#SD13: Covenant nog lang niet belegen

Na al die jaren nog steeds een unieke performance

Tekst: Annelotte de Graaf / Foto's: Herre Vermeer ,

Covenant brengt komend najaar eindelijk weer een nieuw album uit. Als voorproefje daarvan was de band vanavond op Summer Darkness te zien, waar ze alvast een tipje van de sluier oplichtten door een aantal nieuwe nummers te spelen. Conclusie: de heren tonen nog lang geen tekenen van belegenheid.

Vlak na de start van het optreden heeft Covenant de sfeer er al goed inzitten. De hele zaal, inclusief zanger Eskil Simonsson, springt uitbundig op en neer op ’Ritual Noise‘. Wat rustigere nummers volgen, maar steeds als de energie in de zaal een beetje dreigt weg te zakken wordt een dansbaar nummer ingezet, waar het publiek steevast braaf op reageert. Vooral de wat meer up-beat nummers van het album Northern Light doen het goed en worden enthousiast ontvangen.
 
’Call the Ships to Port‘ is dan ook een logische eerste, officiële afsluiter van de set. Maar gelukkig zijn de heren niet te beroerd om nog twee energieke nummers als toegift te spelen. Al met al hebben ze tegen die tijd toch een flinke set van anderhalf uur weten vol te spelen. En belangrijker: ze hebben het gepresteerd om de volle set met energie te brengen, iets wat met de tropische temperaturen, de nette pakken die ze aanhebben en de leeftijd die ze inmiddels bereikt hebben  niet vanzelfsprekend is.
 
Hoewel het qua releases de laatste tijd rustig is gebleven – het laatste full-length album dateert alweer uit januari 2011 – bewijst de band dat ze nog steeds relevant is voor de hedendaagse scene. De unieke combinatie van hun ijzige sound, voor een groot deel bepaald door de hypnotiserende baritonstem van Simonsson, met hun warme en passievolle performance zal niet snel achterhaald worden. Met het nieuwe album dat er in het najaar aan schijnt te komen hebben de heren in ieder geval een goed excuus om snel weer eens langs te komen.

Gezien: Covenant (Summer Darkness 2013), zaterdag 27 juli @ Tivoli Oudegracht