#SD13: Modeshow Post Nuclear Steam: Venus Preserved tijdens Summer Darkness

"Het is veel meer dan alleen mode, het is een way of life"

Tekst: Karlijn Hoftijzer / Foto’s Paul van Dorsten ,

Het behoeft waarschijnlijk geen nadere uitleg dat Summer Darkness meer is dan alleen muziek. Het festival behelst een complete lifestyle, die zich niet in de laatste plaats door uitzonderlijke outfits uit. Loop aankomend weekend een rondje in de buurt van het Domplein, en je ziet de prachtigste creaties voorbijkomen. Daarbij zijn rokken en hakken niet alleen voorbehouden aan de vrouwelijke bezoeker en loop je ongetwijfeld een Gothic Lolita of een steampunker tegen het lijf.

Voor wie een stapje verder wil gaan dan de creaties op het Domplein, biedt het programma van Summer Darkness genoeg mogelijkheden. Op vrijdagavond kun je je bijvoorbeeld uitleven tijdens Bal du Masque waar je, als je dan toch een maskertje moet dragen, meteen maar helemaal uit kunt pakken. Voor wie liever kijkt hoe anderen zich kleden, zijn er de Gothic Lolita Fashion Show en de Miss Alternative verkiezing op zondag. Maar hoogtepunt in deze categorie is ongetwijfeld Post Nuclear Steam: Venus Preserved. Deze modeshow onder leiding van ontwerpster Rosanna Hoogendoorn van Rosies Art belooft voor de derde keer op rij een waar spektakel. 3voor12/Utrecht brengt een bezoekje aan haar atelier voor een kleine sneak peak.

Terwijl buiten de mussen van het dak smelten, wordt er in een oud kantoorgebouw aan de Jutfaseweg keihard gewerkt. Op blote voeten weliswaar, maar genieten van het weer is er niet bij. Enigszins onaangekondigd staan we op de stoep. Desondanks maakt Rosanna tijd voor ons om de collectie te laten zien, terwijl ze tussendoor af en toe één van haar stagiairs op weg helpt.

"Als ik wist dat jullie zouden komen, had ik even opgeruimd!" zegt ze verontschuldigend. "Het is ook allemaal een beetje hectisch nu. Over drie dagen wil ik de collectie helemaal afhebben, maar het is ontzettend veel werk. Bij het organiseren van de show komt zoveel meer kijken dan alleen het ontwerpen. De show vindt plaats in de Leeuwenberghkerk. Dat is een prachtige locatie, maar ook heel groot en ik wil de hele locatie betrekken bij de show. Vorig jaar vond de show daar ook plaats, dus nu weet ik beter hoe ik de ruimte kan vullen. Ik wil nu meer met projecties werken, maar dat vergt een hoop georganiseer." Rosanna heeft een aantal stagiairs rondlopen die haar –in hun vrije tijd- helpen, maar wat veel tijd kost is het bij elkaar brengen van verschillende partijen. Zo zijn er een aantal artiesten die tijdens de show zullen optreden. "Ik ben ongelofelijk blij dat bijvoorbeeld de burlesque danseres Xarah von den Vielenregen en contactjongleur Beatrice Baumann optreden. Ik wil een totaalbeleving bieden, dus niet alleen maar kleding. Dat is denk ik wat de show zo uniek maakt."

Het thema dit jaar is 'Venus Preserved', waarbij ze haar inspiratie haalt uit het gelijknamige boek van Tanith Lee. "Vorig jaar was de stijl van de collectie stoer en futuristisch. Dit jaar ligt de nadruk op vrouwelijke sensualiteit en magie. In de collectie is ook een grote Victoriaanse invloed te zien." Ze haalt een stuk uit een van de rekken die langs de muur van het atelier staan. Het heeft letterlijk weinig om het lijf, maar is gedetailleerd en er zit duidelijk veel werk in. "Dit is één van m’n favorieten. Ik ga het nu niet zelf aantrekken, want het is best gewaagd." Ondanks de vrouwelijke touch die de boventoon voert, heeft ze ook een aantal outfits voor mannen, waaronder een lange jas met bijbehorende rok. Het geheel lijkt van leer te zijn en ziet er zwaar uit, maar de stof voelt licht aan. "Ik haal bijna al mijn stoffen op de stoffenmarkt hier in Utrecht. Daar loop ik elke week wel een rondje."

Haar collectie valt in het genre steampunk. Maar wat is dat nou precies? "Steampunk laat zich niet zo makkelijk omschrijven. Het is één van de weinige undergroundscenes waar muziek een minder zware rol speelt. Steampunkmuziek is heel breed, het valt niet echt te definiëren. De nadruk ligt ook niet op de feesten, maar hoe je naar schoonheid en naar het leven kijkt. Beeldende kunst bijvoorbeeld. En muziek, dans, performance... Dat zie je terug in de show."

Rosanna hoopt wel meer te zien van het festival dan alleen de binnenkant van de Leeuwenberghkerk. "Ik ben al een bezoeker vanaf de tweede editie en ik wil dit jaar ook zeker wat van het festival zien. Ik ga op vrijdag naar Bal du Masque en op zondag wil ik ook nog wat dingen zien, dan is het tijd voor ontspanning na het harde werken." Wat vindt ze van de andere modeshows die er op het programma staan? "Ik zit hier in m’n atelier zo in m’n eigen wereldje dat ik niet op de hoogte ben van de andere shows. Wat ik wel weet, is dat die met een andere insteek plaatsvinden. Het zijn meer etalages van de winkels die ze organiseren. Dat is heel leuk, en ik kan bezoekers ook zeker aanraden om die te gaan zien. Maar mijn show is artistieker en dient een ander doel. De gothicscene kent minder conventies dan reguliere mode, en met die vrijheid wil ik wat doen. Dat is ook de reden dat ik ontwerper ben geworden. Ik wilde werken met de mode die ik op gothicfeestjes zag." En trekt ze tijdens het festival dan ook haar eigen creaties aan? "De collectie is voorbestemd aan de modellen. Maar ik heb nog genoeg leuks in m’n kast hangen dus dat komt wel goed." 


Te zien: Post Nuclear Steam: Venus Preserved tijdens Summer Darkness, vrijdag 26 en zaterdag 27 juli 2013 @ Leeuwenberghkerk, Utrecht