Kort Utrechts Popnieuws Week 12

Muzieknieuws over onder meer Joy Division Undercover, Verdomd, Bright, Priessnitz, Beatsofreen en Limes030.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Joy Division Undercover, Verdomd, Bright, Priessnitz, Beatsofreen en Limes030.

Joy Division Undercover
We denken dat de invloedrijke band Joy Division en haar zanger Ian Curtis hier geen introductie meer behoeft. De band heeft in de korte periode van haar bestaan veel mensen blijvend geraakt. Eén van hen is de Utrechtse singer-songwriter Erny Green, die in 2008 samen met Gerald Roerdinkveldboom de Joy Division Tribute-band ‘Closer To Curtis’ startte. Die band trok destijds in combinatie met de Anton Corbijn-film Control langs het Nederlandse clubcircuit. Na één succesvolle tour hielden ze het voor gezien, tot grote spijt van veel Joy Division-liefhebbers. Gelukkig kunnen Green en Roerdinkveldboom het niet laten en besluiten ze dit jaar om opnieuw shows te gaan spelen, nu onder de naam Joy Division Undercover. Ditmaal met niemand minder dan Henk Koorn van Hallo Venray. Wij waren erbij, in 2008, en kunnen alleen maar zeggen: zeer de moeite waard! Op 17 mei speelt Joy Division Undercover in EKKO.

Eerste single
Eins Zwei & the Parallel Cinema
Hij is al een paar dagen op het web te zien maar vandaag, vrijdag 22 maart, is de officiële releasedatum: Don't Come Near Me (Cocaine) van Eins Zwei & the Parallel Cinema. Ook het album verschijnt vandaag. Donderdag 28 maart presenteert de band het album in Tivoli de Helling.

Bright x ill met Girl Unit
Met de eerste zes edities heeft Bright naam gemaakt als een dansbaar, bruisend maar toch rauw feestje met stijlen als house, garage, funky en electro. Voor de zevende editie gaat Bright een samenwerking aan met de gerenommeerde Utrechtse kledingwinkel ill. Op de line-up staat onder andere Girl Unit, bekend van de monsterhit 'Wut' uit 2010. Het café staat volledig in het teken van ill, dat de eigen lentecollectie presenteert en daarbij wordt ondersteund met klanken van dj’s Calico, Chillum en Guitierrez. In de zaal staat naast Girl Unit het Nederlandse talent Chaiba. Verder natuurlijk host El Maria en het debuut van het Utrechtse duo Shapes, dat zojuist getekend heeft bij het Boemklatsch-label. Bright vindt plaats op vrijdag 12 april in EKKO. Aanvang is 24.00 uur en er is een beperkt aantal early bird-tickets à € 7.

Jazz by Duurstede slaat jaar over
Het lijkt erop dat de economische crisis ook steeds meer festivals raakt. Afgelopen week werd bekend dat het Haagse Beatstadfestival niet doorgaat en dat het hiphopfestival Boogiedown in Breda een jaar overslaat. Ook het kleinere festival Jazz by Duurstede slaat dit jaar het festival over. De laatste jaren was het al lastig om voldoende financiën voor Jazz by Duurstede binnen te halen, zo kon de organisatie vorig jaar pas zes weken van tevoren het besluit nemen om het festival door te laten gaan. De organisatie wil niet verder bezuinigen, omdat ze daarmee teveel afbreuk zou doen aan de kwaliteit. Zij hoopt volgend jaar, als de economie weer aantrekt, de draad weer op te pakken.

Video: Verdomd - Fik 'm af
Schijnbaar vanuit het niets is er opeens een nieuwe track van de Utrechtse hiphopcrew Verdomd. ‘Fik 'm Af’ komt is afkomstig van Blazin’, de nieuwe EP die voor de zomer zal verschijnen.

