#SD13: Drie Summer Darkness bezoekers blikken vooruit

“Wees open, net zo open-minded als de mensen om je heen en je hebt een fantastisch weekend”

Tekst: Niels Spinhoven ,

Summer Darkness staat weer voor de deur. Een groot aantal interessante artiesten en eventementen zijn te bezoeken in de stad, maar minstens zo interessant zijn de bezoekers van het Festival. Afkomstig uit alle hoeken en gaten van het land, of zelfs de wereld, nemen uitbundig aangeklede bezoekers dit weekend bezit van de binnenstad. 3voor12/Utrecht vroeg drie van hen de zwartleren onderbroek van het lijf.

Hellkitty Alannaria

De eerste die we spreken is een 22-jarige Utrechtse dame die we leren kennen als HellKitty Alannaria. Maar we mogen haar, net als haar vrienden, Kitty noemen. Want: “Alleen mijn familie noemt me nog Juriëtte”. Kitty is een hondstrouwe bezoeker van Summer Darkness. Ze was 16 toen ze voor het eerst ging met een toenmalige vriend. Het was ook meteen haar eerste kennismaking met de ‘dark underground lifestyle’. “Ik had het zwarte galajurkje van mijn zusje met zwarte laarzen aangedaan. Het zag er echt heel simpel uit. Ik heb dezelfde dag mijn eerste lakleren gothic-fetishjurk gekocht. Ik heb ‘m ook meteen aangetrokken.” Inmiddels hangt haar kast vol met kleding in verschillende stijlen. “Ik vind het lastig om mezelf in een hokje te stoppen. Ik laat het vaak afhangen van het feestje om te besluiten hoe ik me kleed.” Van alle acts die spelen op Summer Darkness kijkt ze het meeste uit naar Apoptygma Berzerk. “Dat is één van de eerste bandjes die in in het genre EBM (Electronic Body Music, red.) heb geluisterd. Nu kan ik ze voor het eerst live zien!”. Maar, zo nuanceert ze meteen: “Op Summer Darkness zijn de acts voor mij maar een klein onderdeel van het festival. Het is ook gewoon weer al die mensen zien, op de festivalmarkt rondhangen en vooral 's avond feesten tot je er bij neervalt.” Over een tip voor nieuwe en nieuwsgierige bezoekers is ze duidelijk: “Kleed je waar jij je comfortabel in voelt en blijf open staan om een hoop nieuwe en bijzondere personen te leren kennen.”

Lizzy Meow

De temperatuur op de burelen van 3voor12/Utrecht loopt weer eens onverantwoord hoog op als we foto’s van Lizzy Meow onder ogen krijgen. Groenbruine ogen die ons verleidelijk aankijken van onder een bos felrood haar en twee lange benen die onder nauwelijks waarneembare latex jurkjes uitsteken. Gelukkig is het ook warm in Oostenrijk. We chatten met de 21-jarige Weense terwijl ze in de schaduw ontspant na lange werkdag. Naast dat ze net is afgestudeerd als mode-ontwerper, verdient ze haar brood als model. Het eerste was een bewuste keuze, het tweede kwam bij toeval op haar pad. “Ik ben tijdens het shoppen door een scout van een Weens modellenbureau van straat geplukt. Ik heb het alleen nu zo druk met modellenwerk dat ik geen tijd meer over heb voor het ontwerpen van kleding. Maar dat is ok, want het modellenwerk kan ik niet eeuwig doen. Ik geniet nu van het moment, het reizen, mensen ontmoeten en als het over is ga ik me weer richten op ontwerpen”. Haar werk als model brengt haar ook naar Summer Darkness waar ze een aantal modeshows zal lopen. Dat wil niet zeggen dat ze geen band heeft met wat er op het festival gebeurt. Integendeel: “Als model draag ik allerlei kledingstijlen, maar mijn persoonlijke stijl is zwart en een mix van gothic, punk and avant-garde.” Haar motto daarbij? “More is more”. Ook haar muzieksmaak sluit daarbij aan: “Ik luister graag naar alles van dark electro tot industrial. Ik vind de meeste bands die op Summer Darkness spelen geweldig en als mijn werkrooster het toelaat ga ik naar de shows. Ik ben het meest nieuwsgierig naar Grendel. Maar gaat voor mij om meer dan muziek en kleding alleen. De mensen in de scene zijn warm en extravert. Ik ga graag met ze om en voel me thuis bij ze.” Ook Lizzy heeft een tip voor nieuwkomers op Summer Darkness: “Voorslapen is een must, tijdens het festival kom je er niet meer aan toe. En wees open net zo open-minded als de mensen om je heen. Dan zul je een fantastisch weekend tegemoet gaan!”.

DJ Nachtraaf

DJ Nachtraaf, Omar voor intimi, heeft zijn thuisbasis in Den Haag. Daar organiseert hij in Café De Vinger (volgens hem het laatste bastion van undergroundmuziek in de stad) een feest met de veelzeggende naam Gothikus Industrialis, waar de nadruk ligt op industrial in al z’n vormen. Dat wil zeggen rock en metal, maar ook aggrotech en powernoise. De set van DJ Nachtraaf viel bijzonder goed in de smaak van de jury van de Summer Darkness DJ Contest op 15 maart 2013 in de Tivoli Spiegelbar. Je kunt er zelf bij zijn als hij op de festivalzaterdag zijn prijs, een DJ-set op het Domplein, incasseert. Nachtraaf: “Volgens mij heb ik gewonnen omdat ik erg flexibel ben qua muziekstijlen. Ik hou heel erg van het afwisselen van genres in mijn set. Daarnaast kan ik net zo goed rustige openingssets draaien als heerlijk dansbare beukplaten door de speakers laten knallen.” Omar is niet alleen flexibel, maar ook ondernemend, want inmiddels heeft hij voor 10 uur aan DJ-sets tijdens het festival weten te versieren bij Tivoli. Voor hem is het de zesde keer dat hij Summer Darkness bezoekt, maar de eerste keer dat hij onderdeel uitmaakt van het festival. “En dat voelt heel goed. Als je al jaren naar zo’n leuk festival als Summer Darkness gaat voor de muziek en de bands die je tof vindt en ineens te horen krijgt dat je er zelf ook je passie voor muziek met anderen kan delen is dat natuurlijk een onwijs mooie ervaring.” Hij hoopt dan ook dat Summer Darkness voor hem nieuwe deuren opent om in de toekomst zijn muziek voor meer mensen te kunnen draaien. Gevraagd naar zijn tip voor de degenen die dit weekend voorzichtig op zoek willen gaan naar hun donkere kant adviseert hij: “Ik zou aanraden om naar het Domplein te komen. Daar staat een gratis podium met het hele weekend bands en DJ's en allemaal kraampjes van Gothic winkels. Met daarnaast de Domkerk, die natuurlijk een geweldig mooi gotische achtergrond biedt voor dit festival.”

Te zien: Summer Darkness, vrijdag 26, zaterdag 27 juli en zondag 28 juli 2013 @ Utrecht.