#SD13: Summer Darkness 2013 opent in steampunkstijl

Leeuwenberghkerk sfeervolle ambiance

Tekst: Eva Assink / Foto’s: Herre Vermeer ,

Geheel in steampunkstijl werd de elfde editie van Summer Darkness gisteren in de Leeuwenbergh geopend. Onder donderende orgelklanken nipte het zwetende publiek van z’n 'high iced tea' inclusief sandwiches en koek (met Summer Darkness-logo!), terwijl de dark electronic band Schwarzblut zich opmaakte voor het eerste festivaloptreden.

Summer Darkness wordt volwassen. Elk jaar wordt de openingsact grootser en creatiever, met 2013 als hoogtepunt. In een fraai aangeklede Leeuwenberghkerk met onder andere een heuse mobiele steampunkfotostudio, kraampjes met Victoriaanse cupcakes en een high tea- in verband met de tropische temperaturen omgedoopt tot 'high iced tea'- zag Utrechts duisterste festival gisteren voor de elfde keer het licht (excusez le mot!). Het programma in de Leeuwenbergh stond tot laat in de avond in het teken van steampunk met onder andere een burleske show, een lezing en een modeshow.

Jammer is dat er na de openingstoespraak van organisator Kees de Brouwer een gat in het programma valt, omdat het optreden van Schwarzblut ruim een half uur later is gepland. In de tussentijd vullen de klanken van DJ XLII en organist Jaap Jan Steensma de ruimte. De laatste speelt Toccata en fuga in D van J.S. Bach op het bijzondere Flentroporgel.

Dan is het de beurt aan Schwarzblut: een vijfkoppige formatie die romantische Weimar-poezie koppelt aan dansbare dark electronic. De bandnaam doet weinig origineels vermoeden en even rijst het vermoeden dat we met een dertien-in-dozijnband van het genre uit Duitsland te maken hebben. Dat blijkt niet het geval. Frontman/zanger zingt weliswaar in vlekkeloos Duits, maar spreekt tussen de nummers door nog vlekkelozer Nederlands. Een staaltje duisternis van eigen bodem dus, en lang niet slecht. Sterker nog, de muziek is pakkend en door de Duitse romantische poëzie tekstueel origineel. De performance is enthousiast. Muzikaal doet Schwarzblut denken aan Goethes Erben, Das Ich, Blutengel en Plastic Noise Experience: stevige beats, metalige zang en een prominente plek voor synths. Er is gekozen voor een prettige mix tussen uptempo en rustiger nummers, geïllustreerd met videoprojecties. En last but not least: de bandleden dragen prachtige steampunkoutfits die perfect matchen met het decor van modeshow Post Nuclear Steam: Venus Preserved dat al klaarstaat op het podium.


Gezien: Opening Summer Darkness 2013 en optreden Schwarzblut, vrijdag 26 juli 2013 @ Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht