Tweetakt: een wegwijzer door het uiteenlopende muziekprogramma

De Neude weer zeventien dagen lang een podium voor jonge muzikanten

Tekst: Iris van Korven ,

Tweetakt start op 22 maart alweer voor de elfde keer de motor. Hoewel de focus van het zeventiendaagse festival op theater ligt, is de Neude ’s avonds het decor van een gevarieerd muziekprogramma met veel aandacht voor jonge bands, van hiphop tot garage. Verder is het muziekaanbod op Tweetakt niet zomaar een ‘onderdeel van’, maar lijkt door de jaren heen bijna een op zichzelf staand festival te worden. 3voor12/Utrecht maakt je de wegwijs en legt de meest veelbelovende acts aan je voor.

Om te beginnen is er niet alleen muziek op de Neude. Enkele muzikale projecten vinden plaats in de Stadsschouwburg en Theater Kikker. Zo vormt Typhoon op 23 maart in de Stadsschouwburg een Muzikale Oppositie met scholieren van het voortgezet onderwijs. Samen met hen maakt de goedlachse rapper een protestnummer over hun visies en vragen, hun dromen en hun frustraties. Precies een week later (30 maart) gaan Boef & De Gelogeerde Aap met precies hetzelfde concept aan de slag. De Fakkelteitgroep is sowieso goed vertegenwoordigd op Tweetakt. Naast Typhoon en Boef & De Gelogeerde Aap zijn Sticks & Moon op 30 maart van de partij om het onlangs verschenen album Sticks Bukowski te spelen.

Aan Nederlandstalige hiphop geen gebrek op Tweetakt. Hoewel, Nederlandstalig: Faberyayo maakt op 23 maart zijn opwachting op de Neude. Pepijn Lanen, bekend van de Jeugd van Tegenwoordig, bracht in de zomer van 2012 zijn solodebuutalbum Coco uit en is vastberaden zijn taalkunsten, verstaanbaar of niet, te etaleren op Tweetakt. Ook is er de nog relatief onbekende Ronnie Flex. Hij was al te horen op het nummer ‘Allermooiste Feestje’ van Mr. Polska en Yellow Claw en tekende in 2012 bij TopNotch, maar moet zijn grote doorbraak nog beleven. Met zijn mix van hiphop, grime, dancehall en dubstep zal hij op vrijdag 5 april ongetwijfeld het glas van de kassen op de Neude laten trillen.

Als er momenteel een trend waar te nemen is in de Nederlandse popmuziek, dan is het wel die van de garagerockbands. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en worden allemaal even enthousiast ontvangen. Het Haagse Soul Sister Dance Revolution schopte het ondanks zijn korte bestaan al tot 3FM Serious Talent. Ze spelen woensdag 28 maart met de psychedelische garagediscobluesband (als dat geen verwachtingen schept) Suit and Tie Johns. Een dag later is het aan de Amsterdammers van Palio Superspeed Donkey om de tijdgeest van het energieke garagerockgenre in stand te houden. Ze stonden begin maart nog met een eigen clubshow in EKKO en speelden eerder een instore in Plato. Mozes and the Firstborn was daar op 14 maart nog ter promotie van hun titelloze debuutalbum, misschien wel het beste voorbeeld van de even lome als energieke garagerock die velen de opmars van de folkpop alweer heeft doen vergeten.

In zijn zoektocht naar nieuw muzikaal talent heeft de organisatie van Tweetakt voor deze editie de hulp ingeschakeld van twee gastprogrammeurs, uit ‘het wereldje’. Hiphopheld Fresku en Moss-frontman Marien Dorleijn kregen ingezonden demo’s van piepjonge artiesten voor hun neus en kozen daaruit de line-up voor hun eigen optreden. Samen met de door henzelf geselecteerde muzikanten spelen ze een intieme show in Theater Kikker, waar ze hun inspiratie doorgeven aan ‘De Nieuwe Generatie’; Fresku op 29 maart, Marien op de 31e.

En dan zijn we er eigenlijk nog lang niet. De creatieve singer-songwriter Case Mayfield speelt op 23 maart een soloshow in de Stadsschouwburg, de muzikale alleskunner Tessa Rose Jackson is op 24 maart te zien op de Neude en ‘de beste band ooit’, namelijk TDTMCM, staat op 3 april in de kassen van Tweetakt en op 6 april kun je luisteren naar de electropop van Daily Bread. Van Utrechtse bodem is er muzikantencollectief Knalland, dat zijn album op 2 april voor het eerst live voor publiek speelt.


Te zien: Tweetakt met Typhoon, Boef & De Gelogeerde Aap, Sticks & Moon, Faberyayo, Ronnie Flex, Soul Sister Dance Revolution, Suit and Tie Johns, Palio Superspeed Donkey, Mozes and the Firstborn, Fresku, Marien Dorleijn (Moss), Case Mayfield, Tessa Rose Jackson, TDTMCM, Daily Bread, Knalland e.a., vrijdag 22 maart tot en met zondag 7 april @ de Neude, Stadsschouwburg en Theater Kikker, Utrecht