#SD13: Storm: snel, sneller, snelst

Storm in Tivoli de Helling brengt bezoekers in extase

Tekst: Pieter Winkelaar / Foto’s: Wouter van de Kamp ,

Sinds enkele jaren strijkt het Rotterdamse Storm neer in Utrecht op het Summer Darkness festival. Storm is destijds opgezet als een cross-over feest waarbij harde industrial wordt gecombineerd met industrial-hardcore. Organisator David Kuiper heeft de bands vrijdagavond in Tivoli de Helling neergezet op volgorde van snelheid en niet op basis van populariteit. Het resultaat? Een avond waarbij het energieniveau steeds hoger wordt...

Starters zijn de rhythmic noise-oudgedienden van Xotox. Een band die gelukkig trouw gebleven is aan zijn roots en niet gevallen is in de cyberval van eentonige standaardbeats met voorspelbare geluiden. Xotox blijft rauw en lawaaierig, en schuwt een stevige dosis noise in hun industrial niet. Een prima show waarop de dansende menigte goed los gaat.

Daarna is het de beurt aan het Canadese Iszoloscope. Zijn combinatie van spijkerharde rhythmnic noise met atmosferische ambient houdt niet alleen de dansvloer bezig, maar is ook interessant om gewoon naar te luisteren. Helaas wordt zijn set tegen het einde flink zachter gezet omdat een jongedame door de hitte onwel is geworden. Of was de muziek te hard en te snel? Dat belooft wat, want dit is nog maar de tweede act van de avond...

Organisator David Kuiper alias DavidK zelf neemt daarna plaats achter de laptop en controller. Hij schuift het tempo op naar 160 BPM en trakteert het publiek op een vette dj-set gevuld met industrial hardcore en diens duistere broertje darkcore. Het publiek stuitert rustig door en wacht op Ophidian om de duimschroeven aan te draaien. De industrial hardcore die hij draait valt op door sterke orkestrale elementen en een goed gevoel voor melodie zonder soft en sentimenteel te worden.

De sterke crossbreed-elementen (een kruising tussen gabber/hardcore en drum&bass) van Ophidian vormen een mooie introductie van het geweld dat old skool-gabbermeester Patrick van Kerkhoven oftewel Ruffneck, samen met Trasher op het publiek loslaat. Met een tempo rond de 200 bpm, een overdaad aan drum&bass-breaks, stuiterende gabberbeats en vooral veel geweld wordt het publiek in extase gebracht.

Dolphin weet het niveau vast te houden met zijn naar breakcore neigende crossbreed, maar boeit niet zo erg na het geweld van zijn voorgangers. Neurocore sluit af met speedcore met IDM-invloeden. Met tempo's boven de 500 bpm doet hij het vooral goed bij de liefhebbers van de echte extremen. Gezien het tijdstip hebben de meeste dansers het dan al voor gezien gehouden. Na een hete avond dansen is het terug naar hotel of huis voor een zwoele nacht rust voordat de tweede dag van Summer Darkness begint.

Gezien: Storm (Summer Darkness 2013), vrijdag 26 juli @ Tivoli de Helling, Utrecht