Rondé is niet bang om een one-hit wonder te worden

"De druk is misschien groot maar dat is hooguit een luxeprobleem"

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Nick Helderman ,

3voor12/Utrecht sprak Neerlands snelst opkomende band backstage bij de 3voor12 Song van het jaar verkiezing, waar zij met hun 3FM megahit 'Run' natuurlijk niet mochten ontbreken. We troffen de band aan op een roze wolk, net na een geslaagd optreden, dat - voor hun ego en die roze wolk niet onbelangrijk – ná Kensington op het grote podium geprogrammeerd stond. Opgewonden vertellen ze over hun snelle opkomst en hun plannen voor de toekomst.

Want het ging onwaarschijnlijk snel met Rondé dit jaar. Begin 2014 bracht de Herman Brood Academie ze bijeen in een oefenruimte in Utrecht, in april gingen ze enkele concertzalen langs en op de valreep schreven ze zichzelf in voor de Popronde 2014. Zangeres Rikki verklaart de onwaarschijnlijk snelle bekendheid uit het niets: “Ik denk dat het gewoon is begonnen met de song 'Run'. Heel veel mensen vonden hem erg tof. Langzaam gingen mensen in de muziekindustrie over ons praten en in de muziekindustrie wordt veel gepraat, dus dat gaat dan opeens supersnel. Uit het niets zaten er allerlei partijen op onze nek die iets van ons vonden en iets met ons wilden."

De zangeres vervolgt: "Het heeft even geduurd tot we wat goede mensen om ons heen hebben verzameld. Nu werken we met de supertoffe plugger Rene Harks en booker Maarten Middendorp van Agents After All. Daarnaast hebben we denk ik ook gewoon geluk gehad dat het zo snel is gegaan. Wat vaak wordt gedacht is dat alles heel erg te maken heeft met 'Run'. Maar onze booker en plugger zijn niet gegaan voor één liedje. Zij zijn naar ons wezen kijken op shows en hebben voor ons gekozen als totaalproduct, omdat ze geloven in onze sound.” Toetsenist Adriaan vult aan: “De druk om geen one-hit wonder te worden is wel heel erg groot. Maar wij zijn daar niet bang voor. Het is geen last, het is hooguit een luxeprobleem.”

Met maar één liedje op de plank werden ze onverwachts toch toegelaten tot de Popronde en groeiden ze uit tot één van de meest populaire acts op dit rondreizend festival. Gitarist Armel licht toe: “Eigenlijk moet je voor de Popronde drie liedjes insturen, maar we hadden dus maar één liedje. Toen vroegen ze ons dan maar om oefenruimte opnames, maar het lukte niet om die te uploaden. We gingen er eigenlijk van uit dat het hem niet meer ging worden, maar uiteindelijk kwamen we gelukkig toch op de shortlist.”

De Popronde bracht de band veel meer dan ze er van verwacht hadden. In het begin twijfelden ze zelfs of ze zich wel aan moesten melden. Vooral mensen om de band heen leek het een goed idee. Zelf beseften ze ook dat ze de live-ervaring als prille band goed konden gebruiken. Rikki: “Tot de Popronde speelden we vooral vanuit school. Door de Popronde hebben we heel veel gespeeld en heel veel mensen bereikt. Zo veel, dat mensen je liedje live meezingen en hem op hun jaarlijstje zetten. Zonder de Popronde zaten we hier nu niet bij 3voor12 Song van het jaar.” Adriaan: “Vandaag zongen er ook echt super veel mensen mee. Dat is eigenlijk best eng, maar ook logisch wel als je elke dag een paar keer op de radio wordt gespeeld. Dan hebben mensen je gewoon gehoord.”

Na een succesvolle Popronde en een 3FM megahit zijn de verwachtingen voor komend jaar hooggespannen. Timur tipte ze in DWDD als ‘de sound van 2015’ en deed er zo nog een schepje bovenop. Gaat de band deze enorme belofte waarmaken of bezwijken ze onder de ongelooflijke druk? De band is vooral erg trots op het overweldigende succes. Rikki: “Het klinkt misschien gek, maar nu pas begin ik door te krijgen wat er allemaal gebeurt. We hebben echt een sick jaar achter de rug. We spelen gewoon na Kensington, op het grote podium. Dan zie je die camera’s en Eric Corton staat er gewoon…dat is echt heel cool. Het is allemaal vrij onwerkelijk nog, maar het is wel erg fijn.” Adriaan vult aan: “En geil eigenlijk, het is gewoon geil!”. Rikki: “Haha, ja we zijn hier natuurlijk fucking trots op. “

Dat niet 2014 maar 2015 het jaar van Rondé gaat worden, daarover bestaat bij de band geen twijfel. Het hele decennium wordt zelfs geclaimd, inclusief een Live in Japan DVD. Hoe het jaar er uit gaat zien, dat weet de band nog niet. Zeker is wel dat er een tweede single komt en dat er veel gespeeld gaat worden. Armel licht toe: “We weten nog niet wanneer er een nieuwe plaat komt, maar er komt sowieso een tweede single, naar alle waarschijnlijkheid in het voorjaar. Of er daarnaast een EP of een plaat komt en wanneer precies, daar zijn we nog niet over uit. Maar het wordt hoe dan ook een drukke zomer. We krijgen nu al veel aanvragen binnen. Er staan al zo’n 15 shows op de planning. In januari staan we op Noorderslag en daarna zullen er nog meer boekingen volgen. We hebben ook een tour staan in België en er zit een hele gave tour aan te komen.”

Deze gave tour blijkt de 3FM Serious Talent Tour 2015 te zijn. Samen met Emil Landman en een Serious Talent van de nieuwe lichting gaat Rondé de betere Nederlandse concertzalen langs, te beginnen op 24 april in De Helling. Rikki: “Onze ambities zijn vooral veel spelen, het liefst op zo groot mogelijke podia met bakken mensen. We willen gewoon knallen en hard gaan, zo veel mogelijk grote festivals pakken, maar het liefst doen we ook een eigen clubtour door grote zalen die vol staan met mensen die speciaal voor ons komen.”

Die laatste zin illustreert de roze wolk waarop Rondé zit. De band is helemaal in extase van alle aandacht die ze krijgen en razend enthousiast om daar het beste van te maken. Over niet al te lange tijd komt hun tweede single uit. Zal het een ‘make it or break it’ momentje voor de band zijn? Voorlopig verveelt hun hitsingle Run gelukkig nog lang niet.

Te zien: Rondé, samen met Emil Landman op de 3FM Serious Talent Tour 2015 op vrijdag 24 april 2015 @ De Helling, Utrecht.