#SD13: Vooruitblik Summer Darkness 2013

Hink-stap-springen door het Summer Darkness-programma

Tekst: Arnold le Fèbre & Joost Schreurs / Foto’s: Tim van Veen ,

Hartje zomer wordt de Utrechtse binnenstad drie dagen lang overspoeld door alternatievelingen in de meest fraaie en soms bizarre 'gothic' uitdossingen. Wanneer het straatbeeld gedomineerd wordt door torenhoge plateauzolen, corsetten en veel leer en lak (zelfs als het 30 graden is) dan weet de Utrechter: Summer Darkness is weer aan de gang. Dit jaar vindt het 'dark underground lifestyle event' voor de elfde keer plaats, van vrijdag 26 tot zondag 28 juli. Wat staat er dit jaar op het programma? Wat mag je niet missen? 3voor12/Utrecht zocht het uit…

Het kloppend hart van Summer Darkness is het Domplein, waar het hele weekend de gothic markt is te vinden. Hier kun je terecht voor kleding, schoenen, sieraden en andere accessoires, maar ook voor boeken, cd’s en vinyl. Kortom, alles om je gothic-collectie compleet te maken. Ook staat er op het Domplein een podium. Hier zal een aantal folkbands en dj’s optreden. Voor de liefhebbers van Keltische muziek is op vrijdag Finvarra, een aanrader. Zaterdag en zondag presenteren ontwerpers en winkels zoals Attitude Holland en Laced Up hun nieuwste collectie, waarbij je veel latex, rubber, leer en lak kunt verwachten. Het mooiste van dit alles: het Domplein is het hele weekend vrij toegankelijk.

Vrijdag
De eerste dag van Summer Darkness wordt afgetrapt met een steampunkdag in de Leeuwenberghkerk (vlakbij Lepelenburg). Steampunk laat zich het beste omschrijven als 'Victoriaans futurisme': een subgenre waarbij de nadruk ligt op fantasierijke kleding met een Victoriaanse, industriële of etnische touch. Een absolute aanrader is de Post Nuclear Steam: Venus Preserved, een wervelde steampunkmodeshow, dat nu al tot een van de hoogtepunten van Summer Darkness gerekend wordt. Wie er vrijdag niet bij kan zijn, kan op zaterdag in de herkansing, want dit bijzondere spektakel zal twee keer te zien zijn.

Traditiegetrouw vindt op de openingsdag van het festival het Bal Du Masque plaats, een gemaskerd bal in Tivoli Oudegracht. Een prachtige gelegenheid voor wie van een verkleedpartij houdt en zich graag onderdompelt in duistere romantiek van de negentiende eeuw. Let op: er wordt wel van je verwacht dat je werk maakt van je outfit. Zonder masker kom je er niet in deze avond. Het thema van dit jaar is 'Imaginarium', oftewel: een plek waar je verbeelding op alle mogelijke manieren wordt geprikkeld.

Nieuw is The Chamber. Deze plek in Tivoli Oudegracht is gereserveerd voor de Summer Darkness Academy. Zo geeft onder andere de Vlaamse filosoof en historicus Dimitri Goossen een lezing over de esthetische en morele aspecten van horror. Hij doet dit door in de huid te kruipen van een seriemoordenaar.

Zaterdag
Of je nu van synthpop, experimentele klanken, electro of loodzware doom houdt, de zaterdag biedt voor elk wat wils. Liefhebbers van experimentele en dark ambient-klanken komen in Tivoli Spiegelbar aan hun trekken bij de X-Rated Stage, met onder anderen het Russische project Darkrad en de Duitse Dirk Geiger. Futurepop en electro-wave vind je in Tivoli de Helling, met optredens van Frozen Plasma en de Nederlandse goth-trots Clan of Xymox. Het hardere werk vind je in EKKO, met onder meer Mono No Aware en de Poolse noiseformatie Wieloryb.

’s Avonds staan in Tivol Oudegracht twee acts op het programma die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben in de 'zwarte scene': de vrolijke vintage-electro van Welle:Erdball (bereid je alvast voor op een spetterende show!) en de electro van het Zweedse trio Covenant. En als je de nacht graag wat rustiger ingaat, zijn de neofolkklanken van :Of the Wand and the Moon: in de Leeuwenbergkerk een aanrader – kun je later altijd nog naar Cyberia XL als je je overtollige energie kwijt moet.

Zondag
Op de laatste festivaldag is de Leeuwenbergkerk dé locatie voor balfolkliefhebbers. Niet alleen vanwege de sfeervolle locatie, maar ook vanwege de dansworkshops en optredens van Kelten Zonder Grenzen en Orfeo. Van een geheel andere orde is de International Cyber Meeting 2013 in Tivoli de Helling, waar het fluorescerende publiek kan genieten van de beukende electro van onder anderen Terror Error, Alien Vampires en FabrikC.

Onder de noemer Movement (een knipoog naar het gelijknamige New Order-album uit 1981) staat Tivoli Oudegracht zondagmiddag en -avond in het teken van synthpop, wave en pospunk, met achtereenvolgens Metroland, Karen Park, Light Asylum, Apoptygma Berzerk en afsluiter The Soft Moon. Afgelopen november was de Amerikaanse waveformatie The Soft Moon met hun retestrakke, ijzersterke set een van de grote smaakmaker tijdens het Le Guess Who?-festival en deze editie van Summer Darkness doet de groep er ongetwijfeld nog een schepje bovenop.

Vanzelfsprekend is nog maar het topje van de zwarte ijsberg. Ga voor het complete programma naar de Summer Darkness-website.
 
Te zien: Summer Darkness 2013, vrijdag 26 juli tot en met zondag 28 juli @ verschillende locaties, Utrecht