Warmdraaien voor cd-releases bij tachtigste Club 3voor12/Utrecht

Lukas Batteau en Counter Jib presenteren nieuw werk, Big Hare toont een rauwe en een liefelijke kant

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Roy Wolters en Bob Bongers ,

De laatste donderdag van september stond in het teken van de seizoensouverture van Club 3voor12/Utrecht, onze maandelijkse showcaseavond in dB’s. Op alweer de tachtigste editie gaven Lukas Batteau en Counter Jib een voorproefje voor respectievelijk de album en EP-releases die eind oktober zullen plaatsvinden. Afsluiter Big Hare deed de muren van dB’s trillen met een harde, elektronische set.

Op 25 oktober presenteert Lukas Batteau zijn nieuwe debuutalbum Wasteland in EKKO. Met een zes man sterke band met leden die hun sporen hebben verdiend bij onder andere Kyteman’s Orchestra, Most Unpleasant Men en GEM, lijkt hij niks aan het toeval te willen overlaten. De Club is dan ook een prima gelegenheid om warm te draaien. Hoewel Batteau bekend staat als singer-songwriter zijn de nummers die we vanavond horen veel meer bandsongs met een groter en meer gelaagd geluid. Single ‘Canonball’ en ‘In the Line of Fire’ zijn daarvan goede voorbeelden. In het afsluitende nummer laat Batteau ook zijn andere kant zien: klein en breekbaar in zijn eentje op gitaar. Terwijl zijn bandleden aan de zijkant van het podium goedkeurend toekijken, krijgt hij met zijn indringende spel het in eerste instantie wat rumoerige publiek stil.

Counter Jib is de 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand. Een hard rockende band waarin een drietal muzikanten die wat meer bekend staan om het verfijndere werk hun primaire driften kunnen botvieren. Zanger-gitarist Florian Wolff die we als singer-songwriter toch vooral kennen met zijn lange haren in een knotje, gooide ze voor dit optreden lekker los. De band houdt het simpel: twee gitaristen en een felle drummer zorgen voor een vette mix van harde rock, zompige blues, grunge (ja toch) en zo af en toe een spoortje klassieke heavy metal. Sterke opener 'Where You Gonna Run' zette de toon voor een vlammende set waarin de band er bijna in elk volgend nummer een tandje bij zet, tot enthousiasme van de volle zaal. De iets rustigere afsluiter ‘In the Heat of the Moment’ komt precies op het goede moment. Op 24 oktober presenteert Counter Jib de debuut-EP Secret Showroom in eetcafé Stathe.

Elektronisch duo Big Hare doet als afsluiter een goede poging om de backline van dB’s te slopen. De qua tempo lome nummers krijgen door het harde volume en de voluit staande subwoofers een doordringend effect waardoor je je ingewanden voelt bewegen en muren van de zaal lijken te trillen. Door de repeterende en soms wat klagende zang doet het optreden soms denken aan Idiot Glee of Animal Collective, maar dan wat minder subtiel. Dat dit bewust is blijkt wel uit de grap die het tweetal maakt dat er ook zonder gitaren een rockband op het podium kan staan. Met een kortstondig konijntje op het podium en een klein verlicht exemplaar op de dj-tafel lijkt de band ook zijn fijnzinnige kant te willen laten zien. Het beeld dat op het netvlies blijft is echter een harde en enigszins rauwe elektronische set waarvan we benieuwd zijn welke kant het op gaat.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met Lukas Batteau, Counter Jib, Big Hare en Snowstar DJ’s, donderdag 26 september 2013 @ dB’s, Utrecht