Amersfoorts dj-collectief Ambitiebeesten presenteert hun nieuwe Habitat

Na vier jaar Liefhebbers nu knallen in de nieuwe Miles met een nieuw concept

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Robin van Maanen ,

Ambitiebeesten, het collectief dat draait, host en organiseert, geeft al vier jaar elke laatste zaterdag van de maand de geslaagde clubavond Liefhebbers. Maar na bijna 50 edities vinden de heren het tijd voor iets nieuws. De programmering die Liefhebbers kenmerkte werd een jas niet meer goed past. Daarom lanceert Ambitiebeesten een nieuw feest op de vertrouwde laatste zaterdag van de maand: Habitat. Habitat staat voor meer speling, vrijheid en inspiratie. Voor dj’s die zich thuis voelen in hun habitat en experimenteren met nieuwe muziek.

Zaterdag 28 september is de laatste editie van clubfeest Liefhebbers. Het onlangs verbouwde Café Miles in Amersfoort biedt nog één keer plek aan de oude, vertrouwde house die deze clubavond van Ambitiebeesten lang kenmerkte. Op deze laatste editie staat naast Ambitiebeest & resident Menjabin ook Bas Amro (Wolkskuil, Freerange) op het programma. Bas Amro stond al eens eerder op Liefhebbers en is inmiddels uitgegroeid tot een grote jongen in het vak. De perfecte afsluiter dus voor een succesvol concept.

Maar Thomas, Thijs, Benjamin en Tijmen, die samen het collectief vormen, luisteren en draaien inmiddels veel breder dan het geluid waar het publiek van Liefhebbers bekend mee is. “We hadden ons gecommitteerd aan een bepaald sound. Dat jasje paste niet meer. Na vier jaar Liefhebbers gaan we nu knallen in de nieuwe Miles met een nieuw concept.” Daarom lanceren zij het nieuwe clubfeest Habitat. Een plek waar de Ambitiebeesten zich thuis voelen. Een concept waarbij muziekstijlen leefgebieden zijn die door dj en publiek worden verkend. Een omgeving voor de dj waarin hij zich vrij voelt te experimenteren. De nieuwe sound is gevarieerder, vrouwvriendelijker, soulvoller en sexier. Niet langer een eenduidige beat op één tempo, maar uitdagender en gewaagder. Denk aan artiesten als Ryan Hemsworth & Kaytranada, en het alom geprezen label Soulection. “Dat zijn voor ons echte inspiratiebronnen.” De hoofdact van de avond bepaalt grotendeels de muzikale hoofdstructuur van de avond. De dj’s van Ambitiebeesten passen zich daar vervolgens binnen hun eigen sound op aan.

Op Habitat kan en mag dus meer dan op Liefhebbers. “Tegenwoordig mag je alle kanten op. Maar in Nederland gebeurt dat nog niet op grote schaal. Wij gaan dat hier in Amersfoort klein uitbouwen met de ambitie om dat ook op andere plekken in Nederland te gaan doen. Liefhebbers was een lokaal feestje terwijl Ambitiebeesten het hele land door ging. Nu is het tijd om dat bij elkaar te brengen. Na wat testedities zijn we er zeker van dat dit goed gaat komen. Wij zijn er van overtuigd dat in hier in Amersfoort een goede voedingsbodem voor is.”

De komende weken zal Ambitiebeesten stapje voor stapje het nieuwe concept lanceren. Op zaterdag 26 oktober is het zover. Dan is de eerste editie van Habitat, die net als Liefhebbers om 23:00 uur begint en gratis te bezoeken is. Maar eerst is er de laatste Liefhebbers, zaterdag 28 september, zelfde tijd, zelfde plek.

Te zien: Liefhebbers (laatste editie), clubavond van Ambitiebeesten, zaterdag 28 september, Café Miles in Amersfoort & Habitat (eerste editie), nieuwe clubavond van Ambitiebeesten, zaterdag 26 oktober, ook in Café Miles.