In 2010 ging de band van Lydia van Maurik – Brown Feather Sparrow – uit elkaar terwijl ze vlak daarvoor juist had bedacht dat ze zo graag een kerstplaat wilde maken. Ze trommelde haar vele muzikale vrienden op en maakte het album alsnog; het begin van How To Throw A Christmas Party. Zondag 21 december staan meer dan dertig muzikanten in kerstoutfit op het podium van de Ronda. Tijd voor een chaotisch gesprek met Pim 'ik word toch altijd met Jezus vergeleken' van de Werken en koorlid en kostuumontwerpster Hilde 'de Kerstengel' Lorier. U bent gewaarschuwd.

Dat ze er zin in hebben is al snel duidelijk. ‘Ik houd gewoon enorm van Kerst’, glundert Hilde die vanaf 2011 deel uitmaakt van het koor, ‘ik ben gemaakt om deze liedjes te zingen. How to Throw… is voor mij een kerstbubbel waar je met z’n allen in stapt, heerlijk!’

Pim (met uitgestreken gezicht): "Voor mij is het het verspreiden van vrede op aarde…."

Wie kwam er op het lumineuze idee om dit jaar de ruimte in te gaan?
Pim: "We hadden op een gegeven moment een vergadering om te beslissen of we nog een jaar door wilden gaan - je moet toch elke keer weer een andere insteek verzinnen. Toen opperde iemand, ‘laten we iets met de ruimte doen!’ Meteen vlogen er allemaal ideeën door de zaal… 'oh, maar dan kunnen we ook dit of dat' en na anderhalf uur chaos zei iemand: ‘We gaan het dus nog een jaar doen?"

Op de EP Intergalactic Welcome staat het nummer 'De Alien van Gloriedijke'. Uit wiens getormenteerde koker is dat gekomen? 
Pim (steekt grijnzend zijn vinger op): "Dit nummer is een aanklacht tegen buitensluiten. Ik ben heel christelijk opgevoed en ben dat nu niet meer; daarom vind ik het leuk om me tot de christelijke medemens te richten. Het grappige is dat er veel christelijke mensen naar onze shows komen kijken. Het is een mix tussen christelijk- en 3voor12-publiek. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen door HTTACP dat een gevoel voor blasfemische of vieze humor geen enkel verband houdt met hoe religieus je bent." 

Ideeën die het uiteindelijke concept niet hebben gehaald… ?

Pim: "We hadden een idee om iets te doen met de voedselbank, maar dat heeft de Jumbo nu van ons gepikt - wij kregen het organisatorisch niet rond - maar we hadden bedacht om iedere bezoeker van onze shows te vragen om iets mee te nemen voor de voedselbank, een blikje bruine bonen of zo, en dan vonden we ook dat onze nieuwe bassist Stefan verkleed als bruine boon op het podium moest. Bruine boon, het zou hem echt heel goed staan."

Op de vraag ‘Zijn er nog andere rare attributen straks op het Ronda-podium?’, kreeg ik het gevoel dat men de vraag enigszins ontweek…

Hilde: "Er zijn sowieso attributen op het podium."
Pim: "Noem je mij nou een attribuut?"
Hilde: "Het opperattribuut."
Ik: "…?"
Hilde: "Misschien hebben we wel opblaasdingen. Je weet het niet." 
Ik: "Gaan er dingen de lucht in…?" 
Pim: "Je bedoelt dat we boven onszelf uit moeten stijgen?"

…Dus dan ga je het maar over een andere boeg gooien.
Als we het dan toch over kerstmuziek hebben; zijn jullie beter dan Wham!?

Hilde: "Wat is dat nou voor vraag, natuurlijk zijn wij beter dan Wham!"
Pim: "Wham! bestaat niet meer, dus om beter te zijn hoef je alleen nog maar te bestaan - nou, dat doen we!"

En ook beter dan Mariah Carey, weten we nu dankzij YouTube… 
Hilde: "de kracht van HTTACP is… dat we méér mensen hebben. Als er iemand uitvalt, zetten we gewoon iemand anders neer. Mariah Carey is natuurlijk heel kwetsbaar in haar eentje."

Hebben jullie nog een intergalactische kerstwens mede te delen?

Hilde: "De mooiste zin uit het repertoire van HTTACP komt ook van meneer van de Werken, in het liedje the Glorious Band Aid Choir. Daarin zingen we ‘War eat your heart out / your ugly heart out’." 
Pim: "In intergalactische termen: No more star wars! We willen namelijk ook vrede in parallelle universums. Als je je beperkt tot dit universum dan sluit je de parallelle universums uit, dat moeten we indachtig de kerstgedachte niet hebben."

Jullie eigen grootste wens?
Pim: "Dat het hele publiek ook verkleed komt."
Hilde: "Als jij denkt dat je als alien of als postbode moet komen, of als radioactieve zeekomkommer: doen!"
Pim: "Het is heel leuk om een raar pakje aan te trekken. De eerste tien minuten zegt iedereen: 'whaha je hebt een raar pakje aan' en daarna vindt iedereen het normaal. De paradox van het… [en nu verwachten we een diep filosofische opmerking]… van het… ja, eh… verkleden. Als je dan echt, echt, niet verkleed wilt komen, dan zeg je gewoon: 'ik kom als wijze, die ziet er namelijk precies zo uit als ik'. Werkt altijd."

Amen.


Te zien: How to Throw a Christmas Party, zondag 21 december 2014 @ Ronda, TivoliVredenburg.