Gluren naar aanstormend Amersfoorts talent

Jonge acts zoals The Ame en Drunk Soda tonen zich beloftevol

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Joyce Brouwer en Annemiek Haandrikman ,

Gluren bij de buren staat dit jaar voor de zevende keer in Amersfoort. Onder meer Jett Rebel, dj/producer Elias Mazian en lesbisch vrouwenkoor Potten en Pannen zijn mede door dit festival in Amersfoortse woonkamers groot geworden. Reden genoeg dus om te kijken welk aanstormend talent er dit jaar bij de buurvrouw geprogrammeerd staat.

Het leuke van Gluren bij de Buren is dat iedereen kan meedoen. Van ouwe lullen die vroeger in een schoolbandje speelden en nu een mogelijkheid zien om hun gitaar weer eens af te stoffen, tot aan driejarige peuters die voor het eerst een kunstje vertonen. Maar ook aanstormend Nederlands talent. Jelte Tuinstra (Jett Rebel) was bijvoorbeeld jarenlang kind aan huis. Het is het enige festival in Nederland dat kan zeggen dat ze over 128 podia beschikt. Op Gluren bij de Buren vind je alle podiumkunsten. Je kan onder meer terecht voor verhalen, percussie, jazz, volksliederen, klassiek, improvisatietheater, cabaret, Afrikaanse dans, poëzie en natuurlijk popmuziek. 3voor12/Utrecht ging vooral op zoek naar die laatste categorie en vond Willem Wits, The Ame, Drunk Soda, The Badger and the Bass, De Koorts, Postcards From Mars en New Arrivals. Ook de muzikale one-woman show van Stephanie Louwrier paste gelukkig in het programma. 

De dag opent met Willem Wits. Hij neemt je mee in zijn wondere wereld van gekke beats en rare songs. De act balanceert op een bijzondere lijn tussen kinderlijk idioot en geniaal muzikaal. Willem is duidelijk altijd een beetje kind gebleven en laat daarmee de kijker vertwijfeld achter. Vond ik het nou leuk? Was het nou goed? Doordat het vocaal niet heel sterk is - en met dito Engels - leunt het soms richting het kind dat op nog zolder speelt. Maar tegelijkertijd zijn de liedjes ingenieus en druipt de muzikaliteit er van af. Willem Wits levert zodoende een op z’n minst opmerkelijk optreden dat niet snel vergeten wordt.

De jonge vetkuifrockers van The Ame brengen hun garage rock & roll de woonkamer in en doen dat met stijl. Het rammelt nog wel allemaal, maar dat zou ook kunnen komen doordat ze niet helemaal voluit kunnen gaan in deze woonkamer in het Soesterkwartier. Vooral de vele en lekkere gitaarsolo’s beuren de act op tot boven het gemiddelde. Deze jonge gasten zullen ongetwijfeld nog van zich laten horen en dat is zeker niet verkeerd. 

Theatheractrice Stephanie Louwrier staat geprogrammeerd in wellicht de mooiste woonkamer van Amersfoort; een tot woonhuis omgebouwde kerk aan de Stadsring. De enorme ruimte voelt aan als een echte theaterzaal en Stephanie Louwrier voelt zich daar duidelijk goed in thuis. Ze levert een voorproefje van haar nieuwe solo ‘Club Misfit’ en dat voorproefje smaakt naar meer. Diepere kijkjes in haar eigen ziel worden moeiteloos afgewisseld met platte humor en mooie liedjes.

De Nederlandstalige indie van De Koorts valt goed in De Observant. De tent staat vol en het publiek is enthousiast. De band speelt lekker, heeft er duidelijk zin in en mag dat ’s avonds op de afterparty in Zandfoort aan de Eem nog eens overdoen. De set staat inmiddels als een huis waardoor deze jongens steeds professioneler overkomen. Na de jaarwisseling duiken ze de studio in en dat belooft veel goeds.

Singer-songwriter Bart van Dalen levert met zijn project Postcards From Mars intieme liedjes over de mooie en minder mooie kanten van de liefde en vertelt daar ook het bijbehorende persoonlijke verhaal bij. Hierdoor wordt het optreden zo intiem en klein dat een applaus ongepast en misplaatst voelt. Maar dat is vooral een compliment aan Bart.

De jonge leden van Drunk Soda rocken er met z’n vijven vrolijk op los. Het afgelopen jaar hebben ze niet stil gezeten: een flink aantal nieuwe nummers geschreven, een clip opgenomen bij hun hit The Alley en ze hebben net een EP uit. Het is zeker de moeite waard deze talenten te blijven volgen want ze treden met veel enthousiasme de toekomst tegemoet. 

Een band waarvan je op basis van hun profiel en artwork veel zou kunnen verwachten is New Arrivals. Maar wie de nieuwste indierocksensatie met toekomstig 3FM-megahit verwacht komt bedrogen uit. Want New Arrivals speelt meer popmuziek van het Volendamse soort; braderievriendelijke kroegpop waar meisjes blij van worden. De band mist de frisse ‘hook’ die hun muziek een bijzonder randje mee kan geven, maar ze brengen het met veel plezier en dat wordt dan ook enthousiast ontvangen.

Het duo The Badger and the Bass heb je waarschijnlijk al zien swingen in de Langestraat tijdens het winkelen, maar ook een huiskamer weten ze op z’n kop te zetten met hun aanstekelijke rock 'n roll. Omvergeblazen door muzikaal talent, een flinke dosis humor, uithoudingsvermogen en theater kun je gewoon niet stil blijven zitten. 

Gluren bij de Buren bewijst ook dit jaar weer een aantrekkelijk festival te zijn voor iedereen. Of je nu gaat voor de koffie en gezelligheid bij de buurvrouw op de hoek, een theater try-out of je wilt nieuwe bandjes spotten, het festival is van grote waarde voor de stad. Op zondag 25 januari 2015 is het tijd voor Gluren bij de Buren Utrecht. Amersfoort maakt zich alweer op voor Struinen in de Tuinen komende zomer.

Gezien: Gluren bij de Buren Amersfoort, zondag 14 december 2014 @ diverse woonkamers in Amersfoort.