St. Paul over A Perfect Weekender en popcultuur

“Laat er alsjeblieft meer zijn dan Armin van Buuren en André Rieu”

Tekst: Lisa Kuijvenhoven / Foto: Paul Nederveen ,

Hoe ziet het perfecte weekend eruit? Met die vraag in het achterhoofd organiseerde niemand minder dan mister Pop-O-Matic Paul Nederveen met muziekplatform Perfects.nl de tweede editie van A Perfect Weekender in EKKO. Zoals het platform bestaat uit het beste per artiest of genre, bestaat het weekend uit het beste van o.a. Post-punk, Italo, Dr. Dre en 60's. De zondagmiddag komen Paulusma, Clean Pete, Hanneke Hendrix, via een samenwerking met Excelsior Recordings, en vindt er een Perfect Popquiz plaats. Wij interviewden Nederveen over A Perfect Weekender, liefhebbers, lijstjesdrang en zijn ultieme muzieklijst. "Ik zou heel graag zien dat het gezelligheidsfascisme van de top 2000 omzwaait" aldus Nederveen.

A Perfect Weekender
Het weekend voor kerst biedt een perfecte mogelijkheid om met je muzikale vrienden het jaar af te sluiten voordat de kerst- en oud & nieuwdrukte begint. A Perfect Weekender is hiervoor een ideale gelegenheid. Op zaterdag trapt Rats on Rafts live af met een perfecte portie post-punk, daarna verzorgt dj Bloody Mary een 60's setlist, draait DJ Leroy Rey het beste van Dr. Dre en zorgt Freek Fabricius voor swingende Italo, terwijl dj St. Paul met VJ Switchdoctor alles aan elkaar draait en zijn gasten introduceert à la Stage FOUR. Nederveen: "Perfects is breed, dus ik vond het leuk hier ook verschillende stijlen te laten zien die op de één of andere manier ook actueel zijn. Italo is bijvoorbeeld al best lang opnieuw opkomend en ik vind het een heel leuk, broeierig genre. Tevens is Freek Fabricius een echt Utrechts uitgaansmonster die dit al jarenlang draait en daarom perfect is hiervoor. Hiphop is verder niet weg te denken op een dansavond en Dr. Dre is natuurlijk de godfather van de hiphopbeats. Toen ik begon met draaien en een hiphop-plaat aanzette, werd ik in poppodia nog best met de neus aangekeken, maar dat is nu gelukkig helemaal omgeslagen. 60's gaat nooit dood natuurlijk, dat is de bakermat van alle muziek, dus dat moest er ook komen. Ten slotte vind ik Rats of Rafts een superstoere, goede Nederlandse band. Zij zijn voor mij de ultieme post-punk band en ik houd van alles uit dat genre. Ze treden speciaal voor dit weekend op en zullen ook nieuw materiaal spelen." De zondagmiddag is samen met Excelsior Recordings geprogrammeerd en bevat optredens van Paulusma, Clean Pete, Hanneke Hendrix. De dag begint met een 'Perfect Popquiz'.

Voor liefhebbers door liefhebbers
Perfects.nl is een muziekplatform dat in het teken staat van muzieklijsten in de breedste zin van het woord. Tussen de bijna driehonderd playlists zitten bijvoorbeeld Perfect New Orleans Funk, Perfect Songs Covered by Prince, Perfect Mary go Wild, Perfect Lente en nog vele, vele anderen. De website is in maart 2013 opgericht door Norbert Pek, Luuk Kloosterboer, Niels Aalberts en Wilbert Leering die tevens de vormgeving verzorgt. De muzieklijsten worden zowel door hen als door andere muziekliefhebbers samengesteld. Nederveen: "Ik ben dus geen mede-oprichter, maar schrijf blogs voor Perfects en ben voor een deel ook vliegende keep, of zoals ik het zelf graag noem:'edelfigurant'. Daarnaast maakte ik al compilaties voor ze, zoals de Kippenvel reeks. Die doen het altijd goed, het zijn net bommetjes. Ik heb toevallig vandaag Perfect Kippenvel 8 online gezet."

De playlistst worden gemaakt door en voor liefhebbers, maar wat zijn dat eigenlijk? Nederveen: "Dat zijn de buitengewoon geïnteresseerde muziekliefhebbers. Het zijn de koppen die je zowel ziet bij festival als Le Guess Who?, als bij optredens van Metronomy, bij een popquiz, een borrel van Swordfish & Friend of bij Plato."

