Albumpresentatie van The Maureens laat zon in EKKO schijnen

Utrechtse “superband” maakt verwachtingen waar

Tekst: Wouter Bal / Foto's: Martien Janssen ,

Met leden van bands als Silence is Silence Is Sexy, Mr Love and the Stallions en Brown Feather Sparrow in de gelederen werd The Maureens door ons al eens een ware Utrechtse “superband” genoemd. Wij keken dan ook reikhalzend uit naar de komst van een album. In juni was het zestal al de 3voor12/Utrecht Selecteert van de maand en verzorgde toen een mooi optreden op onze clubavond in dB’s. Op dat moment was het echter nog gissen hoe de debuutplaat van The Maureens zou gaan klinken. Vanavond is het dan eindelijk zover en wordt het naamloze album gepresenteerd in een goed gevulde EKKO. 3voor12/Utrecht was daar uiteraard bij aanwezig.

De zaal wordt warmgedraaid door Mezlev. In tweevoud, want Elias Mezlev brengt vanavond samen met gitarist Martijn Vink de melancholische liedjes waar hij om bekend staat. Hij is zoals hij zelf zegt ingehuurd om de wat tragere en verdrietiger liedjes van de avond te spelen, een contrast met de opgewekte liedjes van het hoofdprogramma. Een paar notoire kletsers uitgezonderd lukt het hem goed de aandacht vast te houden van het reeds aanwezige publiek, dat het zichzelf gemakkelijk heeft gemaakt door grotendeels op de grond van EKKO te gaan zitten.

“Come on, have fun
And make your trip to the sun”
(Desert Song)

Wanneer de mannen van The Maureens het podium betreden begint direct de zon te schijnen. Buiten mag het dan al dagen regenen, in EKKO openbaart zich een mooie nazomer. Net als op het album wordt afgetrapt met ‘Zuma Beach’, om daarna in hoog tempo de liedjes van hun debuutalbum ten gehore te brengen. Het is de band zeer goed gelukt om de zon in hun liedjes te vangen, waardoor je vanzelf een beetje warm vanbinnen wordt. Voorbij zijn alle zwaarmoedige gedachten: het is tijd voor plezier. Ondertussen verschijnen achter de band sfeerversterkende beelden van surfers en skaters in palmrijke oorden. De perfecte begeleiding voor deze vrolijke muziek.

“Take a trip down memory lane
Awoohoo
Wanna have that feeling again”
(There Goes My Love)

Wanneer je de liedjes van The Maureens hoort, is al snel duidelijk waar ze hun inspiratie vandaan halen. Zanger en gitarist Hendrik-Jan de Wolff speelde in een Beach Boys coverband en die invloed is duidelijk te horen aan de meerstemmige koortjes die de dertien liedjes op hun plaat zo heerlijk kleuren. Maar ook andere namen uit de popgeschiedenis, waaronder Big Star en The Byrds, hebben duidelijk hun sporen in de muziek van The Maureens achtergelaten. Alle clichés van de westcoastpop worden uit de kast gehaald, maar de band weet daar haar eigen draai aan te geven, waardoor het nooit saai of voorspelbaar wordt. De liedjes van The Maureens zijn zelfs zo sterk, dat een goed bedoelde cover van Mike Oldfields ‘Moonlight Shadow’ eigenlijk overbodig is.

Een sterk album vol puntige westcoastpop en inmiddels een al even sterke liveshow, The Maureens hebben het allemaal. Deze Utrechtse “superband” maakt haar zonnige verwachtingen dan ook meer dan waar en is terecht uitgeroepen tot 3voor12’s Hollandse Nieuwe van deze maand. Zoals Elias Mezlev na afloop van zijn optreden al zei: “The Maureens: onthoud die naam!”

De komende tijd staan er nog heel wat optredens van The Maureens op het programma. Zo zijn ze de komende maand nog twee keer te zien in Utrecht: Aanstaande vrijdag 20 september voor een instore in Plato Utrecht en zaterdag 12 oktober op het Geestdriftfestival.

Gezien: Albumrelease The Maureens, zaterdag 14 september 2013 @ EKKO, Utrecht