: Run the Jewels 2. Goed nieuws is dat ze al plannen hebben voor een derde release. Beter nieuws nog is dat ze zaterdag 20 december in TivoliVredenburg staan. En vergeet ook voorprogramma Joe Kickass niet. Nederlands best bewaarde rapgeheim brengt hiphop terug naar z'n roots. 

Wie: How To Throw A Christmas Party
Wat: buitenaards kerstfeest
Wanneer: zondag 21 december 2014 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg Ronda
Schade: € 17

Na drie kerstplaten in drie jaar en een sabbatical is er dit jaar een vierde plaat van How To Throw a Christmas Party verschenen. Inspiratie voor de liedjes op Intergalactic Welcome deed het collectief deze keer op in de ruimte.
Met liedjes als 'angels came from outerspace' en 'the cracks in the universe' worden space-invloeden toegevoegd aan hun alternatieve folky geluid. Alsof The Flaming Lips worden gecombineerd met Sufjan Stevens. Zondag 21 december strijkt het gezelschap neer in de Ronda van TivoliVredenburg.