#SD13: Metroland steekt Kraftwerk naar de kroon

Belgisch duo strak en overrompelend in Tivoli Oudegracht

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans ,

Strak. In alle opzichten. Zo kun je het optreden van Metroland zondagmiddag in Tivoli Oudegracht het beste omschrijven. De twee Belgische heren van Metroland zien er piekfijn uit (inclusief keurige Metroland-stropdas), de visuals zijn fraai en indrukwekkend en het geluid is kraakhelder. De zaal is ongeveer voor de helft gevuld en dat is bijzonder jammer, want hun sterk door Kraftwerk beïnvloede show is een van de hoogtepunten van Summer Darkness.

Het Belgische Metroland stond een paar maanden geleden in het voorprogramma van Orchestral Manoeuvres in the Dark en gaf toen een wervelende show, eveneens in Tivoli Oudegracht. Wie het duo gemist heeft, krijgt tijdens Summer Darkness een herkansing. Centraal tijdens het optreden staat het vorig jaar verschenen debuut Mind The Gap, dat, zoals de titel al aangeeft, geheel in het teken staat van openbaar vervoer, reizen en metrostations. Passenger A. en Passenger S., zoals de twee leden van Metroland zichzelf noemen, hebben zich laten inspireren door bands als Telex, Komputer en – vooral – Kraftwerk. Het resultaat is een sound die herkenning oproept, zonder overdreven te zwelgen in nostalgie.

Nagenoeg alle nummers van Mind The Gap passeren de revue, waaronder de Kraftwerk-knipoog ‘It’s More Fun To Commute’, ‘Harry Beck’ (over de Engelse spoorwegbeambte die de bekende kleurrijke Londense metroplattegrond ontwierp) en ‘Interchange Station’ (met een sample van de Brusselse metro-omroepster). De visuals sluiten naadloos aan op de muziek: beelden van wegrijdende metro’s, reizigers, bezienswaardigheden, gestileerde verkeersborden en robots. Kraftwerk zelf had het niet beter kunnen doen. De set wordt langzaam opgebouwd: na enkele lichtvoetige synthpopnummers worden het tempo en de beats opgeschroefd en kan het publiek niet anders doen dan zich overgeven aan de kraakheldere, pulserende ritmes. Helaas staat Metroland zondagmiddag als eerste band geprogrammeerd in Tivoli Oudegracht; de zaal is slechts voor de helft gevuld. Jammer, want Metroland heeft alles in zich om een groot publiek aan te spreken.

Wie geen kaartjes heeft kunnen bemachtigen voor een van de vier Kraftwerk-concerten in het Eindhovense Evoluon (op 17 en 18 oktober), moet zeker de Metroland-site in de gaten houden; na afloop zagen we Summer Darkness-organisator Kees de Brouwer smiespelen met de beide heren en de kans lijkt ons groot dat Metroland eerdaags weer in Nederland is te bewonderen…

Gezien: Metroland, Tivoli Oudegracht, zondag 28 juli @ Tivoli Oudegracht