#SD13: EKKO decor van de industrial night

Hysteresis, Wieloryb en Mono No Aware krijgen de voetjes van de vloer

Tekst: Joost Schreurs / Foto’s: Wouter van de Kamp ,

Poppodium EKKO is net als voorgaande jaren tijdens Summer Darkness de gastheer voor de industrial night. Het mooie affiche met internationale toppers weet aardig wat volk naar het knusse poppodium aan de Bemuurde Weerd te lokken. Industrial platenlabel Hands van Winterkälte frontman Udo Wiessmann heeft een flinke stempel op de programmering van deze avond gedrukt. Alle drie de acts brengen hun albums op dit label uit en Udo zelf is ook nog eens aanwezig om als dj plaatjes te draaien.

Als EKKO rond zes uur de deuren opent, is het nog vrij rustig, wat wellicht te maken heeft met de verleiding van het mooie zomerweer. Hierdoor moet dj emanufacturer voor slechts een handjevol belangstellenden zijn kunsten vertonen. Als rond zeven uur het Belgische Hysteresis aan zijn set begint, stroomt de zaal echter opvallend snel vol. Het beeld is voor de industrialliefhebbers bekend: twee heren achter een tafel, die volstaat met laptops en mengpanelen. Het meest frivole element zijn de twee zonnebrillen van de heren. Het geluid van Hysteresis is minder standaard en mag gerust gevarieerd worden genoemd. Niet alleen industriële beats, maar ook drum 'n' bass en een vleugje dubstep passeren de revue. Af en toe wordt er een sample doorheen gegooid, wat voor leuke momenten van herkenning zorgt (Stephen Hawking, Fear And Loathing in Las Vegas). Deze experimentele mix valt in de smaak. Na een aarzelende start gooit het publiek al snel de schroom van zich af en slaat aan het dansen.

Hierna beleeft Summer Darkness een primeur, want het Poolse industrial gezelschap Wieloryb is voor de eerste keer in Nederland te zien. 'Wieloryb' is overigens Pools voor walvis en daar moet verder niets achter gezocht worden, behalve dat de beats gewoon lekker vet klinken. De dame en heer van Wieloryb hebben zichtbaar plezier op het podium en het aanstekelijke enthousiasme slaat al snel over op het publiek. Na afloop van het optreden spreken we kort met Ivon, de dame van het Poolse duo. "Het is te gek dat we eindelijk op Summer Darkness kunnen spelen. Drie jaar geleden zijn we al gevraagd, maar toen konden we helaas niet. Nu zijn we hier heel het hele weekend, waar we erg blij mee zijn, want Summer Darkness is een uniek festival."

Na het optreden van Wieloryb is het de beurt aan dj Udo Wiessmann. Geen onbekende in het industrialwereldje, want vorig jaar was hij met zijn eigen band Winterkälte de headliner van de industrial night tijdens Summer Darkness. Bovendien is Udo Wiessmann de grote man achter het cultlabel Hands, waarop Hysteresis, Wieloryb en Mono No Aware hun muziek uitbrengen. Meer dus dan slechts een pauzeact en daardoor voorkomt dj Udo dat de zaal volledig leegstroomt. Sterker nog: een flink aantal mensen danst vrolijk door.

De afsluiter van de industrial-avond is Mono No Aware. Leif Künzel is het enige 'bandlid' en hij staat dus ook in zijn eentje op het podium. Het industriële geweld is er niet minder om. Het publiek krijgt waarvoor ze gekomen zijn: keiharde beukende beats en oorverdovende noise, waarop goed te dansen is. Dit wordt dan ook volop gedaan, niet alleen voor het podium, maar ook op de verhogingen aan de zijkant van de zaal.

De korte maar krachtige bijdrage van EKKO aan Summer Darkness zit er rond elf uur weer op. Het publiek keert tevreden huiswaarts of terug de stad in voor nog een laatste dans elders.
 

Gezien: Mono No Aware, Wieloryb, Hysteresis op Summer Darkness, zaterdag 27 juli 2013 @ EKKO, Utrecht