Alternatieve Tsjechische band Priessnitz op Holland Animation Film Festival
Het Holland Animation Film Festival (HAFF) heeft zaterdag 23 maart om 20.00 uur in ’t Hoogt een concert van de alternatieve Tsjechische band Priessnitz op het programma staan. Tijdens het optreden wordt de animatiefilm Alois Nebel van Švejdík (tevens voorman van de band) vertoond. Alois Nebel won in 2012 de Grand Prix HAFF voor feature films. De melancholieke muziek van Priessnitz leidt je langs de beklemmende duistere beelden uit de stripserie. Eind jaren tachtig, klein dorpsstation in Centraal-Europa. Alois Nebel is een einzelgänger die meer van oude dienstregelingen houdt dan van mensen. De mist brengt oude treinen met zich mee en schaduwen uit het duistere verleden. Meer info vind je op de website van HAFF.

Nieuwe EP van
Beatsofreen
Deze week is op het beats-georiënteerde Darker Than Wax-label uit Singapore de nieuwe EP verschenen van de Utrechtse producer Beatsofreen. De EP Coloured Dreams laat de vele kanten van Beatsofreen horen. Volgens het label beweegt hij zich moeiteloos van de meer traditionele Dilla-achtige beats naar experimentele vormen, zoals te horen op de introtrack 'Behind Us'. Beatsofreen gebruikt en vermengt op een subtiele wijze verschillende instrumentaties, terwijl hij de ritmische structuur intact laat. De Coloured Dreams-EP is nu te beluisteren en te downloaden op de Bandcamp-pagina van Darker Than Wax.

Het Grote Online-Bazen Debat bij Limes030
Limes030 is een nieuw maandelijks debatprogramma in Utrecht dat op zondag plaatsvindt in De Kargadoor. De derde editie, op zondag 24 maart, staat grotendeels in het teken van het Grote Online-Bazen Debat, waarbij vertegenwoordigers van online media met elkaar in debat gaan over de journalistieke vraagstukken die blijven liggen als de oude media inderdaad zijn geveld door de nieuwe media. Een breed debat over verdienmodellen, redactionele onafhankelijkheid, pluriformiteit en opiniejournalistiek. Gasten zijn onder anderen Wilma Haan (Nu.nl), Eric Smit (Ftm.nl), Mark Koster (ThePostOnline.nl), Rachid Finge (NOS.nl), Marko Faas (RTVUtrecht.nl) en Jasper van Dijk (SP). Verder krijg je onder andere te horen wat Tweetakt en het Lentebock Festival te bieden hebben in april. En er is muziek: je krijgt een voorproefje van Knalland. Limes030 is op zondag 24 maart van 15.30 tot 17.00 uur en vindt plaats in De Kargadoor. Kaarten à € 7,50 zijn te bestellen via http://www.limes030.nl.

Nieuw uit Utrecht: Overdwars en Het Wild
Twee redelijk nieuwe bands uit Utrecht zijn Overdwars en Het Wild, beide met Berend-Jan Ike in de gelederen. Ike is de frontman van Overdwars. “Het waren bassist Niels Radstake en drummer Hugo Erken die de band hebben opgericht. Ze zochten nog een frontman en zo ben ik bij het gezelschap gekomen. Later hebben we er ook nog een gitarist – Niels Vlieland - bij gekregen. Nu draaien we zo’n jaar met deze vier mannen bij elkaar”, vertelt Ike. Overdwars heeft een 4-track-demo uitgebracht, die te beluisteren is op Bandcamp. Inmiddels staan ook de eerste optredens op de planning. Op 27 maart staat de band in de Vorstin in Hilversum, op 30 mei in Café De Overkant in Wageningen. Er staan nog geen optredens in Utrecht gepland.

Het Wild is een Nederlandstalige avant-garde bluesband. De band bestaat uit drie leden uit de regio Utrecht en twee uit Tilburg. Ike is drummer in deze band. Het Wild vindt zijn oorsprong in de theaterwereld en dat is ook te horen aan de muziek. “We maken muziek in de stijl van bands als Krang”, aldus Ike. Ook Het Wild heeft een eigen Bandcamp.