KRAFT-festival wijdt nieuw festivalterrein van Amersfoort in

Succesvolle eerste editie

Tekst: Dorrit Dellen & Joris Postulart / Foto's: Robin van der Ploeg & Joyce Brouwer ,

Amersfoort heeft een nieuw festival voor elektronische muziek: KRAFT. Een kleine duizend bezoekers bezochten afgelopen zaterdag het splinternieuwe festivalterrein aan de Mijnbouwweg en genoten daar onder meer van techno, deephouse en electro. KRAFT staat naast elektronische muziek ook in het teken van creativiteit en vakmanschap. Bijzonder is de samenwerking tussen veel verschillende culturele instellingen uit Amersfoort. 3voor12/Utrecht was erbij om verslag te doen van deze samenwerkingen, het nieuwe festivalterrein en natuurlijk KRAFT zelf.

KRAFT, een festival van Het Klassiek, heeft de eer om als eerst van het terrein aan de Mijnbouwweg -dat onlangs door de gemeente Amersfoort is aangewezen als nieuw evenemententerrein- gebruik te maken. KRAFT-festival staat in het teken van 'handwerk' en dat is te zien. De inrichting van het festivalterrein is volledig handgemaakt; knap bewerkte pallets en houten balken worden als tafels gebruikt, de podia en barren zijn bekleed met hout en stof, en verspreid over het terrein staan zelfgebouwde zitbanken en fauteuils.

Om twaalf uur 's middags is in de stromende regen de inwijding van het nieuwe festivalterrein een feit. Het veld aan de Mijnbouwweg blijkt zeer geschikt voor een kleinschalig festival. De sfeervolle aankleding van het terrein, de uiteenlopende activiteiten, het verrassende verborgen podium en de goede sfeer onder de duizend bezoekers maken de eerste editie van KRAFT-festival een feestje.

Op de twee podia voert elektronische muziek absoluut de boventoon; met name techno en deephouse zijn goed vertegenwoordigd. Een welkome variatie is de Amersfoortse rockband Los Condors die op het 'verborgen podium' te aanschouwen is. Hoewel de band nog geen materiaal heeft uitgebracht, heeft het lokaal al een legendarische live-reputatie. Ze coveren nummers van de jaren tachtig tot nu en steken deze in een theatraal punkjasje. Als vanouds ontstaat er direct een grote pit en blijft niemand het rondvliegende bier en zweet bespaard. Een hoogtepuntje. Op elektronisch gebied maakten vooral de sets van Detroit Swindle, Ben Stecker (met saxofonist!) en Bart Skils indruk.

KRAFT is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende culturele instanties uit Amersfoort, bij elkaar gebracht door Nik Schneijderberg en Tim Hogenboom die samen Het Klassiek vormen. Zo verzorgden de evenementen-organisaties Fuel, Klubhuis, Sublunary en Recycle elk een deel van de line-up. Zowel kleine als nationaal bekende artiesten krijgen een plek op het festival. Stichting Per Expressie liet verder de festivalgangers hun creativiteit uiten door het beschilderen van vogelhuisjes en koffieblikken, die op BLOKfest (31 augustus) als decor zullen fungeren. De bar werd aangeboden door Café Onder De Linde en bekende Amersfoorter JOOP verzorgde de catering.

KRAFT-festival heeft zichzelf in de eerste editie al weten te onderscheiden van andere technofestivals, door slim samen te werken met andere Amersfoortse culturele organisaties. Amersfoort heeft er een toonaangevend festival bij, dat zelfs niet door de heftige regenbuien aan het begin en einde van de dag klein te krijgen is.


Gezien: KRAFT-festival met o.a. Detroit Swindle, Die Esse, Bart Skils & Los Condors, zaterdag 27 juli 2013 @ Mijnbouwweg, Amersfoort