#SD13: She Past Away verandert Tivoli de Helling in een batcave

Postpunk uit Turkije

Tekst: David Eerdmans & Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans ,

Post-punk/darkwave uit Turkije. Alleen al de omschrijving maakt nieuwsgierig. Het tweekoppige She Past Away heeft een duik genomen in de donkere jaren tachtig om weer naar boven te komen met een sound die overduidelijk is beïnvloed door bands als Bauhaus en en Joy Division, maar dan met een nadrukkelijk elektronisch tintje.

She Past Away bracht in 2010 de ep Kasvetli Kutlama uit, twee jaar later gevolgd door hun debuut Belirdi Gece. Het duo krijgt tijdens hun optreden in Tivoli de Helling de zaal goed mee met hun wavemuziek - geen gemakkelijke opgave want de band staat ingeklemd tussen de vrolijke synthpop van Frozen Plasma en de electro van Clan Of Xymox (die al lang geen wave meer maakt, hoewel ze nog altijd te boek staan als een van de grondleggers van het genre).

Aan publieksparticipatie doet She Past Away nauwelijks; de zanger mompelt af en toe wat Turkse woorden in de microfoon, of een enkel Engels woordje (‘Next song’, ‘Last song’). Tussen de nummers duurt het vaak even voor het volgende nummer ingezet wordt, wat de vaart wat uit het optreden haalt. Een prima optreden, maar waarschijnlijk was She Past Away beter tot zijn recht gekomen als onderdeel van The Movement, zondagmiddag in Tivoli Oudegracht.

Gezien: She Past Away, zaterdag 27 juli @ Tivoli de Helling, Summer Darkness 2013