Lijstjesdrang
Al van kinds af aan is Nederveen bezig met ordenen en hij noemt zichzelf dan ook met trots een neuroot: "Ik was altijd het clichébeeld van een kind dat dingen telt: vóór tien seconden bij die lantaarnpaal zijn, stoeptegeltjes overslaan waar een barst in zit. Misschien is het psychologie van de koude grond, maar ik zie wel een connectie naar het willen ordenen van dingen. Ik groeide op met muzikale broers en een zus die veel zwarte soul, Talking Heads en Lou Reed luisterden. Het was één groot feest. Dat gecombineerd met de behoefte tot categoriseren en ordenen, leidde al snel tot het maken van lijstjes."

Muzieklijsten maken doet Nederveen misschien in de eerste instantie voor zichzelf, maar hij vindt het ook juist leuk om ze te delen. "Voor mezelf is het een geweldige ordening van minstens zestig jaar popmuziek, maar ik vind de tipfunctie ook heel fijn. Ik merk dat het met al die nieuwe muziek voor heel veel mensen een jungle is. Ze moeten verschillende blogs en soundclouds bijhouden en geven het soms op. Ik vind het dan heel leuk daarin een soort gids of curator te zijn, je kunt mensen dan ook echt op (nog onbekende) dingen wijzen. En als dat ook nog eens op zo’n mooi platform als Perfects kan, is dat helemaal fijn!"

Tegencultuur
Het belang van het delen van muzieklijsten lijkt voor Nederveen toch belangrijker dan hij aanvankelijk doet vermoeden. Nederveen: "Goede muziek moet gewoon gehoord en gedeeld worden. Ook als ik bij de bakker ben, wil ik namelijk een mooi liedje horen." Nederveen verkiest daarin de tegencultuur boven populaire of commerciële muziekcultuur, waar de top 40 en de grote hits toebehoren. "Je hebt volgens mij twee soorten van muziek maken: muziek maken om hits te scoren en muziek maken omdat er een zekere creativiteit uit moet. Er is niks mis met confectie-hits, daar komt genoeg leuks uit voort, maar toch vooral ook veel onzin. De best verkopende artiesten van Nederland zijn de Armin van Buurens en André Rieu's. Alles moet altijd maar gezellig en enthousiast en vlot zijn, maar muziek is meer dan dat. Het is ook onzekerheid en zweten en angst. Daarvoor lijkt op grote platformen en in media helaas weinig plaats. In Engeland komt Manchester City - nu de grootste voetbalclub van het land - bijvoorbeeld op met Joy Division en dan niet eens met de hit! Dat zou hetzelfde zijn als Ajax op zou komen met Alamo Race Track, dat is bijna niet voor te stellen."

Het liefst ziet Nederveen alles naast elkaar staan en iedereen op de dansvloer dansen zonder het juk van genres, tijdperken, hits of niches. "Ik vind mensen net zo dom die iets tof vinden als het op nummer één staat, als mensen die het niet tof vinden omdat het op één staat. Dat moet naast elkaar bestaan. Ik vind dat de popcultuur in Nederland ook wel beter kan door bijvoorbeeld een betere verdeling van media-aandacht voor de populaire- en de tegencultuur. Ik weet dat we met A Perfect Weekender de popcultuur niet meteen veranderen, maar ik denk dat als je in alles wat je doet die instelling voor ogen houdt, je in ieder geval een verschilletje hebt gemaakt als je in je kist ligt."

En wat is voor een lijstjesliefhebber als St. Paul dan de perfecte lijst? Nederveen: "De ideale lijst is een lijst over pijn en onzekerheid in de muziek, die op nationale televisie door zwetende, haperende mensen wordt gepresenteerd. En ik zou heel graag zien dat het gezelligheidsfascisme van de top 2000 een beetje omzwaait, dat er wat beweging in die lijst komt."
 

Te zien: A Perfect Weekender met o.a. Rats on rafts, Paulusma, DJ Bloody Mary, Freek Fabricius en St, Paul, zaterdag 20 en zondag 21 december 2014 @ EKKO, Utrecht. Kijk hier voor meer informatie en tickets voor het weekend.